"Πράσινο" φως από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (ως διαχειριστικού οργάνου του έργου), περιμένουν στο δήμο για τη μελέτη της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, με τις διαδικασίες να έχουν προχωρήσει μετά από αρκετούς μήνες και τη δημοτική αρχή να υποστηρίζει ότι οι εργασίες μπορούν πλέον να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrasevents.gr η αρνητική εισήγηση που είχε για τη μελέτη το Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων Αχαΐας, με το φάκελο που κατέθεσε ο δήμος να είναι χωρίς την άποψη του γνωμοδοτικού αυτού οργάνου, δεν θα ληφθεί υπόψη από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας.

Όπως υποστηρίζουν στη Μαιζώνος, η εισήγηση του γνωμοδοτικού αυτού οργάνου ήταν εκπρόθεσμη και οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής επικοινώνησαν με την Περιφέρεια και την υπηρεσία της, θέτοντας υπόψη τους την εξέλιξη αυτή.

Κατά συνέπεια, εφόσον η υπηρεσία της Περιφέρειας, πράγματι δεν λάβει υπόψη της την αρνητική εισήγηση του γνωμοδοτικού οργάνου, τότε δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος, σύμφωνα πάντα με τη δημοτική αρχή, για να μην εγκριθεί η μελέτη και ανάψει έτσι το "πράσινο" φως για την έναρξη των εργασιών. 

Η μελέτη των δημοτικών υπηρεσιών ήδη έχει πάρει το "πράσινο" φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων το υπουργείου Πολιτισμού. 


Δεκάδες παρεμβάσεις που αλλάζουν την αισθητική της πόλης

Το θέμα είχε φέρει σε μετωπική το ΣΑΑ με τον δήμο Πατρέων, με το συμβούλιο να υποστηρίζει ότι η μελέτη έχει έλλειψη κεντρικής ιδέας και εμφανείς αρχιτεκτονικές αδυναμίες και τη δημοτική αρχή από την πλευρά της να τονίζει ότι πίσω από την αρνητική εισήγηση υπήρχαν πολιτικές και μικροκομματικές βλέψεις. 

Πάντως το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, στην Άνω πόλη και στην Κάτω πόλη (ένας χάρτης που γεωγραφικά ξεκινάει από το ύψος της Αράτου και φτάνει στο ύψος της Σαχτούρη), περιλαμβάνει δεκάδες παρεμβάσεις και είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που περιλαμβάνονται στο πακέτο του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατομμυρίων ευρώ.  

Μέσα στην ανάπλαση εμπεριέχονται πεζοδρομήσεις, βελτιώσεις σε δρόμους, συντήρηση σκαλιών, η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος και η αναβάθμιση γενικότερα όλου του κέντρου της Πάτρας, αξιοποιώντας σημεία αναφοράς και αξιοθέατα της πόλης, δίνοντας σε τελική ανάλυση έναν άλλο αέρα στην τουριστική δυναμική της πόλης, αλλά και στην αισθητική της εικόνα.