Μπορεί να άργησε μόλις τρία λεπτά να πάει στη Βουλή, αλλά η καθυστέρηση του Ιάπωνα υπουργού Ολυμπιακών Αγώνων και Κυβερνοασφάλειας, έκανε πυρ και μανία την αντιπολίτευση, παρά τη δημόσια συγνώμη του.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Γιοσιτάκα Σακουράντα ότι έδειξε ασέβεια και απείχαν επί πέντε ολόκληρες από τη συνεδρίαση της επιτροπής Προϋπολογισμού της βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Σακουράντα βρίσκεται συχνά στο στόχαστρό τους για τις γκάφες του. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός δήλωσε «απογοητευμένος» όταν έμαθε ότι το μεγάλο αστέρι της ιαπωνικής κολύμβησης, Ρικάκο Ικέε, διεγνώσθη με λευχαιμία: «Είχε πολλές ελπίδες για χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο [στους Αγώνες του Τόκιο το 2020], μια αθλήτρια, από την οποία είχαμε πολλές προσδοκίες. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος!», είπε και μετά την κατακραυγή αναγκάστηκε και τότε να ζητήσει συγνώμη.

Το 2016 είχε προκαλέσει και πάλι έντονες αντιδράσεις όταν είχε αποκαλέσει «επαγγελματίες ιερόδουλες» τις «γυναίκες της ανακούφισης», από χώρες που είχε καταλάβει ο Ιαπωνικός αυτοκρατορικός στρατός στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και οι οποίες εξαναγκαστικά οδηγήθηκαν στους οίκους ανοχής. Ενώ πέρυσι είχε αφήσει άφωνη την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη όταν παραδέχθηκε ότι, μολονότι είναι υπουργός Κυβερνοασφάλειας, ουδέποτε χρησιμοποίησε ηλεκτρονική υπολογιστή, μια δουλειά που κάνουν, όπως είπε, οι υφιστάμενοί του.