Σε μια ιδιαίτερα αισθητική και Καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, στον συμβολικό χώρο εστίασης «Ακουαρέλα» με την παρουσία Φιλότεχνων τιμητικών καλεσμένων μας ο Σύλλογος Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα του εκφράζοντας  θερμές ευχές για Ευτυχία και δημιουργία.

Ο Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου, καθηγητής Μαλλιάς Θεόδωρος αφού καλωσόρισε και απέδωσε ευχές στους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε συνοπτικά με οπτικοακουστική παρουσίαση στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο Σύλλογος όχι μόνον στην δημιουργική καλλιτεχνική ανάδειξη των καταξιωμένων μελών του Συλλόγου, αλλά στην διάσωση, προβολή, και ανάδειξη της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς της Πόλης μας και κατ’ επέκταση της όμορφης χώρας μας.

Την  αρχική Συμβολή του Συλλόγου στην επίτευξη του στόχου για την διάσωση και ανάδειξη της οικίας Παλαμά  σε Στέγη Γραμμάτων «Κωστή Παλαμά» ακολουθεί τώρα η ιστορική πρωτοβουλία με σκοπό την ανάδειξη από την UNESCO του Διαχρονικού και Παγκόσμιου Συμβόλου του Ολυμπισμού, τον Ολυμπιακό ύμνο του συμπολίτη μας τιτάνα του Πνεύματος, Κωστή Παλαμά, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.


Ένα ιερό δώρο του ποιητή μας για την διάδοση και καλλιέργεια των Ολυμπιακών ιδεωδών στις Νεολαίες όλου του κόσμου και μια σθεναρά ασπίδα αντίστασης στην ηθική φθορά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Η επίτευξη της ανάδειξης ανέφερε ο Πρόεδρος, στοχεύει να σηματοδοτήσει και θα καθιερώσει την πολιτιστική ανάταση της Πάτρας ως Διεθνή Πόλη του Ολυμπιακού ύμνου, που μέσω αυτού,  διακηρύττονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάθε δύο χρόνια ανα την υφήλιο, τα ιδεώδη του Ολυμπισμού για Ειρήνη-Δημοκρατία-Ελευθερία-Ισότητα και Ευγενή Άμιλλα.

Το βασικό κριτήριο στήριξης για την επίτευξη της ανάδειξης,  το δίγλωσσο βιβλίο-λεύκωμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού, με τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ-ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» απενεμήθη τιμής ένεκεν, στους επίσημους φιλότεχνους καλεσμένους  μας, στρατηγό, Αρχηγό Αστυνομίας και ευαισθητοποιημένο συλλέκτη εικαστικών κο.Τσουβάλα Κων/νο και στην γνωστή μας φίλη με μεγάλη προσφορά, ακούραστη Πρόεδρο του Αντιρρευματικού Συλλόγου «Ελεάνα» κα.Σαλαμαλίκη Μάχη,  με την συνοδεία των εξαίρετων προσωπικοτήτων της Πάτρας, την καταξιωμένη ενδυματολόγο και σχεδιάστρια μόδας κα. Κουτσουπάγα Λένα και την κα. Ανδρικοπούλου Μαίρη, με αξιοπρεπείς κυρίες.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της απονομής τιμητικής πλακέτας στον ιδρυτικό και επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου μας, Διεθνώς καταξιωμένο καλλιτέχνη Παπαθεοδώρου Γρηγόρη του οποίου η προσωπικότητα  σηματοδοτεί μονοπάτια ηθικών αξιών και μοναδικών καλλιτεχνικών διαδρομών που αφήνουν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στις παρούσες και μελλοντικές γενεές.

Μια συμπαντική ύπαρξη που το ήθος και η στάση ζωής του γίνεται κήρυκας και πρότυπο αρχών που καταξιώνουν τον άνθρωπο και τον οδηγούν στην αυτό-ολοκληρωσή του. Με πλήρη συνειδητή αντίληψη αναγνώριζε και εκτιμούσε κάθε τι όμορφο και ωραίο και η προσωπική του λατρεία για τον Παλαμά καθοδηγούσε τις δράσεις μας για την επίτευξη των στόχων μας.

Μετά την τιμητική απονομή, αναγνώστηκε η συγχαρητήρια επιστολή του επίτιμου Προέδρου, Παπαθεοδώρου Γρηγόρη προς τον Σύλλογο  Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» για την επίτευξη των πολιτιστικών και  καλλιτεχνικών του στόχων.

Τα αντίστοιχα δώρα από τα φλουριά της Πίτας εδόθησαν στους τυχερούς καλλιτέχνες Κατσαίτη Δώρα, το βιβλίο-λεύκωμα και στο Ιδρυτικό μέλος Βούρτση Δημήτρη, έργο του δάσκαλου Αρταβάνη Κων/νου. Επίσης στον στρατηγό απενεμήθη έργο εικαστικό του καλλιτέχνη και δάσκαλου Βασιλόπουλου Άκι.