Η είδηση για το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης της Πάτρας, στις 18 Μαρτίου, με απόφαση του ΣΚΕΑΝΑ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές, το 24% του ΦΠΑ, αλλά και γενικότερα την υψηλή φορολογική πολιτική που επιβαρύνει την εστίαση, είναι γεγονός ότι ξένισε αρκετούς που βρίσκονται εκτός του κλάδου. 

Όσοι όμως ζουν εντός της εστίασης και αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα και δυσκολίες για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με τα έξοδα από μήνα σε μήνα να μεγαλώνουν, φτάνοντας στα όρια τους περισσότερους επαγγελματίες, όχι μόνο δεν τους φαίνεται παράξενη, αλλά την θεωρούν μονόδρομο, μπροστά στην κατάσταση όλη που έχει δημιουργηθεί. 

Η κινητοποίηση αυτή, άλλωστε, δεν είναι μεμονωμένη και αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς διαβάζοντας την επίσημη ανακοίνωση του συλλόγου για την απόφαση των μελών του.

Στην ανακοίνωση οι επαγγελματίες εστίασης καλούν σε ξεσηκωμό τα συναφή επαγγέλματα του κλάδου από φούρνους έως και τυροπιτάδικα, καλώντας άπαντες να είναι σε επιφυλακή και να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση. Τα μηνύματα μέχρι στιγμής που έχουν λάβει στο ΣΚΕΑΝΑ είναι θετικά για την ανταπόκριση στο κάλεσμα τους για συμμετοχή. 

Πολλά από τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται εκτός Πάτρας και δραστηριοποιούνται στον νομό έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να πάρουν μέρος στην απεργία και να κατεβάσουν και αυτά τα ρολά τους, στις 18 Μαρτίου. 

Πριν από την απεργία ο σύλλογος της εστίασης θα προχωρήσει και σε άλλες δράσεις που θα έχουν να κάνουν με αυτήν. Ήδη, ο ΣΚΕΑΝΑ, από την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε εκστρατεία ενημέρωσης προς τον κόσμο της Πάτρας για τα αιτήματα του, ενώ αναμένεται να αναρτήσει σχετικές αφίσες έξω από τις καφετέριες, τα εστιατόρια και γενικότερα από τα μαγαζιά εστίασης. 

Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Εφορία και ΕΦΚΑ

Κατά την διάρκεια της ημέρας της απεργίας οι επαγγελματίες εστίασης προσανατολίζονται στο να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στις Εφορίες και στον ΕΦΚΑ, μοιράζοντας φυλλάδια στους περαστικούς και στους Πατρινούς για την κινητοποίηση του.

Η κινητοποίηση, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Πάτρα, τουλάχιστον, αναμένεται να είναι καθολική.  Όχι γιατί το επιβάλει ο σύλλογος, αλλά κυρίως γιατί οι επαγγελματίες έχουν φτάσει πλέον σε ένα αδιέξοδο. Το σύνθημα τους άλλωστε τα λέει όλα: "Κλείνουμε για μην μας κλείσουν".

Αν πάλι δεν υπάρξει κάποια ανταπόκριση από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους, μη αλλάζοντας την φορολογική πολιτική που έχει επιβληθεί στην εστίαση, τότε κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει ακόμα και το ενδεχόμενο του κλείσιμου διαρκείας στα καταστήματα. 

Ήδη, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης που έγινε από τον σύλλογο υπήρξαν αρκετές φωνές που ζητούσαν οι κινητοποιήσεις τους να πάρουν από τώρα μία τέτοια κατεύθυνση. Το σίγουρο πάντως είναι ένα: Στην εστίαση πάνε για μάχες και αγώνα διαρκείας...