Σε ανοιχτό πόλεμο βρίσκονται πλέον ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ μετά τον ανασχηματισμό και την αξιοποίηση πρώην υπουργών του Γιώργου Παπανδρέου στην κυβέρνηση.

Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: η πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, περνάει από την συρρίκνωση έως εξαφάνιση του δικού τους κόμματος, το οποίο δεν φρόντισαν να περιχαρακώσουν εγκαίρως. Και το κρίσιμο μέγεθος για το κατά πόσον αυτή η στρατηγική διεμβολισμού του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ θα έχει επιτυχία, θα είναι η στάση που θα κρατήσει τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου. Που μέχρι στιγμής δεν έχει εκτεθεί, αλλά ούτε και έκρυψε την θετική του κρίση για την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Ακόμα και για αξιοποίηση του πρώην πρωθυπουργού από την Κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε ευθαρσώς στο Open ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ευπρόσδεκτος στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι γίνονται κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Βερναρδάκης

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης το είπε, επίσης, καθαρά. Δήθεν ως πρόβλεψη, αλλά στην πραγματικότητα ως επιδίωξη: «Θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις από το ΚΙΝΑΛ» είπε και τόνισε: «Θα υπάρξουν ρήγματα. Το ΚΙΝΑΛ θα δυσκολευτεί ακόμη και στην κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση. Είναι η πολιτική μου εκτίμηση, ότι θα δυσκολευτεί να μπει στη Βουλή».

Μια δήλωση που προκάλεσε πολλά νεύρα στην έδρα του ΠΑΣΟΚ...

Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Στόχευση του ΚΙΝΑΛ πλέον, είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο χώρους βρίσκονται στο απόλυτο μηδέν. Απόφαση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής είναι να μην υπάρχει καμία επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι χαρακτηριστικό, ότι η Φώφη Γεννηματά είναι αποφασισμένη να μποϋκοτάρει ακόμα και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, εν όψει των ευρωεκλογών, εφόσον σε αυτές μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και δώ υπεισέρχεται ο παράγων Γιώργος Παπανδρέου, που μπορεί για άλλη μια φορά να προκαλέσει papandemonium...

3 εκδηλώσεις -Εμπάργκο στον ΓΑΠ

Τρεις απανωτές εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στα οποία θα παρίστανται αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ξεκινούν από σήμερα.

1. Η πρώτη είναι η εκδήλωση του Ινστιτούτου «ΕΝΑ» του Γιάννη Δραγασάκη ηοποία πραγματοποιείται στις 6 το απόγευμα με θέμα «προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για μια προοδευτική συμπαράταξη». Ομιλητές είναι ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η δικηγόρος Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς στη συμπρωτεύουσα Δημήτρης Γιατζόγλου και το στέλεχος του Πανεπιστημίου Θράκης Χρύσανθος Τάτσης ενώ θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου.

2. Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται η εκδήλωση της πρωτοβουλίας για την συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, με την δημοσιοποίηση δεκάδων υπογραφών κάτω από το κείμενο που έχει διαμορφωθεί. Υπογραφές που θα προέρχονται από στελέχη της κεντροαριστεράς, κυρίως του παπανδρεϊκού αλλά και του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, γεγονός που προκαλεί μεγάλη αναταραχή στη Χαριλάου Τρικούπη.

3. Το επόμενο τέστ θα είναι μια εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Αθήνα, στις αρχές Μαρτίου, όπου θα παραβρεθεί ο πρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν, που εδώ και καιρό φλερτάρει ανοιχτά με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Μαζί του θα λάβουν τον λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης καθώς και η Λούκα Κατσέλη, την οποία πληροφορίες θέλουν να συμπεριλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκδήλωση, κατά πάσα πιθανότατα, προτίθεται να παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Την εκδήλωση ωστόσο «μποϋκοτάρει» το Κίνημα Αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ έγινε πρόταση στην Φώφη Γεννηματά και στον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, να συμμετάσχουν στο πάνελ, αμφότεροι αρνήθηκαν κατηγορηματικά. «Εμείς ως ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε» ξεκαθαρίζουν από την Χ. Τρικούπη που εκτιμούν ότι πρόκειται για μια «στημένη εκδήλωση» σε μια ακόμη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολίσει τον ευρωσοσιαλιστικό χώρο.

Ποιά στάση θα κρατήσει ο ΓΑΠ

Τώρα, το βάρος και η ανησυχία πέφτει στη στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Συνεργάτες του δεν απαντούν καν στα τηλέφωνα για να ξεκαθαρίσουν τί στάση θα κρατήσει. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και πρώην πρωθυπουργός, έχει δεσμευτεί στην ίδια την Φώφη Γεννηματά, ότι δεν προτίθεται να παραστεί. Μένει να αποδειχθεί και στην πράξη γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τι μέλλει γενέσθαι.