Το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας δεσπόζει στην οδό Γούναρη και αποτελεί ένα από τα οικοδομήματα - στολίδια της πόλης.

Τις υπηρεσίες που παρέχει τις γνωρίζουμε όλοι αλλά αυτό για το οποίο μπορεί να μην είμαστε αρκετά καλά ενημερωμένοι είναι η ιστορία του.

Αν κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο χρόνο θα μπορέσουμε να βρούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία γι' αυτό:


φωτο - Savvas Tzakis

φωτο - Savvas Tzakis

Το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας είναι έργο του αρχιτέκτονα Π. Δ. Καραθανασόπουλου. Θεμελιώθηκε το 1914, άρχισε να κατασκευάζεται το 1926, ενώ τα εγκαίνιά του έγιναν την 1η Οκτωβρίου 1931. Σύμφωνα με την κ. Ευγενία Γατοπούλου, γενική διευθύντρια αναστήλωσης μνημείων, μουσείων και τεχνικών έργων του υπουργείου Πολιτισμού, υπάρχουν στοιχεία νεοκλασικισμού και στοιχεία μορφολογικά, όπως δωρικοί κίονες και αετώματα, καθώς και συμμετρία στις όψεις.

Στο οικόπεδο όπου κτίστηκε το Δικαστικό Μέγαρο, υπήρχε τον 19ο αιώνα το δημόσιο γυμναστήριο της πόλης, το οποίο χρησιμοποιούσε η ομάδα του Παναχαϊκού από την ίδρυσή του, το 1884, έως το 1895, όταν και κατασκεύασε ιδιόκτητο γυμναστήριο στα Ψηλαλώνια.


φωτο - Γιάννα Καλογεροπούλου

φωτο - Γιάννα Καλογεροπούλου

Παλιότερα τα δικαστήρια φιλοξενούνταν στις οικίες Μακρυγιάννη (νυν Δημαρχείο), Γκρην (επί της πλατείας Γεωργίου), Πατρινού (επί της πλατείας Γεωργίου), Λάγγουρα (Μαιζώνος & Βότση) κ.α.

Με το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 υπέστη σημαντικές ζημιές, ωστόσο επισκευάστηκε αποκτώντας την χαμένη του αίγλη.