30 χλμ περίπου από την πόλη των Καλαβρύτων θα συναντήσουμε την Ιερά Μονή της Παναγίας της Μακελλαριάς.

Παρά τον δύσβατο δρόμο δεν είναι λίγοι εκείνοι που συρρέουν στο μοναστήρι για να προσευχηθούν και να πάρουν δύναμη, αφού όπως λένε πολλοί πιστοί πρόκειται για μια θαυματουργή Μονή που έχει εκπληρώσει ευχές δεκάδων Χριστιανών. 

Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι η εικόνα της Παναγίας η οποία πέρα από την γλυκιά μορφή της σε κοιτάζει από όποια μεριά κι αν την παρατηρήσεις.

Η ιστορία της Μονής...

Σύμφωνα με επιγραφή του 1805 που βρίσκεται στο νάρθηκα παρεκκλησίου της Μονής, ιδρυτής της φέρεται να είναι ο γνωστός στρατηγός του Ιουστινιανού Βελισσάριος ο οποίος έκτισε το 532 μ.Χ. τη Μονή πιθανόν για να εξιλεωθεί από την σφαγή των στασιαστών στην περίφημη «Στάση του Νίκα» στην Κωνσταντινούπολη. Η αρχική αυτή Μονή που ήταν αφιερωμένη στη Παναγία και ονομαζόταν Παναγία η Λιθαριώτισσα ή Λιθοστρωτιώτισσα καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1458. Σύμφωνα με την παράδοση την περίοδο εκείνη λόγω της εξαιρετικά οχυρής της θέσης, η Μονή είχε γίνει καταφύγιο των κατοίκων των γύρω χωριών οι οποίοι με αρχηγό των αγωνιστή Γιάννο αντιστάθηκαν για πολλές μέρες στις επιθέσεις των Τούρκων. Παρά την γενναία αντίσταση των υπερασπιστών της Μονής οι Τούρκοι, κατάφεραν τελικά να την κυριεύσουν. Από την φρικτή σφαγή (μακελειό) που ακολούθησε τα κελιά των μοναχών γέμισαν με αίμα. Έκτοτε η Μονή πήρε το προσωνύμιο Μακελλαριά.


φωτο - ericjohncarmen

φωτο - ericjohncarmen

Το 1784 η Μονή ανακαινίστηκε από τον Ιερομόναχο Νεόφυτο. Μεγάλη υπήρξε η προσφορά της Μονής κατά την Επανάσταση του 1821. Μάλιστα αρκετοί μοναχοί της αγωνίστηκαν εναντίον των Τούρκων. Κοντά στη Μονή της Μακελλαριάς διεξήχθη στις 26 - 27 Αύγουστου του 1827 η νικηφόρα για τους Έλληνες Μάχη της Καυκαριάς, όπου αποκρούστηκαν τα προελαύνοντα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε μικρή απόσταση από τη Μονή, ακολουθώντας ένα μικρό «φιδίσιο» μονοπάτι οδηγείται ο επισκέπτης στο μικρό εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Είναι φτιαγμένο μέσα σε ένα μικρό σπήλαιο λίγο πιο χαμηλά από το σημερινό μοναστήρι. Όλο το χρόνο ρέει αστείρευτα από το βράχο «αγίασμα».