Στην ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο χάθηκε μία μοναδική ευκαιρία αναθεώρησης θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματός που έχουν να κάνουν με την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Η πατρίδα μας θα συνεχίσει να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, η οποία δε θα επιτρέπει τη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων.

 Δεν είναι παράλογο, αλλά παράλληλα και υποκριτικό, υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης να έχουν σπουδάσει σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αυτοί και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά να αποτελεί ταμπού για αυτούς η ίδρυση στη χώρα μας μη κρατικών Πανεπιστημίων;

Δεν είναι υποκριτικό η κυβέρνηση να ανέχεται τη λειτουργία στη χώρα μας διαφόρων κολεγίων, που οι απόφοιτοι τους έχουν ίσα επαγγελματικά δικαιώματα με τους πτυχιούχους των δημόσιων Πανεπιστημίων και συνάμα να αρνείται την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, που θα αναβαθμίσουν την εκπαίδευση και θα σταματήσουν τη διαρροή χιλιάδων νέων κάθε χρόνο στο εξωτερικό;

Γιατί κάθε χρόνο να έχουμε εκατομμύρια ευρώ διαρροή συναλλάγματος στο εξωτερικό, ενώ θα μπορούσε τα χρήματα αυτά να μείνουν στον τόπο μας;

Εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας (κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, αρχαιολογικά μνημεία, πολιτιστική κληρονομιά κ.λ.π.) μπορούμε και πρέπει να γίνουμε ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο που θα προσελκύει χιλιάδες ξένους φοιτητές από όλο τον κόσμο, συγκρατώντας συγχρόνως στον τόπο μας τους νέους μας που αναγκάζονται σήμερα να μεταναστεύουν για σπουδές σε χώρες του εξωτερικού.

Παράλληλα, η δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων θα προσελκύσει εκατοντάδες Έλληνες και ξένους ερευνητές και καθηγητές να διδάξουν στη χώρα μας, τη στιγμή που σήμερα διδάσκουν στις Η.Π.Α, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και στη γειτονική Τουρκία.

Είναι αδιανόητο η ελληνική ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός να διδάσκονται σε μη κρατικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού και όχι σε αντίστοιχα Πανεπιστήμια της πατρίδας μας.

Η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, ελεγχόμενων ωστόσο για τη σωστή λειτουργία τους από ανεξάρτητες αρχές, θα φέρει μεταξύ άλλων έσοδα από τους χιλιάδες ξένους φοιτητές που θα σπουδάζουν στη χώρα μας. Επίσης θα ανοίξουν νέες δουλειές, παράλληλα με την λειτουργία των Πανεπιστημίων, στους κλάδους εστίασης, της εκμετάλλευσης ακινήτων κ.λ.π.

Το επιχείρημα δε του κ. Τσίπρα ότι η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων θα ευνοήσει μόνο τις εύπορες οικονομικά τάξεις, δεν ευσταθεί. Και τούτο διότι όλοι οι πλούσιοι, έχοντας την οικονομική δυνατότητα, στέλνουν σήμερα τα παιδιά τους σε ακριβά Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ωστόσο, τη δυνατότητα αυτή δεν την έχουν οι φτωχές και με μεσαία εισοδήματα οικογένειες, οι οποίες σήμερα στερούν από τα παιδιά τους τη δυνατότητα αξιοπρεπών σπουδών ή ματώνουν οικονομικά για να τους παρέχουν όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια, προκειμένου να αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στην απαιτητική σήμερα αγορά εργασίας.

Δυστυχώς, οι δογματισμοί, η υποκρισία και οι ιδεοληψίες της σημερινής κυβέρνησης, στέρησαν από την κοινωνία μας όλες αυτές τις προοπτικές για τα επόμενα 10 χρόνια, κρατώντας την δέσμια και καθηλωμένη στο χθες.