Ανάμεσα στα τόσα και τόσα χρέη που έχουν να πληρώσουν οι Πατρινοί και που καθημερνά ξεφυτρώνουν από το πουθενά, θα πρέπει να υπολογίσουν και άλλο ένα που... κούφια η ώρα κάποια στιγμή θα τους έρθει "μπουγιουρντί". 

Το χρέος για τον... τάφο τους. Δεν σας κάνουμε πλάκα, είναι έτσι όπως το διαβάζετε. Αγοράζοντας έναν οικογενειακό τάφο, πέρα από τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώσει ο κάθε ενδιαφερόμενος συμπολίτης, έχει και ένα ακόμα χρέος που εξαιτίας του μικρού ποσού, έχει αμελήσει και δεν έχει δώσει σημασία, ούτε ο ίδιος, ούτε προφανώς και οι πρόγονοί του. 

Ένα χρέος που μοιάζει κάπως σαν τον ΕΝΦΙΑ. 10 ευρώ ετησίως για τον οικογενειακό του τάφο. Τα χρήματα αυτά που δεν πληρώνονται κάθε χρόνο από τους περισσότερους Πατρινούς, μαζεύονται και συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να φτάσουν κάποια στιγμή σε νούμερα που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. 

Σύμφωνα με τους ανθρώπους των δημοτικών υπηρεσιών, οι Πατρινοί χρωστάνε χιλιάδες ευρώ στα δημοτικά κοιμητήρια εξαιτίας αυτού του ιδιότυπου ΕΝΦΙΑ που λίγοι από εμάς γνωρίζουν. Τάφοι που έχουν να ανοίξουν εδώ και χρόνια, παραπάνω ίσως από δύο δεκαετίες, έχουν απλήρωτο τον ειδικό αυτό φόρο.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι αν δεν πληρωθεί το σύνολο του ποσού ο τάφος δεν μπορεί να ανοίξει όταν έρθει αυτή η κακιά στιγμή και τον χρειαστεί η οικογένεια για κάποιο συγγενικό της πρόσωπο. Εκτός του ποσού αυτού, για να ξεκινήσει ο νεκροθάφτης δουλειά θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ ένα ποσό των 60 ευρώ. 

Πέρα όμως από το χρέος αυτού του... ταφικού ΕΝΦΙΑ, δεκάδες είναι τα οφειλόμενα των Πατρινών στα δημοτικά κοιμητήρια από τη χρήση των οστεοφυλακίων. Τα χρέη και για αυτό το θέμα έχουν συσσωρευτεί, με αποτέλεσμα ο δήμος τις περασμένες ημέρες να προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση καλώντας τους δημότες του να πληρώσουν τα αντίστοιχα τέλη για τη φύλαξη των οστών των συγγενικών τους προσώπων.

Με λίγα λόγια, αυτό που λένε ορισμένοι ούτε να πεθάνεις δεν μπορείς, μάλλον δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας υπερβολής, αλλά δυστυχώς έχει μία μεγάλη δόση ρεαλισμού.