7 ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ UNES – UNIVERSITY FOR A NEW EUROPEAN SOCIETY
Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, υπεγράφη το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων: University Pari-Est Créteil (Γαλλία), University of Cordoba (Ισπανία), University of Evora (Πορτογαλία), University of Novi Sad (Σερβία), University of Patras, University of Sibiu (Ρουμανία) και University of Udine (Ιταλία).Τα συγκεκριμένα εφτά Πανεπιστήμια που εδρεύουν στην Νότια Ευρώπη ακολουθώντας ποιοτικές προδιαγραφές υλοποίησης της στρατηγικής διεθνοποίησής τους και ανταποκρινόμενοι στη διαθεματική φύση και τη γεωγραφική τους υπόσταση προκρίνουν την πολύ-γλωσσική, καινοτόμο και επαγγελματική προοπτική των φοιτητών/τριών τους καθώς και τη σημασία της διάδοσης των Ευρωπαϊκών αξιών.
Το όραμα είναι: «Το Πανεπιστήμιο στην καρδιά της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο παρόν και στο μέλλον».

Η συμμαχία UNES στοχεύει να δημιουργήσει ένα δυναμικό, μελλοντικής και διευρυμένης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής προοπτικής Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο που θα δεσμεύεται να προετοιμάσει τους Ευρωπαίους πολίτες ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των ψηφιακών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αλλαγών. Η συμμαχία των εφτά Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων θα δημιουργήσει μία κοινότητα περισσότερων από 160.000 φοιτητών/τριών και 14.000 μελών διδακτικού, ερευνητικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού και θα επιδιώξει την ενδυνάμωση των συνεργασιών με χώρες της Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί την ιδρυματική πράξη της συμμαχίας UNES – University for a New European Society και το απαύγασμα του κοινού προβληματισμού για το μέλλον της εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Η εξέλιξη της συνέργειας αυτής θα πραγματοποιηθεί μέσω της συμμετοχής στην Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων για τη δημιουργία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στο πλαίσιο του ERASMUS +.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ERASMUS+
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο γνωριμίας και πληροφόρησης όλων των ενδιαφερόμενων για τα θέματα που αφορούν στις ευκαιρίες και δυνατότητες κινητικότητας Erasmus+ για σπουδές και πρακτική άσκηση, διοργανώνεται και φέτος Ημερίδα Ενημέρωσης Erasmus+ από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 25.02.2019, ώρα 10:00 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Περισσότερα: https://www.upatras.gr/el/node/8225

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ UPatras Guest
Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του ασύρματου δικτύου UPatras Guest στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο και στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το UPatras Guest δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να συνδεθούν και να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο με απλό και αυτοματοποιημένο τρόπο αποκτώντας λογαριασμό ημερήσια ισχύος. O επισκέπτης αφού συνδεθεί στο ασύρματο δίκτυο με όνομα UPatras Guest από την συσκευή του, θα κατευθυνθεί αυτόματα σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον με ειδικές οδηγίες. Εκεί, συμπληρώνει τα στοιχεία που απαιτούνται και θα λάβει στο κινητό του τηλέφωνο ένα κωδικό PIN με ημερήσια ισχύ.
Η υπηρεσία αφορά επισκέπτες στο Πανεπιστήμιο Πατρών και η πρόσβαση στο δίκτυο περιορίζεται σε πλοήγηση στο internet και στην χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Δεν υπάρχει ανάγκη αποστολής SMS για πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο του πανεπιστημίου για όσους είναι μέλη ακαδημαϊκών / ερευνητικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην υποδομή eduroam. Τα μέλη αυτά μπορούν να συνδέονται στο ασύρματο δίκτυο eduroam σύμφωνα με τις οδηγίες του ιδρύματος από το οποίο έρχονται.

ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ EESTEC
Η EESTEC LC Patras συμμετέχει για 3η συνεχόμενη χρονιά στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EESTech Challenge με την διοργάνωση του τοπικού γύρου στην πόλη μας. Πρόκειται για ένα hackathon διάρκειας 12 ωρών, στο οποίο ομάδες φοιτητών των 3 ατόμων θα κληθούν να λύσουν ένα ρεαλιστικό πρόβλημα σχετικό με το φετινό θέμα του διαγωνισμού, που είναι το "Internet of Things". Η νικήτρια ομάδα θα ταξιδέψει στο Μόναχο, όπου θα διεξαχθεί ο πανευρωπαϊκός τελικός ανάμεσα στις νικήτριες ομάδες όλων των τοπικών γύρων. Στα πλαίσιο του EESTech Challenge 2019, η EESTEC LC Patras διοργανώνει μια σειρά από επιμέρους διαλέξεις-workshops με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία, αλλά και την γενικότερη ενημέρωση των φοιτητών που σκέφτονται να συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Περισσότερες πληροφορίες για το EESTech Challenge 2019 μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού: https://eestechchallenge.eestec.net και στη σελίδα της EESTech Challenge Patras: https://www.facebook.com/eestechallengepatras.

ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΟΥΖΙΚΑΛ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Στις 20.2.19 πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Καθηγητή του Michigan State University, κ. Rob Roznowski, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα: «The American Musical». H διάλεξη περιλάμβανε ιστορική επισκόπηση του αμερικανικού μιούζικαλ και ειδικότερα των έργων εκείνων που έχουν παρουσιαστεί στο Μπρόντγουεϊ. Παράλληλα έγινε αναφορά στο μιούζικαλ από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 με ιδιαίτερη έμφαση σε ιστορικά ορόσημα που άλλαξαν τη δομή του στις επόμενες δεκαετίες. Παρουσιάστηκαν επίσης αποσπάσματα από παλαιότερα αλλά και σύγχρονα έργα του μουσικού θεάτρου, όπως το πρόσφατο μιούζικαλ με τίτλο Hamilton. Η ευρεία αυτή ιστορική επισκόπηση έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό που την παρακολούθησε, να κατανοήσει τους τρόπους με τους οποίους το μιούζικαλ συνδυάζει ισότιμα επιμέρους τέχνες (χορός, υποκριτική και τραγούδι), προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή τη μοναδική υβριδική μορφή του θεάτρου.

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ: HOT SPOTS ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑΤΟΛΟΓΙΑ
Το Γαστρεντερολογικό Τμήμα της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου διοργανώνουν διημερίδα με θέμα: «HOT SPOTS στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Μαρτίου 2019 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχος της διημερίδας είναι η σφαιρική παρουσίαση των σύγχρονων εξελίξεων στον τομέα της γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση θεμάτων της καθημερινής κλινικής πρακτικής, τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όσο και στην νοσοκομειακή περίθαλψη. Περισσότερα στο σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/el/node/8194

«ΥΓΕΙΑ: Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ» ΣΤΟ ΜΕΤ
Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος να προβάλλει καινοτομίες εκτός των τειχών της πρωτεύουσας, συμμετείχε στις 21.2.2019 στην οργάνωση της εκδήλωσης με τίτλο: «Υγεία: Η διατροφή κάτω από το βλέμμα της επιστήμης». Προσκεκλημένοι, διακεκριμένοι επιστήμονες, Γάλλοι και Έλληνες, ανέλυσαν πρόσφατα επιστημονικά βήματα και μελέτες που έχουν γίνει στον τομέα της διατροφής και της καινοτομίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των βασικών αξόνων της καινοτόμου συνεργασίας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου για την παραγωγή του πρώτου κινούμενου σχεδίου αγωγής υγείας. Πρόκειται για ένα project, το οποίο μεταξύ άλλων, θα ασχοληθεί και με τη διατροφική εκπαίδευση και συμπεριφορά, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών στην υγιεινή διατροφή. Αναλυτικές πληροφορίες: https://www.upatras.gr/el/node/8226