Ο τουρισμός και ο πολιτισμός αποτελούν την μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης για την Πελοπόννησο με την περαιτέρω αξιοποίηση τους.

Το παρών στην τρίτη και τελευταία ημέρα του 1ου Οlympia Forum έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, ο οποίος μίλησε για τον τομέα της κρουαζιέρας καθώς και την λιμενική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.


«Εκτιμώ πως αυτό το Συνέδριο είναι πολύ σημαντικό σε ότι αφορά τις προτάσεις που ακούστηκαν αλλά και τη θέληση των τοπικών φορέων για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Σημαντικό ρόλο έχει η θάλασσα, τα λιμάνια της, τα όποια με συγκεκριμένη στήριξη που εξασφαλίζεται να μπορέσουν να αξιοποιήσουν συγκεκριμένες δυνατότητες που έχουν. Με το δεδομένο ότι εκδηλώνεται ενδιαφέρον εντός και εκτός της Ελλάδος προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η λιμενική πολίτικη στην συγκεκριμένη περιοχή» υποστήριξε.


Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη τα λιμάνια της πρέπει να βλέπουν έκτος της θάλασσας αλλά και στην στεριά. «Με την έννοια ότι έχει πολλά και σημαντικά στοιχεία η περιοχή να αναδείξει, που αποτελούν και πόλο έλξης και προσέλκυσης ενδιαφερόντων από διάφορες χώρες της Ευρώπης» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας έκανε αναφορά στην Εθνική Επιτροπή Κρουαζιέρας που έχει συσταθεί για την καλύτερη ανάπτυξη της στην χώρα, για την αύξηση των πόρων για έργα επισκευής και συντήρησης μικρών και μεγάλων λιμανιών της Ελλάδας. Επίσης μίλησε και για την αξιοποίηση των 10 μεγάλων λιμανιών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς η κυβέρνηση να παραχωρεί την ιδιοκτησία τους.

Ειδικότερα, ο Φώτης Κουβέλης είπε «αυτές τις ημέρες γίνεται μία σημαντική αλλαγή στη λιμενική πολιτική της χώρας, αφού ψηφίζεται στο κοινοβούλιο την προσεχή Πέμπτη ο νόμος για την αξιοποίηση των 10 μεγάλων λιμανιών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή στο ελληνικό δημόσιο» και όπως πρόσθεσε, «επειδή η κυβέρνηση αποδεδειγμένα εργάζεται για το καλό της ευρύτερης κοινωνίας, πρέπει να πω ότι αυτή η ανάπτυξη που γίνεται σε αυτά τα λιμάνια έρχεται θετικά να ετεροκαθορίσει τη λειτουργία και άλλων λιμανιών».