«Με τα ρετάλια και τους αποσυνάγωγους του ΠΑΣΟΚ, δεν κάνεις Κεντροαριστερά» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν από την Χ. Τρικούπη για τον ανασχηματισμό Τσίπρα.

Ίσως είναι η πρώτη φορά που στο Κίνημα Αλλαγής δεν δείχνουν να ανησυχούν από τις κινήσεις του πρωθυπουργού για διεμβολισμό του χώρου της Κεντροαριστεράς. Και τούτο γιατί θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες επιλογές (Θάνος Μωραΐτης και Αγγελος Τόλκας) δεν θα προσφέρουν ούτε ψήφους ούτε το «κεντροαριστερό προσωπείο» που θέλει να φορέσει επ’ εσχάτοις ο Αλέξης Τσίπρας.

Τουναντίον, στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν πως οι κινήσεις του πρωθυπουργού είναι σπασμωδικές και με φανερή λογική «πολιτικής συναλλαγής» με αποτέλεσμα να συσπειρώνουν αντί να αποδυναμώνουν το Κίνημα Αλλαγής.

«Ο Τσίπρας θα ήθελε να μην μπει καν το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. Δεν έχει αντιληφθεί ότι ο κόσμος που στηρίζει πλέον τον χώρο μας, είναι συμπαγής. Πολύ περισσότερο όταν βλέπει απελπισμένες κινήσεις εισοδισμού σαν κι αυτές που επιχειρεί ο Τσίπρας» λέει έμπειρο κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο iefimerida.

Χριστοδουλάκης: Το μόνο που πετυχαίνει ο Τσίπρας είναι να μας συσπειρώνει

Στην ίδια γραμμή ήταν και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Αναφερόμενος στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολίσει την Κεντροαριστερά, ο κ. Χριστουλάκης (ρ/σ Θέμα) είπε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παρουσιάσει το προσωπείο του προοδευτικού και του σοσιαλδημοκράτη. «Καλό το παραμύθι, αλλά τώρα τελειώνει για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για όλα τα ακροδεξιά στοιχεία, με τα οποία συγκυβέρνησε»

«Οι επιθετικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να συσπειρώνουν τη βάση μας» πρόσθεσε και κατέληξε: «Στις εκλογές θα πάρει ο καθένας την απάντηση που του αρμόζει. Η δημοκρατική παράταξη έρχεται από μακριά και θα πάει πολύ μακριά».

Όθωνας: Πενιχρό το ταμείο Τσίπρα από το νταλαβέρι

Ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Οθωνας μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή, λίγο πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός Τσίπρα, ήταν σαφής: «Το ταμείο που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας απ' όλη αυτή την προσπάθεια και απ' όλο αυτό το νταλαβέρι είναι πενιχρό. Δεν ξέρω, αν θα βρει κι άλλους πρόθυμους για να τους χρησιμοποιήσει για λίγους μήνες να κάνουν τα αντίβαρα στα ακροδεξιά βαρίδια με τα οποία εξακολουθεί να κυβερνά. Αυτό, όμως, δεν έχει να κάνει με την ουσία της πολιτικής και δεν διαφοροποιεί το ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο που έχουν οι πολιτικές δυνάμεις και τα πολιτικά κόμματα».

Στο στόχαστρο σταθερά οι «καραμανλικοί»

Ο Μανώλης Οθωνας παραδέχθηκε πως «στο μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε πράγματι συμμετοχή πρώην στελεχών και από το ΠΑΣΟΚ, όπως και από άλλες πολιτικές δυνάμεις» αλλά εντόπισε μια διαφορά: «Είναι φανερό, ότι όσα πρώην στελέχη μας πήγανε, «δεν τους έκλεισε κανείς το μάτι» από το ΠΑΣΟΚ. Εν αντιθέσει με τα δεξιάς προέλευσης στελέχη που κατά διαβολική σύμπτωση ήταν σχεδόν όλα θαμώνες του Μπαϊρακτάρη».

Αναδεικνύοντας την συμπόρευση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ με στελέχη της διακυβέρνησης Καραμανλή ο Μ. Οθωνας θέλησε να τονίσει ότι «έχει άλλη πολιτική διάσταση η προσωπική στάση πολλών στελεχών με την μια οργανωμένη δεξιά συνιστώσα, ενός ιδιότυπου κρυφού εταίρου της Κυβέρνησης που εκφράζεται σε θεσμικό, πολιτικό, κυβερνητικό επίπεδο» για να καταλήξει αιχμηρά: «Η συνιστώσα αυτή εξακολουθεί να είναι ενεργή και αποτελεί το στήριγμα της Κυβέρνησης ως το «μακρύ χέρι» στον παρακρατικό μηχανισμό που στήνει το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ-ΤΣΙΠΡΑ».

Ανοικτός πόλεμος

Πλέον Τσίπρας και Γεννηματά βρίσκονται σε ανοικτό πόλεμο και μάλιστα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός έχει κλιμακώσει την επίθεση αλίευσης ψήφων από την Κεντροαριστερά ιδίως μετά την αποτίναξη του «βαριδιού» του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου και την «ρετσινιά» της συγκυβέρνησης με ένα δεξιό κόμμα.

Ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι προφανής: Να αλώσει εκλογικά τον – ζωτικό για τον ίδιο -χώρο της κεντροαριστεράς. Αναθαρρημένος από την διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού λόγω Πρεσπών και των κλυδωνισμών που προκάλεσε στο ΚΙΝΑΛ για τον ίδιο λόγο -διαγραφή Θεοχαρόπουλου, αποχώρηση μερίδας στελεχών της ΔΗΜΑΡ – ο πρωθυπουργός προχωρά στο επόμενο βήμα.

Τελευταίο «χτύπημα» η υπουργοποίηση των «ορφανών» του Ακη και του ΓΑΠ, Θάνου Μωραΐτη και Αγγελου Τόλκα. Στον «προθάλαμο» αξιοποίησης από τον Τσίπρα εξακολουθούν να παραμένουν στελέχη που δοκίμασαν την τύχη τους στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε υψηλά αξιώματα, αλλά απέτυχαν, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης που ανακάλυψε αίφνης τα πλεονεκτήματα του ΣΥΡΙΖΑ αφότου απέτυχε να εκλεγεί στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό της τάξης του 3,43% (4.782 ψήφους) αλλά και στελέχη προερχόμενα από την ανανεωτική αριστερά, όπως ο Ν. Μπίστης.