Ξεκινούν άμεσα οι έλεγχοι τις βραδινές ώρες στα καταστήματα εστίασης από τη διεύθυνση της υγειονομικής υπηρεσίας για τον αντικαπνιστικό νόμο. 

Μέσα στις επόμενες ημέρες τα κλιμάκια των ελεγκτών θα προχωρήσουν σε βραδινές εξορμήσεις από τις 11:30 και μετά, έχοντας ειδοποιηθεί από διάφορες καταγγελίες ότι σε πολλά καταστήματα εστίασης της Πάτρας, βγαίνουν τασάκια και ότι τα όσα αναφέρει ο αντικαπνιστικός νόμος πάνε "περίπατο" όταν ο δείκτης του ρολογιού φτάσει στα μεσάνυχτα. 

Η διευθύντρια Υγείας, Σοφίας Συμειωνίδου, μιλώντας στην εφημερίδα "Πελοπόννησο" για το μέτρο, τονίζει ότι οι νέοι καπνιστές έχουν συμμορφωθεί με το με αυτό και υπακούν στους όρους του, καπνίζοντας έξω από τους κλειστούς χώρους. Αντίθετα οι μεγαλύτεροι είναι πιο αρνητικοί. 

«Βλέπουμε ότι τα νέα παιδιά καπνίζουν λιγότερο και συμμορφώνονται πιο εύκολα στις συστάσεις που τους γίνονται, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους. Το δέχονται και βγαίνουν εκτός των καταστημάτων. Αν περπατήσουμε στους δρόμους θα δείτε ότι οι περισσότεροι από τους καπνιστές που βρίσκονται έξω, είναι νέοι» είπε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το εξοργιστικό είναι ότι ορισμένοι από τους ανυπάκουους πετούν επιδεικτικά το τσιγάρο τους στο πάτωμα για να το σβήσουν.

Δεν δίνουν τα στοιχεία τους

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν συναντήσει τα συνεργεία της διεύθυνσης Υγείας είναι η άρνηση των πελατών-παραβατών να δώσουν τα στοιχεία τους όταν τα ζητούν τα μέλη του ελεγκτικού μηχανισμού. Προφασίζονται ότι οι ελεγκτές δεν έχουν το δικαίωμα να τα ζητήσουν. Ο ισχυρισμός τους είναι σωστός, καθώς δεν συνοδεύονται από αστυνομικούς.

Ωστόσο, αυτό συμβαίνει εν γνώσει της υπηρεσίας, η οποία έχει επιλέξει να αφήσει να περάσει ένα μεταβατικό διάστημα και στη συνέχεια να ζητήσει τη συγκρότηση μικτών συνεργείων ελέγχου σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. «Θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και αν χρειαστεί θα ληφθεί και αυτό το μέτρο» ανέφερε η κ. Συμεωνίδου. Ελπίζει, όμως, ότι σταδιακά η κατάσταση θα βελτιωθεί και ήδη βλέπει ότι η πλειοψηφία των καταστηματαρχών συμμορφώνεται.

Καταγγελίες μέσω e-mail

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η διεύθυνση Υγείας έχει ξεκινήσει να δέχεται καταγγελίες πολιτών τηλεφωνικά και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Την προηγούμενη εβδομάδα δέχθηκε επτά τηλεφωνικές καταγγελίες και τέσσερις μέσω e-mail ενώ την τελευταία εβδομάδα πέντε και τρία αντίστοιχα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν επώνυμες και στις περισσότερες ανώνυμες. Η υπηρεσία έχει επιβάλει πρόστιμα σε επιχειρήσεις που πιάστηκαν στα πράσα κατ' επανάληψη να επιτρέπουν το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους τους. Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 600 ευρώ για τον καταστηματάρχη και 50 ευρώ για τους πελάτες-πολίτες. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πρόστιμα μόνο σε επαγγελματίες.