Ο ρόλος του ψηφιακού μετασχηματισμού ήταν το θέμα της ομιλίας του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά κατά τη δεύτερη ημέρα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά ο Τοπικός Τύπος και τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης μπορούν να έχουν μια ξεχωριστή συμβολή στη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη ως προς τις περιφέρειες της χώρας στην οποία έχει μπει η πατρίδα μας.


«Το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι στην καρδιά του μοντέλου ανάπτυξης το οποίο έχει η ελληνική πολιτεία σε προτεραιότητα. Το πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, την εργασία μας πιο παραγωγική και το πώς μπορούν να γίνουν ένα εργαλείο για την άρση των μεγάλων και περιφερειακών ανισοτήτων. Χρειάζεται σχεδιασμός από την πολιτεία, ανταπόκριση από την οργανωμένη επιχειρηματικότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτως ώστε αυτές οι τεχνολογίες αντί να γίνουν μήτρα νέων ανισοτήτων, να γίνουν ένα εργαλείο για την οικοδόμηση της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής» υποστήριξε.

Ο κ. Παππάς υποστήριξε πως με την ψηφιοποίηση των εγγράφων στον δημόσιο τομέα θα μηδενιστεί η γραφειοκρατία και το κόστος.

«Η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα καθώς με τις νέες τεχνολογίες θα είναι πιο εύκολη η παρακολούθηση κάθε χωραφιού ξεχωριστά από δορυφόρο ώστε να γίνει πιο εύκολη η πρόληψη με στόχο την αύξηση της παραγωγής» ανέφερε ο υπουργός.1o ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΔΗΛΩΣΗ

Βίντεο - patrisnews

Ο υπουργός Εργασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Η ευημερία δεν θα προκύψει από την μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού, ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι ένα βήμα που σηματοδοτεί τη συνέχεια» τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.


Όπως υπογράμμισε δεν είναι εφικτό να γίνει μια μεγαλύτερη αύξηση διότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απορροφήσουν το κόστος. «Βεβαίως μιλάμε για τους βασικούς μισθούς, δεν μιλάμε για τους μισθούς όλων των εργαζομένων και υπαλλήλων, διότι οι περισσότεροι στην πραγματικότητα έχουν ήδη μισθούς διαμορφωμένους σε περισσότερα επίπεδα. Περίπου 600.000 είναι εκείνοι που παίρνουν το βασικό μισθό και άλλοι 200.000 επηρεάζονται θετικά από την αύξηση» επεσήμανε.  

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, στο πρώτο σκαλί στην πορεία της συμμετοχής του παράγοντα εργασίας στην ανάπτυξη. «Και οι μισθοί και οι συντάξεις είναι πλευρές την αναπτυξιακής πορείας της χώρας» υπογράμμισε.


Σταύρος Αραχωβίτης: «Πρέπει να αναδείξουμε την υπεραξία των προϊόντων μας»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης μίλησε για τα πλεονεκτήματα των προϊόντων της χώρας.

«Η Πελοπόννησος αλλά και γενικότερα η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία πρέπει να αναπτύξουμε. Λόγω του μικροκλίματος έχουν διαμορφωθεί ιδιαιτερότητες οι οποίες δεν παρουσιάζονται εύκολα σε άλλες γωνιές του πλανήτη. Αυτά είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αυτά πρέπει να αναδείξουμε, να παντρέψουμε με την ιστορία μας, να τα αναδείξουμε μέσω του τουρισμού και με συνεργασίες να προχωρήσουμε σε ένα πιο δίκαιο μέλλον και για τους παραγωγούς αλλά και για τους πολίτες αυτής της χώρας» υποστήριξε.


Σύμφωνα με τον υπουργό ο πρωτογενής τομέας είναι ένας βασικός εργοδότης, καθώς πάνω στην παραγωγή και στην μεταποίηση προϊόντων δουλεύει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών.

«Παράγουμε ποιοτικά προϊόντα (είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο, η φέτα, το γιαούρτι, τα κρασιά, το ελαιόλαδο) που την υπεραξία και τη φήμη τους δεν φαίνεται να την καρπώνονται ισάξια και οι Έλληνες παραγωγοί. Κάτι γίνεται λάθος εκεί! Εδώ είμαστε για να βρούμε στρατηγικά τον τρόπο να κερδίσουμε την υπεραξία αυτή που έχουν τα προϊόντα μας» επεσήμανε.

Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε πως θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. «Οι δασικοί χάρτες ανέδειξαν τα προβλήματα που υπήρχαν και δεν δημιούργησαν νέα. Θα περάσει η όποια ταλαιπωρία και θα γίνουμε και σε αυτό τον τομέα μια κανονική χώρα» τόνισε.