Για τον Νίκο Γιαννόπουλο η εκτροφεία πτηνών είναι μαγεία. Στο εκτροφείο του στην Κέρκυρα έχει πάνω από 600 πτηνά όλων των ειδών, από παπάκια μέχρι και σπάνια είδη πτηνών που υπάρχουν στην ελληνική φύση. 

Η εκτροφεία πτηνών για τον Πατρινό που πλέον ζει λόγω του επαγγέλματος του στην Κέρκυρα, εκτός από μαγεία είναι και ευθύνη. Είναι ευθύνη από την στιγμή που έχει να κάνει με την φροντίδα ζωντανών οργανισμών. 

Ο ίδιος έχοντας μπει τα τελευταία χρόνια στον μαγικό αυτό κόσμο των πουλιών, έχει πάρει μέρος σε πάμπολλους διαγωνισμούς, έχοντας κατακτήσει διακρίσεις και μετάλλια, βγάζοντας ασπροπρόσωπη την χώρα μας στο εξωτερικό. 

Το ταξίδι του και η σχέση του με τα πτηνά πέρασε από διάφορα στάδια, όπως μας λέει. "Η αγάπη αυτή ξεκίνησε αρχικά ως θαύμα. Η δημιουργία μιας νέας ζωής μέσα από ένα αβγουλάκι, μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί για μένα. Με την πάροδο του χρόνου στην εκτροφή μου δημιουργήθηκαν στόχοι, όπως η βελτίωση των εκτρεφόμενων πτηνών και η δημιουργία νέων μεταλλάξεων χρωμάτων". 

Βλέπετε πλέον ο Νίκος Γιαννόπουλος έχει στην εκτροφή του κάποια είδη πτηνών τα οποία είναι ιδιαίτερα. Οι στόχοι όμως δεν σταμάτησαν εκεί. "Έπειτα έβαλε σκοπό, όλη αυτή την εμπειρία και γνώση να την μεταλαμπαδεύσω και σε άλλους, θέλοντας να αφήσω το δικό μου λιθαράκι στο χόμπι της ορνιθοκουλτούρας" τονίζει. 

Η εκτροφή πτηνών, δεν μπορεί ποτέ να είναι εντελώς αυτόνομη και ανεξάρτητα. Υπάρχει πάντα μία συνέχεια, καθώς η μία γενιά εκτροφέων κληροδοτεί στην άλλη κάποια σπάνια είδη πουλιών που χωρίς την συνεισφορά των προηγούμενων, δεν θα μπορούσαν να τα είχαν οι επόμενοι. 

"Είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε την προσπάθεια που έκαναν πριν από εμάς άλλοι εκτροφείς για να βρούμε μία τεράστια ποικιλία πτηνών ράτσας. Θέλω να αφήσω και εγώ κάτι και για τις επόμενες γενιές" τονίζει ο ίδιος. 


Τι μπορεί να βρει κανείς στο εκτροφείο του; Καναρίνια σε  10 διαφορετικά είδη (Αλμπινο -Λουτινο -Ρουμπινο- Αχατες Τοπαζιο- Μαυρα Οπαλ -Φαιο Λευκα- Σατινε - Ιζαμπελ - Μαύρα Κόκκινα - Γερμανικά Λοφιορορα),  Ορτύκια (Chinese King Quail σε 17 μεταλλάξεις χρωμάτων) , Bobwhite Quail (Snowflake- Mexican Specked- Silver Laced- Orange),Harlequin quail, Blue Scaled Quail, Gambel Quail, California Quail, Japonica Quail , Manchurian Quail, Mandarin ducks, Silkies chickens σε 14 μεταλλάξεις χρωμάτων, Βασιλικούς φασιανούς και άλλα πολλά. 

Μέσα από την ποικιλία αυτή των πτηνών και τα σπάνια είδη που έχει, ο Νίκος Γιαννόπουλος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει συμμετοχές και διακρίσεις σε πολλούς διαγωνισμούς αυτού του είδους. "Οι διαγωνισμοί είναι κάτι σαν καλλιστεία πουλιών. Στις εκθέσεις παίρνεις εμπειρίες και γνώσεις για να γίνεσαι ακόμα καλύτερος. 

Μέσα από την συμμετοχή μου σε διάφορες εκθέσεις και διαγωνισμούς πτηνών σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, έκανα φιλίες και δημιούργησα δεσμούς αγάπης παντού και αυτό για μένα είναι το μεγαλύτερο έπαθλο που έχω κατακτήσει". Το βασικό στοιχείο που πρέπει να έχει ένας εκτροφέας είναι αγάπη, μεράκι, αλλά και σοβαρότητα. 

"Είναι ανάγκη να αφιερώνουμε χρόνο και αγάπη σε αυτά τα πουλιά και από τη στιγμή που αποφασίζεις να ασχοληθείς με αυτά, έχεις υποχρεώσεις οι οποίες όμως σου δίνουν πολλά για να χαίρεσαι και να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνεις. Τα πουλιά σου προσφέρουν στιγμές απίστευτης ομορφιάς". 

Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για την εκτροφή όχι μόνο καναρινιών, αλλά και διαφόρων άλλων πτηνών συντροφιάς, όπως παπαγάλους, εξωτικά θυραματικά, ενώ έχει επίσης και εξαίρετους εκτροφείς. Υπάρχουν επίσης και πολλοί αναγνωρισμένοι σύλλογοι οπού μπορεί να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος  που θέλει να ασχοληθεί, αποκομίζοντας χρήσιμες πληροφορίες για την διαχείριση των πτηνών του. Πρόσφατα μάλιστα δημιουργήθηκε και στη πόλη μας σύλλογος καναρινιών. 


Ο ίδιος δεν έχει ξεχάσει την Πάτρα και διατηρεί άρρηκτες σχέσεις με αυτή. Θέλει μάλιστα να διοργανώσει μαζί με τον σύλλογο της πόλης μια έκθεση τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπού θα περιλαμβάνει διαγωνισμούς, σεμινάρια και άλλα ενδιαφέροντα για όσους αγαπούν τα πουλιά και ασχολούνται ή θα ήθελαν να ασχοληθούν με την εκτροφή. 

Μια τέτοια έκθεση θα μπορούσε να αποτελέσει και έναν μαγνήτη για να έρθει κόσμος και επισκέπτες στην Πάτρα. "Μια έκθεση τέτοια είναι πάντα μία γιορτή" τονίζει. "Σαφώς θα μπορούσε να είχε πολλά οφέλη και να αποτελέσει πόλο έλξης, προσφέροντας την Πάτρα και στην πόλη σημαντικά πράγματα. 

Θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει πόλος έλξης τόσο για εκτροφείς από άλλες πόλεις, όσο και από την γειτονική μας Ιταλία. Χρειάζεται όμως σωστή οργάνωση και πιστεύω πως σίγουρα θα επιφέρει οφέλη και αναγνωρισιμότητα στην Πάτρα. Άλλωστε, εκτός από τα οικονομικά οφέλη (ξενοδοχεία-εστιατόρια κλπ) μην ξεχνάμε και τα κοινωνικά οφέλη με τα "μηνύματα' που περνάνε προς τα έξω όπως η σχέση του ανθρώπου με τη φύση".