Πρόταση νόμου του κόμματος της Λέγκα ζητεί «το ένα τρίτο των τραγουδιών που παίζουν τα ιταλικά ραδιόφωνα να είναι Ιταλών καλλιτεχνών και να έχουν ηχογραφηθεί στην Ιταλία».

Μια θέση η οποία προκαλεί ευρεία συζήτηση στη χώρα με τον πρόεδρο της Εταιρίας Στιχουργών, Συγγραφέων και Εκδοτών να έχει αποφασίσει να στηρίξει την συγκεκριμένη πρόταση. Ο γνωστός στιχουργός Μογκόλ έστειλε επιστολή στα μέλη της Εταιρίας, στην οποία αναφέρει ότι «μόνον σε τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς η ιταλική μουσική ξεπερνά το ένα τρίτο του συνόλου» και προσθέτει πως αν εγκριθεί ο νόμος αυτός στην Ιταλία «θα αυξηθούν, ασφαλώς, και τα κέρδη για τους ιταλούς καλλιτέχνες και στιχουργούς».

Επισήμως, ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι υποστηρίζει ότι «η πολιτική δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν τον χώρο της τέχνης». Αλλά πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι στην πραγματικότητα ο Σαλβίνι βλέπει με καλό μάτι την όλη πρωτοβουλία. Υπενθυμίζεται ότι σε χώρες όπως η Γαλλία, η «εγχώρια παραγωγή τραγουδιών» εξασφαλίζει τουλάχιστον το 40% του μουσικού ραδιοφωνικού προγράμματος.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει βέβαια ότι στην σημερινή εποχή, με την τεράστια διάδοση των νέων τεχνολογιών, τέτοιου είδους περιορισμοί στην Ιταλία είναι αναχρονιστικοί, ενώ εκτιμά ότι «ο κύριος κανόνας δεν μπορεί παρά να είναι η ελεύθερη επιλογή των πολιτών».

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η πρόταση της Λέγκα συνδέεται και με την μεγάλη επιτυχία του τελευταίου Φεστιβάλ Ιταλικού Τραγουδιού του Σανρέμο, το οποίο μεταδόθηκε, όπως πάντα, από τη δημόσια τηλεόραση της Rai. Πολλά από τα κομμάτια που επέλεξαν οι τραγουδιστές, τις τελευταίες ημέρες μεταδίδονται συνεχώς από τα ραδιόφωνα στην Ιταλία. Έστω και αν δεν υπάρχει (ακόμη) κάποια σχετική νομική υποχρέωση.