Είναι πρωταθλητής στο βάδην και ένας από τους αθλητές που έχει βγάλει στις μακρινές αποστάσεις η Ολυμπιάδα Πατρών, τα τελευταία χρόνια, μέσα από την σταθερή και οργανωμένη δουλειά που κάνει η Κωνσταντίνα Μπορνιβέλλι, αλλά και υπόλοιπο τεχνικό τιμ των "πορτοκαλί". 

Ο Δημήτρης Τσορδιάς, σε ηλικία μόλις 23 ετών, είναι ένας αθλητής από τον οποίο μπορούμε να περιμένουμε πολλά τα επόμενα χρόνια και ήδη έχει δείξει τις δυνατότητες του. 

Πρόσφατα στο κλειστό πανελλήνιο πρωτάθλημα διακρίθηκε και ξεχώρισε με την επίδοση του, φτάνοντας κοντά στο μετάλλιο. Ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος για να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, συνδυάζοντας όμως πάντα τον πρωταθλητισμό με τις σπουδές του, στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Ο πρωταθλητής της Ολυμπιάδας μίλησε στο patrasevents.gr για τους στόχους του, τον στίβο και γενικότερα για την ζωή του.  

P.E.: Τι σου έχει προσφέρει ο στίβος στην ζωή σου και πώς έχει επηρεάσει στη διαμόρφωση τη προσωπικότητας σου;

Δ.Τ.: Αρχικά ν' αναφέρω ότι ο στίβος χρησιμοποιείται από όλα τα αθλήματα ως βάση. Όλα τα αθλήματα βασίζονται στις αρχές του στίβου, δηλαδή το τρέξιμο,τις ρίψεις. Ο στίβος, ως ατομικό άθλημα, έχει ένα καλό. Βασίζεσαι στα πόδια σου, στις δικές σου δυνάμεις. Αυτό σε ωριμάζει και σε κάνει ν' αναλαμβάνεις από μικρή ηλικία εσύ ο ίδιος τις ατομικές σου ευθύνες είτε πρόκειται για κάποια επιτυχία είτε για αποτυχία.

Παράλληλα ο στίβος προσφέρει θετικά και σε άλλους τομείς σωματικά και γενικότερα από πλευράς υγείας, ψυχολογικά, καθώς το παιδί δυναμώνοντας και βελτιωμένο, αποκτά αυτοπεποίθηση και πνευματικά, αφού του καλλιεργεί την προσωπικότητα. Όλα αυτά, λοιπόν, θεωρώ ότι μου προσέφερε εμένα προσωπικά ο στίβος αλλά και προσφέρει σε όλα τα παιδιά που ασχολούνται με αυτόν.


P.E.: Τι είναι αυτό που σου έδωσε το κίνητρο να ασχοληθείς με τον στίβο και από ποια ηλικία ξεκίνησες;

Δ.Τ.: Η πρώτη μου επαφή με τον κλασικό αθλητισμό έγινε πριν από περίπου μία δεκαετία στην ηλικία των δεκατριών ετών. Κινητήριος δύναμη υπήρξε η δίδυμη μου αδερφή Ειρήνη, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει με την προπονήτρια μου Κωνσταντίνα Μπορνιβέλλι στο αγώνισμα του βάδην και μου παρέδωσε τη σκυτάλη για να ασχοληθώ και εγώ με αυτό.

P.E.: Τι νιώθεις όταν τρέχεις και πώς αισθάνεσαι;

Δ.Τ.: Στην καθημερινή προπόνηση τα συναισθήματα είναι ποικίλα. Είτε είσαι κουρασμένος ψυχικά είτε σωματικά πρέπει να ξεκινήσεις την προπόνηση σου και εκεί να τα ξεχάσεις όλα. Είναι ένα είδος διαλογισμού. Επίσης μπορείς να έρθεις σε επαφή με συναθλητές σου και να αποφορτιστείς από τα κλασικά προβλήματα της καθημερινότητας. Σίγουρα αυτό που κάνεις πρέπει να σε γεμίζει και προσωπικά όσο δύσκολο και αν είναι αυτό που κάνω πλέον το απολαμβάνω. Καταφέρνω να βρίσκω όλο και περισσότερο δύναμη να συνεχίζω. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως γεμίζεις από σκέψεις

