Μειωμένο είναι το προσωπικό στο Τμήμα Ελέγχων της Α΄ΔΟΥ Πατρών, όπου λόγω μετακινήσεων σε άλλες υπηρεσίες έχουν μείνει 11 από 22 ελεγκτές. Πέρα από αυτό, οι οργανικές θέσεις είναι 60, ενώ οι υποθέσεις που είναι υπό έλεγχο είναι περίπου 1.500.

Βέβαια ο διευθυντής της Α΄ΔΟΥ Πατρών Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος, στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικής πίτας της οικονομικής υπηρεσίας έστειλε μήνυμα εντατικοποίησης των ελέγχων στην αγορά, για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ειδικά στον τομέα της είσπραξης του ΦΠΑ.

Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Πελοπόννησος", το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του 2018, σε πάνω από 2.000 προληπτικούς ελέγχους που έκανε η Α' ΔΟΥ Πατρών στην Αχαΐα για την έκδοση αποδείξεων, διαπιστώθηκε παραβατικότητα τουλάχιστον στο 50% των περιπτώσεων.

Το μέγεθος της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ είναι τεράστιο, καθώς είναι ο κυριότερος φόρος που επιβάλλεται στην προστιθέμενη αξία σε όλα τα στάδια της οικονομικής δραστηριότητας, τόνισε ο κ. Παπαθανασόπουλος.

Τα τελευταία 17 χρόνια (2000 - 2016) η χώρα απώλεσε ΦΠΑ περίπου 100 δις. ευρώ, που αποτελεί το 38% του δημόσιου χρέους και πάντα ο στόχος της είσπραξης των εσόδων της συγκεκριμένης φορολογίας, δεν επιτυγχάνεται ή επιτυγχάνεται οριακά.