Το παρών στο αναπτυξιακό συνέδριο Πελοποννήσου που οργανώνει η εφημερίδα «Πατρίς», έδωσαν δυο Ευρωπαίοι επίτροποι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας και η Κορίνα Κρέτσου Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Επιτροπής.

Ο κ. Αβραμόπουλος όσον αφορά το Συνέδριο τόνισε: «Είναι ένα Συνέδριο το όποιο φιλοδοξούμε, στηρίζοντάς το να το δούμε να γίνεται ένας μόνιμος θεσμός συνολικά για την Πελοπόννησο που είναι ενιαία και αδιαίρετη. Για εμένα είναι ξεχωριστή χαρά δε γιατί βρίσκομαι στη γενέτειρα του πατέρα μου».

Αναφέρθηκε τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η Πελοπόννησος για να πάει μπροστά, τόσο σε φυσικό κάλλος, όσο και σε παραγωγικές δυνάμεις, ιστορία και πολιτισμό.


Μίλησε για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. «Η Ευρωπαϊκή στήριξη είναι δεδομένη με την προϋπόθεση την ενότητα όλων των δυνάμεων της χώρας. Η στήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι ευθύνη όλων μας», υποστήριξε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ομπρέλα προστασίας για την Ελλάδα»

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στην γεωπολιτική κρίση στην Μεσόγειο. Χωρίς την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα κινδυνεύει. Η μετανάστευση και τα ζητήματα ασφάλειας είναι αυτά που προέχουν. Μέλημά μας είναι οι χώρες της πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα. Τώρα πλέον μπορούμε να πούμε πως δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης. Όμως το προσφυγικό ήρθε για να μείνει σε ολόκληρο τον κόσμο» επεσήμανε.

«Μας απασχολεί η κατάσταση σε κάποια νησιά μας. Το φαινόμενο αυτό δεν μας τιμά. Όμως η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία έχει μειώσει τις εισροές προσφύγων στην χωρά μας» υποστήριξε. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο η προσφυγική κρίση δοκιμάζει την Ευρώπη, έχει όπως υποστήριξε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των κρατών μελών της.

«Δεν πρέπει η Ευρώπη να γυρίσει στο σκοτεινό παρελθόν της»

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στις εκλογές στην Ευρώπης. «Η άνοδος του εθνικισμού σημειώνει αύξηση στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα ο εθνικισμός φουντώνει στα Βαλκάνια. Πρέπει να αποτρέψουμε μια επιστροφή της Ευρώπης στο σκοτεινό παρελθόν της» ανέφερε χαρακτηριστικά.