Η ατμόσφαιρα αλλάζει και η μάχη που ξεκίνησε για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή τον αντικαπνιστικό νόμο φαίνεται να κερδίζεται. 

Αυτή είναι η διαπίστωση των φορέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από το παθητικό κάπνισμα στην Πάτρα, το οποίο σε ανακοίνωση του συστήνει στους πολίτες να καλούν στο 2613.620725 και 2613.620728 (πρωινές ώρες) επώνυμα ή ανώνυμα ή να στέλνουν emailστο [email protected] και [email protected] (όλο το 24ωρο) ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες για παραβιάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε όλο το νομό Αχαΐας.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: "Οι θετικές πρωτοβουλίες, -επαγγελματιών όπως ο Σύλλογος Εστίασης Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), φορέων όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, υπηρεσιών του δημοσίου όπως οι χώροι απονομής δικαιοσύνης και παροχής υγείας- για την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι εξαιρέσεις-παραβιάσεις του νόμου που επιβεβαιώνουν τον κανόνα μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν από τους ενεργούς πολίτες -που ζητούν το αυτονόητο δικαίωμα τους- σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας που έμπρακτα επιδεικνύει το ουσιαστικό ενδιαφέρον της για το κοινωνικό αγαθό της Υγείας που δικαιούνται να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες.

Θετική εξέλιξη αποτελεί και το ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, παράλληλα με την Αχαΐα, οργανώσεις, φορείς, υπηρεσίες και ευσυνείδητοι επαγγελματίες προσπαθούν να εφαρμοστεί ο νόμος. Γι αυτό και το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα είναι σε επικοινωνία και συμπόρευση με ένα συνεχώς διογκούμενο Κίνημα συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα που πρωτοστατούν στη δημιουργία ενός πιο υγιούς και ανθρώπινου περιβάλλοντος στους κοινόχρηστους κλειστούς χώρους.

Ήδη στην πόλη της Πάτρας οι 9 οργανώσεις του Δικτύου, δηλαδή, ο Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας, η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», η ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, το Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας, οι Πολίτες Εν Δράσει, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας και το Κέντρο Πρόληψης ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ, βρίσκονται σε επικοινωνία με πολλές ακόμα που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην προσπάθεια.

Η συμμετοχή και η συμβολή στις ενέργειες του Δικτύου για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα κάθε φορέα που λειτουργεί με τις αρχές του σεβασμού των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας αλλά και του αυτοσεβασμού, είναι απαραίτητη και επιδιωκόμενη, επικοινωνώντας στο 2610.451790 ΠΡΟΤΑΣΗ, 2615.002009 ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, 2610.321010 ΟΙΚΙΠΑ.

Οργανώσεις του Δικτύου: Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας,Οικολογική Κίνηση Πάτρας, Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», Κέντρο Πρόληψης ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ, ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, Πολίτες Εν Δράσει,Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας, Άλμα Ζωής Ν.Αχαΐας".