«Η διαφορά μας είναι ότι, εγώ πιστεύω σε μία δημόσια εκπαίδευση, πραγματικά αυτοδιοίκητη που ακολουθεί τις ανάγκες της εποχής και υπηρετεί την κοινωνία, ενώ εσείς πιστεύετε σε μία κρατική εκπαίδευση, με τον υπουργό να δίνει εντολές και να διοικεί» τόνισε ο Ανδρέας Κατσανιώτης, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή σχετικά με τις αλλαγές και συγχωνεύσεις των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα.

Ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον Υπουργό Παιδείας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως το υπουργείο προχωράει σε αναγκαστικές συγχωνεύσεις … Φρανκεστάϊν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2015 δέχτηκε 30.000 αιτήσεις φοιτητών και έχει σήμερα έχει φτάσει να δέχεται μόνο 7.000 αιτήσεις, ενώ παράλληλα σημειώνεται και μείωση των εγγεγραμμένων φοιτητών παρά την αύξηση των προγραμμάτων του.

«Χωρίς καμία ενημέρωση του Ιδρύματος, ο διορισμένος από εσάς Πρόεδρος, ανακοινώνει την πρόθεσή του - σίγουρα κατόπιν εντολής σας –  για συγχώνευση του ΕΑΠ με το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο. Σε κανένα από τα δέκα Ανοιχτά Πανεπιστήμια της Ευρώπης δεν υπάρχουν τέτοιου τύπου συγχωνεύσεις…Δεν υπάρχει αυτή η  διπολικότητα….. Και αυτό το αποκαλείτε μεταρρύθμιση… Οι συγχωνεύσεις χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, ισοπεδώνουν αντί να αναβαθμίζουν» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσανιώτης, προσθέτοντας ότι ειδικά η Πάτρα, των τριών μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο γνώσης.

Σημαντικό τμήμα της ομιλίας του, αφιέρωσε ο κ. Κατσανιώτης και στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας πως «το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας  κάνει σπουδαία δουλειά. Μπορεί από μόνο του αναβαθμιστεί και να γίνει ένα αυτόνομο Πανεπιστήμιο Τεχνολογικής με Κατεύθυνσης . Και το έχετε μετατρέψει σε φτωχό συγγενή».

Σημειώνεται ότι στην απάντησή του, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει μέχρι τέλος του Μάρτη, τη δημιουργία στην Πάτρα ενός δευτέρου και «υβριδικού» Πανεπιστημίου, στο οποίο θα περιέλθει η δομή του ΕΑΠ, ως έχει, ενώ θα έχει και «παραδοσιακά» τμήματα. Επίσης ανέφερε ότι, την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το σχέδιο για τη  διοίκηση του νέου Πανεπιστημίου.

Σχολιάζοντας την απάντηση, ο κ. Κατσανιώτης, ανέφερε: «Χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο, χωρία καμία συνεννόηση μεταξύ των Ιδρυμάτων, η Κυβέρνηση καταστρέφει το ιστορικό ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και διαλύει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ελλάδα. Οι μαθητευόμενοι μάγοι ας ακούσουν τις ανάγκες της εποχής….»