Ο τομέας της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας ήταν μια από τις θεματικές ενότητες του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου. Από τους βασικούς ομιλητές, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος επεσήμανε πως χρειάζονται πολιτικές για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Επίσης υποστήριξε πως η Πελοπόννησος διαθέτει τους πόρους για μια τέτοια ανάπτυξη.


«Η οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, με τους δείκτες να είναι βελτιωμένοι το 2018. 32.000 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν, ενώ περιορίστηκαν τα λουκέτα» υπογράμμισε. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στα προβλήματα που υπάρχουν, όπως η έλλειψη ρευστότητας, η υψηλή φορολογία και η αδυναμία παράγωγης καινοτομίας. Τέλος υπογράμμισε πως στόχος είναι η άνθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια  με νέα πολιτική για τη μεταποίηση και μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Δούκας Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηριακού ICC «Η Ελλάδα στον Κόσμο που Έρχεται», υποστήριξε πως εάν γίνουν οι σωστές κινήσεις σε 10 μήνες θα γίνει η οικονομία της χώρας «τούρμπο». «Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές στην Ελλάδα για λιμάνια, αεροδρόμια» τόνισε.


Ο Κωνσταντίνος Καρπέτας Αντιπεριφερειάρχης Δ. Ελλάδας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας ανέλυσε το έργο της Περιφέρειας όσον αφορά την επιχειρηματικότητα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή.

Για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις της Αχαΐας έκανε λόγο ο Πλάτων Μαρλαφέκας μιλώντας για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί.