Κάθε άλλο παρά φιλολογικό είναι το ενδιαφέρον δύο μεγάλων εταιρειών για την εγκατάστασή τους στο νέο λιμάνι του Αιγίου, ξεκινώντας έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου, στον θαλάσσιο χώρο του Κορινθιακού και του Πατραϊκού. 

Πρόκειται για τις εταιρείες "Ελληνικά Πετρέλαια" και "Edison" που έχουν κάνει αίτηση για την εγκατάστασή τους στο νέο λιμάνι του Αιγίου, χρησιμοποιώντας το ως έδρα και βάση τους για τις έρευνές τους. 

Οι γεωτρήσεις που θα γίνουν από τις δύο αυτές εταιρείες θα αφορούν την περιοχή της Πάτρας και του Αιγίου, την Αιτωλοακαρνανία και του Ιονίου. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών έχουν ζητήσει ως βάση τους το νέο λιμάνι του Αιγίου, θέλοντας να εκμεταλλευτούν τις σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης, θεωρώντας τις προφανώς ιδανικές για τις έρευνες που έχουν στα υπόψη τους. 

Το θέμα εφόσον προχωρήσει θα αποδώσει φυσικά και τα ανάλογα οικονομικά οφέλη τόσο για το λιμάνι του Αιγίου, όσο και για την πόλη. Ο δήμος της Αιγιαλείας, αλλά και η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, είναι απόλυτα ενήμεροι για το θέμα και ήδη στις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει το έδαφος είναι πρόσφορο και από τις δύο πλευρές. 

Εξελίξεις θα υπάρξουν σύντομα, αφού οι εκπρόσωποι των εταιρειών αναμένεται να έρθουν στο Αίγιο για να έχουν συνάντηση με τους φορείς. Το ζήτημα είναι σημαντικό με δεδομένο ότι υπάρχουν ανταγωνιστικά λιμάνια που θα ήθελαν και αυτά να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των εταιρειών οι οποίες ασφαλώς δεν έχουν καταλήξει στις αποφάσεις τους, ενώ πολλά θα κριθούν από το οικονομικό σκέλος. 

Ισχυρό για την χρήση του αιγιώτικου λιμανιού αποτελεί σίγουρα το «παρθένο έδαφος» και η μελλοντική οδική σύνδεση του λιμένα με την «Ολυμπία Οδό», ενώ στα συν συγκαταλέγεται και η νέα σιδηροδρομική γραμμή, με εμπορικά βαγόνια και εξυπηρέτηση επιβατική, μέσω του προαστιακού προς Κιάτο και Αθήνα.