Τις πληγές του μετράει το νησί της Κρήτης το οποίο ζει δραματικές στιγμές εξαιτίας της κακοκαιρίας Ωκεανίς που σαρώνει τα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Oι ζημιές από την κακοκαιρία είναι «εξωπραγματικές» καθώς σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «ούτε 100 εκατ. ευρώ δεν φτάνουν» για την αποκατάσταση των καταστροφών μόνο στον νομό Χανίων. Ιστορικές γέφυρες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, περιουσίες έχουν χαθεί, οι ζημιές στις δομές είναι ανυπολόγιστες, άνθρωποι έχουν σωθεί την τελευταία στιγμή, ενώ δυστυχώς αγνοείται και ένας 61χρονος άνδρας.

Όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης αργά χθες το βράδυ οι ένοπλες δυνάμεις στέλνουν σήμερα (Τρίτη) δύο μεγάλες γέφυρες και θα σταλούν κι άλλες ώστε, όπως ανέφερε, «να αποκαταστήσουμε προσωρινά τη σύνδεση με τους οικισμούς όπου έχουν πέσει γέφυρες, μέχρι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να γίνουν γέφυρες που πρέπει και να αποκατασταθούν εκεί που υπάρχουν βλάβες».

Παράλληλα. δόθηκε εντολή στους δημάρχους, να προχωρήσουν σε απευθείας ανάθεση έργων σε εργολάβους, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ζημιών. Σύμφωνα με έναν πρώτο υπολογισμό, το έργο της διάνοιξης των δρόμων απαιτεί περίπου 4 με 5 εκατ. ευρώ, για τα Χανιά και 500.000 ευρώ για το Ρέθυμνο, που επίσης υπέστη σοβαρό πλήγμα από την κακοκαιρία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, σήμερα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «είναι αυτονόητο πως ο νομός Χανίων θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Κορυφώνεται η αγωνία για τον 61χρονο αγνοούμενο

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το θρίλερ με τον 61χρονο που αγνοείται, από τη στιγμή που τα ορμητικά νερά του ποταμού στο χωριό Εμπρόσνερος, του δήμου Αποκορώνου στα Χανιά, παρέσυραν το αυτοκίνητό του. Το αγροτικό όχημά του βρέθηκε, αλλά συνεχίζονται οι έρευνες πυροσβεστών και ανδρών της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό του άνδρα.


Ο 61χρονος κινείτο με αγροτικό αυτοκίνητο και στην προσπάθειά του να προσεγγίσει σημείο που είχε τα πρόβατά του, μεταξύ Εμπρόσνερου και Βατουδιάρη, παρασύρθηκε από χείμαρρο. Λίγες ώρες αργότερα, νωρίς το μεσημέρι εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του, όχι όμως και ο ίδιος.

Οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στον ποταμό Βατουδιάρη και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στους 30 πυροσβέστες, την 3η ΕΜΑΚ και τους εθελοντές, που... χτενίζουν την περιοχή αναζητώντας τον 61χρονο, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, θα προστεθούν βατραχάνθρωποι και ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις έρευνες.

Κατέρρευσαν γέφυρες, εκκενώθηκε ο Πλατανιάς

Αργά το βράδυ, κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου, μη μπορώντας να αντισταθεί στατικά στην ορμή των νερών από την Παλαιά Εθνική Οδό.


Το τμήμα του δρόμου έχει αποκλειστεί χωρίς όμως να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη διέλευση των κατοίκων, μιας και πρόκειται για την Παλαιά Γέφυρα που ένωνε τον οικισμό με την Παλαιά Εθνική Οδό πριν την Χάραξη του ΒΟΑΚ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης, αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης.

Είχε προηγηθεί η γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό η οποί κατέρρευσε το μεσημέρι της Δευτέρας καθώς δεν άντεξε το νέο χτύπημα της κακοκαιρίας, παρά τις προσπάθειες θεμελίωσης της γέφυρας.


ΣΟΚ! Η ιστορική γέφυρα κατερρευσε σε ζωντανή σύνδεση

Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πλατανιά με τις υποδομές του οδικού δικτύου να καταρρέουν η μία μετά την άλλη.

Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη γέφυρα της παλαιάς Εθνικής Οδού Χανίων – Κισσάμου, καθώς τα ορμητικά νερά του ποταμού Ιάρδανου προκάλεσαν διάβρωση, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει εγκάρσια ένα τμήμα της.


Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης, μιλώντας για την κατάρρευση του γεφυριού Κερίτη, έκανε λόγο για «πανωλεθρία» καθώς δεν είναι η μόνη γέφυρα που έπεσε.

«Είναι μια εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Για να επικοινωνήσουμε με τον υπόλοιπο νομό και με τα Χανιά περνάμε από τον λεγόμενο ΒΟΑΚ που είναι κλειστός από τις αρχές Γενάρη λόγω κατολισθήσεων. Μιλάμε για πανωλεθρία. όταν σε έναν δήμο έχουν πέσει 6 γέφυρες οι οποίες είναι 60, 70 και 50 ετών, αυτό που βιώνουμε δεν είναι πρωτοφανές, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια. Δεν είναι θέμα κρατικής μέριμνας... Βιώνουμε τον απόλυτο αποκλεισμό», είπε μεταξύ άλλων στον Ant1.

Στον Δήμο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονταν στην περιοχή Πλατανιά Τσεσμές, καθώς ο ποταμός Πλατανιάς φούσκωσε επικίνδυνα και σε περίπτωση υπερχειλισης θα «έμπαινε» μέσα σε κατοικημένα.

