Το Πατρινό Καρναβάλι δεν κατέκτησε τυχαία τον χαρακτηρισμό του κορυφαίου στην Ελλάδα. Η αίγλη του ήλθε ως το επιστέγασμα μιας μακροχρόνιας παράδοσης στην οποία συνέβαλαν γενιές Πατρινών, με τη μια να παραδίδει στην άλλη τα σκήπτρα της δημιουργίας και της συμμετοχής σε ένα event που ήταν (και πρέπει να είναι) κάτι παραπάνω από μια μεγάλη γιορτή.

Επί δεκαετίες το τελευταίο τριήμερο του Καρναβαλιού η Πάτρα δεχόταν έναν εντυπωσιακό όγκο χιλιάδων επισκεπτών που υπερέβαινε τον πληθυσμό της.

Καθώς η πληρότητα στα ξενοδοχεία της έφτανε στο 100% πολύ πριν από την κορύφωση του, οι επισκέπτες γέμιζαν και τα αντίστοιχα της Αχαϊας και γειτονικών νομών. Η πόλη ζούσε για μέρες σε φρενήρεις καρναβαλικούς ρυθμούς ενώ ο τζίρος εκτοξευόταν στα ύψη για τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής. Όλες και όλοι περνούσαν καλά, διασκέδαζαν, χαίρονταν.

Δυστυχώς, με ευθύνη μιας Δημοτικής Αρχής που είναι παραδομένη στις ιδεοληψίες της, το Πατρινό Καρναβάλι δεν είναι τα τελευταία χρόνια αυτό που ήταν κάποτε. Ακολουθεί κι αυτό μια πτωτική πορεία, ανάλογη της κάτω βόλτας που έχει πάρει η πόλη.

Αντί να αποτελεί (εκτός από μια όαση χαράς) κι ένα αναπτυξιακό εργαλείο, έχει μετατραπεί από τον «κόκκινο» Δήμο Πατρέων σε «όχημα» μιας απροκάλυπτης πολιτικής προπαγάνδας εκπορευόμενης από την αντζέντα του ΚΚΕ. Εκτός αυτού, όμως, όταν δεν αγαπάς κάτι δεν μπορείς και να το υπηρετήσεις πιστά. Και στο ΚΚΕ δεν αγαπούν στην πραγματικότητα το Καρναβάλι, δεν το θέλουν.

Αυτό, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές οι Πατρινοί καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον της πόλης μας. Τη θέλουν να παραμένει καθηλωμένη σε μια παρακμιακή κατάσταση, με το Καρναβάλι μας, ως ένας απόλυτος συμβολισμός, στάσιμο και υποταγμένο στις ορέξεις του Περισσού; Ή μήπως θέλουν να την δουν να δραπετεύει από τη σημερινή μιζέρια και να ανοίγει και πάλι τα φτερά της, με το Καρναβάλι μας να δίνει τον σχετικό τόνο;

Η «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ» και ο Νίκος Νικολόπουλος είναι ήδη εδώ. Δεν ήλθαν, απλώς, για να μείνουν. Ήλθαν για να κάνουν την αχαϊκή πρωτεύουσα να απογειωθεί. Το Πατρινό Καρναβάλι δεν θα αποτελέσει ασφαλώς την εξαίρεση μιας ανοδικής πορείας που θα έλθει ως αυτονόητη αντίδραση σε μια μακροχρόνια πτώση.

Ως προς τη διεξαγωγή του, πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν αρκεί ο Δήμος Πατρέων να επωμίζεται το ρόλο του διοργανωτή. Σε αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγικούς και τους καρναβαλικούς φορείς (όπως το Κομιτάτο), έχει την υποχρέωση να κινεί και τα νήματα ώστε να καταστεί μακροπρόθεσμα το Πατρινό Καρναβάλι αυτό που πραγματικά μπορεί να είναι: ένα χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης που θα μας δώσει από την πλευρά του μια σημαντική ώθηση προκειμένου να αποκτήσουμε τον απαιτούμενο «αέρα» εξωστρέφειας, την οποία τόσο έχουμε ανάγκη στις μέρες μας για να βγούμε από το τέλμα μιας παρατεταμένης παρακμής.

Είναι στο χέρι μας το 2020, με δήμαρχο Πατρέων τον Νίκο Νικολόπουλο, το Καρναβάλι μας να επιστρέψει στις ένδοξες εποχές του παρελθόντος.

Μπορούμε,θα το κάνουμε.