Οι γυναίκες μέσης ηλικίας που πίνουν πολλά αναψυκτικά διαίτης ή φρουτοχυμούς με γλυκαντικές ουσίες, κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 82.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και διαπίστωσαν ότι όσες έπιναν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά διαίτης καθημερινά είχαν κατά 23% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με όσες κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Βασική αιτία ήταν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι φραγμένες αρτηρίες. Όσες έπιναν τα περισσότερα αναψυκτικά αντιμετώπιζαν 31% μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου που προκλήθηκε από θρόμβο.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Yasmin Mossavar-Rahmani, αν και τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ίσχυαν ακόμη και όταν λήφθηκε υπόψιν η διατροφική αξία της συνολικής διατροφής του κάθε συμμετέχοντα.

Συνεπώς, «δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα αναψυκτικά διαίτης είναι ακίνδυνα, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε η Mossavar-Rahmani, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Έρευνας της Διατροφής στο Κολλέγιο Ιατρικής Albert Einstein, στη Νέα Υόρκη.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν ότι σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωσης Καρδιολογίας (AHA), είναι ελλιπής η έρευνα για τον αντίκτυπο των αναψυκτικών διαίτης στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη νέα μελέτη ήταν μεταξύ 50 και 79 ετών, όταν εγγράφηκαν στην έρευνα Women's Health Initiative μεταξύ 1993 και 1998.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη γενική υγεία όλων των εγγεγραμμένων γυναικών για περίπου 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλες οι γυναίκες κλήθηκαν να απαντήσουν πόσο συχνά κατανάλωναν αναψυκτικά και φρουτοχυμούς διαίτης σε μια περίοδο τριών μηνών.

Οι ερευνητές δεν έλαβαν υπόψη τις μάρκες των αναψυκτικών και δεν γνώριζαν ποια τεχνητά γλυκαντικά κατανάλωναν οι συμμετέχουσες στην έρευνα.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης πολύ σπάνια, δηλαδή λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα ή ποτέ. Μόλις το 5% έπιναν πολλά αναψυκτικά και χυμούς με γλυκαντικές ουσίες.

Αφού έλαβαν υπόψιν μια σειρά παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως η αρτηριακή πίεση, το ιστορικό καπνίσματος και η ηλικία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών συνδεόταν με καρδιαγγειακούς κινδύνους με διάφορους τρόπους.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έπιναν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά διαίτης τη μέρα, είδαν το συνολικό κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπάθειας να αυξάνεται κατά 29%. Ήταν επίσης 16% πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία.

Για άλλες ομάδες τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα: Για τις παχύσαρκες και αφροαμερικανικής καταγωγής γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή διαβήτη, η κατανάλωση αναψυκτικών πολλαπλασίασε τον κίνδυνο εγκεφαλικού από θρόμβο κατά δύο έως τέσσερις φορές, σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως αναφέρει το healthday.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου Stroke.