Η απόφαση για την προληπτική εκκένωση του οικισμού λήφθηκε από τη δημοτική αρχή Ρεθύμνου, δεδομένου ότι αρκετά ισόγεια και υπόγεια κτίρια είχαν πλημμυρίσει από τις καταρρακτώδεις βροχές και οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΗ Ρεθύμνου αλλά και σε ξενοδοχείο της περιοχής προκειμένου να διανυκτερεύσουν με ασφάλεια.


Πλημμύρες στον Πλατανιά Ρεθυμνου


Εκκένωση σπιτιών στον Πλατανιά προληπτικά

Κίνδυνος από τις κατολισθήσεις

Στο μεταξύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο δρόμο προς Σίσσες - Ηράκλειο λόγω των κατολισθήσεων που έχουν συμβεί στα πρανή τμήματα του βουνού και στα οποία δεν υπάρχει η προφύλαξη τους από τα ειδικά πλέγματα όπως σε άλλα σημεία στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Αστυνομικοί ελέγχουν τη διαδρομή και καθοδηγούν τους διερχόμενους με στόχο να υπάρχει μικρή ταχύτητα και μεγάλη προσοχή κατά τη διέλευση των οχημάτων.

Στην είσοδο επίσης, του Ρεθύμνου από το Ηράκλειο, λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης έχουν σχηματιστεί μεγάλες λακούβες με νερά οι οποίες είναι επικίνδυνες καθώς επίσης και μικροί χείμαρροι επί του οδοστρώματος από την έλευση των ομβρίων που κινούνται από τα ορεινά τμήματα και τις πλαγιές προς τη θάλασσα.

Απεγκλωβίστηκαν δέκα άτομα

Ευτυχώς, αίσιο τέλος, είχε τη νύχτα, η περιπέτεια εννέα ατόμων, που εγκλωβίστηκαν μέσα σε οχήματα που ακινητοποιήθηκαν λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα, στην περιοχή Χλιαρό Χανίων και ενός ακόμη και πάλι σε ακινητοποιημένο όχημα, λόγω υψηλής στάθμης υδάτων, στην περιοχή Γάζι Ηρακλείου.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στο μεταξύ προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν αρκετοί οικισμοί στα σύνορα του νομού Ρεθύμνου με τα Χανιά, προβλήματα τα οποία ξεκίνησαν να παρουσιάζονται νωρίς το απόγευμα και αφορούν κυρίως στα αποτελέσματα των κατολισθήσεων.


Σπίρτζης: Εντολή του Πρωθυπουργού είναι η άμεση αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία

«Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες άμεσα για να αποκατασταθούν τα δίκτυα και οι ζημιές στο νησί», τόνισε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στα Χανιά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης έφτασε μέσω Ηρακλείου στα Χανιά, όπου προήδρευσε σε ευρεία, μαραθώνια σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, η οποία ολοκληρώθηκε μια ώρα μετά τα μεσάνυκτα.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να δοθούν άμεσα στην Περιφέρεια 10 εκατομμύρια ευρώ για την διάνοιξη των σημείων που έχουν κλείσει στον Βόρειο Οδικό Άξονα και σε οικισμούς που είναι αποκλεισμένοι.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις στέλνουν σήμερα (Τρίτη) δύο μεγάλες γέφυρες και θα σταλούν κι άλλες ώστε, όπως ανέφερε, «να αποκαταστήσουμε προσωρινά τη σύνδεση με τους οικισμούς όπου έχουν πέσει γέφυρες, μέχρι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να γίνουν γέφυρες που πρέπει και να αποκατασταθούν εκεί που υπάρχουν βλάβες».

Ακόμη, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι για δύο σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης όπου έγιναν μεγάλες κατολισθήσεις αλλά και για τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες θα επιληφθεί το υπουργείο Υποδομών.


«Οι καταστροφές είναι αρκετά μεγάλες (...). Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ακραία φαινόμενα, υπάρχουν και κακοτεχνίες σε αρκετά έργα. Το δικό μας μέλημα ήταν πρώτα να αντιμετωπίσομε έκτακτες καταστάσεις και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε ο κ. Σπίρτζης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο υποστράτηγος της ΕΜΑΚ Γιάννης Πετρούτσος, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αργότερα σήμερα το πρωί, κυβερνητικό κλιμάκιο θα προχωρήσει σε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

Μητσοτάκης: Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές στην Κρήτη

Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αντιμετωπιστούν το συντομότερο οι καταστροφές στην Κρήτη και τα Χανιά, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter με αφορμή τις καταστροφές από την κακοκαιρία.

«Η Κρήτη και η ιδιαίτερη πατρίδα μου τα Χανιά δοκιμάζονται πρωτόγνωρα από την ισχυρή κακοκαιρία. Ενημερώθηκα πριν λίγο από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη για τις εκτεταμένες καταστροφές. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αντιμετωπιστούν το συντομότερο», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Κλειστά σχολεία την Τρίτη

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Τρίτη σε πολλές περιοχές της Κρήτης.

Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στον δήμο Χανίων. Επίσης, κλειστά θα είναι τα σχολεία του δήμου Πλατανιά.

Σύμφωνα με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης όλα τα σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες και στον Δήμο Μυλοποτάμου.

Τέλος, κλειστές θα μείνουν και όλες οι σχολικές μονάδες και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Μαλεβιζίου.

Πηγή: iefimerida.gr