P.E.: Τι στοιχεία πρέπει να έχει ένας αθλητής για να ασχοληθεί με τις μακρινές αποστάσεις;

Δ.Τ.: Η ενασχόληση με το βάδην καθώς και με τις μεγάλες αποστάσεις απαιτούν ως κύρια στοιχεία την θέληση και την υπομονή. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται και κερδίζονται μέσω αυτών, της σκληρής δουλειάς. Πρέπει να δεχθείς ότι θα περνάς πολλές ώρες μόνος σου, θα κοπιάσεις, θα πονέσεις αλλά το αποτέλεσμα θα έρθει.


P.E.: Στο πρόσφατο στο κλειστό πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου έκανες ρεκόρ και έφτασες κοντά στο μετάλλιο. Πες μου δύο λόγια για αυτό; 

Δ.Τ.: Η αλήθεια είναι πως ήταν μια αρκετά καλή εμφάνιση ακόμα και αν δεν κατάφερα να κατακτήσω μια θέση στο βάθρο. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως το επίπεδο στο αγώνισμα πλέον είναι αρκετά ανεβασμένο στην χώρα μας. Βασικός στόχος κάθε αθλητή είναι η προσωπική βελτίωση και σίγουρα αυτή την φορά επιτευχθεί. 

P.E.: Τι στόχους έχεις βάλει για τη συνέχεια και για ποιες διοργανώσεις ετοιμάζεσαι;

Δ.Τ.: Το επόμενο βήμα θα γίνει σε ένα μήνα στα Μέγαρα όπου είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων Ανδρών-Γυναικών. Βασικός στόχος είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα βάδην Ανδρών- Γυναικών που θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη στις 20 Απριλίου παράλληλα με το Βαλκανικό Πρωτάθλημα. Έπειτα θα ακολουθήσουν κάποιοι αγώνες για να κρατηθούμε σε μια καλή κατάσταση μέχρις ότου να μπει κάποιος βασικός στόχος πάλι.

P.E.: Πες μου ένα τρελό όνειρο που έχεις για τον στίβο, μία φιλοδοξία σου;

Δ.Τ.: Ως προσωπικό στόχο σίγουρα θα ήθελα να συμμετέχω σε κάποιο διεθνή αγώνα εκπροσωπώντας την εθνική μας ομάδα. Ελπίζω κάποια στιγμή με αρκετή προσπάθεια να το υλοποιήσω. Γενικότερα θα ήθελα να ασχοληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με τον στίβο, ανεξάρτητου ηλικίας αφού ο αθλητισμός είναι για όλους. 


P.E.: Ποια άτομα σε έχουν βοηθήσει στην μέχρι τώρα καριέρα σου;

Δ.Τ.: Στο πλευρό κάθε αθλητή σίγουρα στέκεται η οικογένεια του αποτελώντας τον βασικό συνοδοιπόρο στην όλη του προσπάθεια. Έτσι κι εμένα η δικιά μου με στηρίζει και βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό μου. Βασικό πρόσωπο αποτελεί και η προπονήτρια μου Κωνσταντίνα Μπορνιβέλλι καθώς και η ομάδα μου Ολυμπιάδα Πατρών όπου οφείλω να τους ευχαριστήσω για την όλη προσπάθεια που καταβάλουν.

Τα τελευταία χρόνια στο πλευρό μου υπάρχει και ο χορηγός μου "Σαω Υδατοκαλλιέργειες" όπου με στηρίζει στο μέγιστο για την επίτευξη τον στόχων. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τα άτομα-φίλους-συναθλητές που καθημερινά με τον τρόπο τους βρίσκονται δίπλα μου και με συντροφεύουν σε κάθε μου βήμα (Θοδωρή, Σοφία, Μαρία σας ευχαριστώ!).