Με πρωτοβουλία της Εισαγγελέα Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου-Βασιλοπούλου και του ΚΕΘΕΑ, εγκαινιάστηκε αυτές τις μέρες πρόγραμμα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης εισαγγελέων και δικαστών όλης της χώρας σε θέματα εξαρτήσεων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση των λειτουργών της δικαιοσύνης γύρω από το σύνθετο θέμα της εξάρτησης, το οποίο συνδέεται με σημαντικό αριθμό εκδικαζόμενων υποθέσεων. Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, αναμένεται να διευκολύνει την εφαρμογή εναλλακτικών της φυλάκισης μέτρων για εξαρτημένους χρήστες, ενισχύοντας τις δυνατότητες απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στο πλαίσιο του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη διεξαγωγή διήμερων σεμιναρίων σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας με την ακόλουθη θεματολογία:

  • Διάγνωση της εξάρτησης και προφίλ των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες.
  • Σχέση χρήσης και παραβατικότητας, και τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και ως προς τα δύο αυτά κριτήρια.
  • Το μοντέλο θεραπείας, οι αρχές και το πλαίσιο λειτουργίας των προγραμμάτων απεξάρτησης στην κοινωνία και τις φυλακές.
  • Ζητήματα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης των απεξαρτημένων.
  • Ο ρόλος της οικογένειας στη διαδικασία απεξάρτησης.
  • Θεραπευτικές παρεμβάσεις για ειδικούς πληθυσμούς, όπως ανηλίκους, άτομα με διπλή διάγνωση (συνύπαρξη εξάρτησης και ψυχιατρικής διαταραχής), πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Η εξάρτηση από το αλκοόλ, η παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια και τα προγράμματα για την αντιμετώπισή τους.

Σημαντικό συστατικό των σεμιναρίων και καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία τους είναι οι επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν εκ παραλλήλου σε μονάδες του ΚΕΘΕΑ. Εκεί εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας και να συζητήσουν με το προσωπικό και τα θεραπευόμενα μέλη.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο υλοποιήθηκε στην Πάτρα από τα στελέχη του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ στις 13 και 14 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή 30 εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, ενώ παρούσα ήταν και η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου.