Το Καρναβαλικό Συνεργείο της Πάτρας φέτος έχει κάνει φοβερή δουλειά για το Πατρινό Καρναβάλι του 2019

Αυτά που είδαμε στο Καρναβαλικό Εργαστήρι στο Πετρωτό, τα άρματα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά φέτος και γενικότερα η όλη δουλειά που έχει γίνει, σε ένα τέτοιο συμπέρασμα μας οδήγησε. 

Οι προετοιμασίες στο Καρναβαλικό Εργαστήρι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν τελειώσει. Συνεχίζονται ασφαλώς, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών έχει τελειώσει από τη στιγμή που η προετοιμασία έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. 

Μπαίνοντας κανείς στο Καρναβαλικό Εργαστήρι στο Πετρωτό, αμέσως του δημιουργείται η αίσθηση ότι εκεί βρίσκεται η καρδιά του Πατρινού Καρναβαλιού, τουλάχιστον από πλευράς δήμου, γνωρίζοντας ότι μέσα σε αυτό το κτίριο γίνεται όλη η δουλειά των αρμάτων που θαυμάζουμε κάθε χρόνο, αλλά και ότι εκεί ζουν και εργάζονται ένα σημαντικό μέρος των πρωταγωνιστών του. 

Οι καρναβαλικοί τεχνίτες, τα μέλη του Καρναβαλικού Συνεργείου. Αυτό άλλωστε δεν είναι και ένα από τα μηνύματα που θέλει να περάσει προς τα έξω το κεντρικό θέμα του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού;

Το patrasevents.gr προχωρώντας στην κατεύθυνση αυτού του μηνύματος ανέβηκε στο Καρναβαλικό Εργαστήρι και συνάντησε τους ανθρώπους που δουλεύουν για το Πατρινό Καρναβάλι, αλλά και τα έργα - άρματα που θα δούμε φέτος στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Καρναβαλιού.  


Το καινούργια άρματα που θα βγουν στους δρόμους της Πάτρας στο φετινό καρναβάλι θα φτάσουν τελικά τα οχτώ στον αριθμό.

Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος με το μηχανικό σύστημα που λειτουργεί για να καθοδηγεί τις ζωές μας είναι έτοιμος. Το ίδιο και ο εντυπωσιακός και τρομακτικός King Kong που θα κρατήσει στα χέρια του, την βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού. 

Πρόκειται για δύο άρματα που έχουν σχεδιαστεί και έχουν κατασκευαστεί από τα χέρια του "μετρ" του Καρναβαλικού Συνεργείου, Πέτρου Βρυώνη και αποτελούν το επιστέγασμα της φετινής δουλειάς του Καρναβαλικού Συνεργείου.

Δεν θα είναι όμως μόνα τους. Μαζί με αυτά θα δούμε το άνθινο άρμα που επιστρέφει στο Πατρινό Καρναβάλι μετά από εννέα χρόνια, φτιαγμένο από τα χέρια του Νίκου Λιβάνη. 

Ένα μεγάλο παγώνι, έχοντας μπροστά του παπαγάλους, τα οποία θα ντυθούν από πάνω από 45.000 λουλούδια που θα το κοσμούν. Εκτός του άνθινου άρματος θα δούμε στους δρόμους της Πάτρας το άρμα της Ειρήνης, ένα τεράστιο τανκς που θα έχει απλώσει τα δίχτυα του στα δύο φτερά ενός μεγάλου περιστεριού, μη αφήνοντας το να πετάξει, μια δουλειά φτιαγμένη και αυτή από τα χέρια του Νίκου Λιβάνη. 


Ένα ακόμα άρμα που ετοιμάζεται έχει να κάνει με το θαλάσσιο μέτωπο, σατιρίζοντας καυστικά ένα θέμα που έχει απασχολήσει την Πάτρα, με την μορφή ενός σκύλου. Παράλληλα, σχεδόν έτοιμο είναι και ένα καινούργιο ακόμα άρμα με την Μάρβελ, παρμένο από την γνωστή ηρωίδα κόμικς που παίρνει μέρος έτσι και αυτή στο φετινό Πατρινό Καρναβάλι.

Εξάλλου, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η κατασκευή του Σκρουτζ, ένα άρμα από τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών, έχοντας ως μήνυμα του την ανάγκη ενίσχυσης της αιμοδοσίας.

Μαζί με αυτά τα καινούργια άρματα που θα δούμε στις παρελάσεις του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού, προσθέστε και το καινούργιο άρμα του Καρναβαλάκου που θα πάρει μέρος στο Καρναβάλι των μεγάλων προερχόμενο από το Καρναβάλι των μικρών, μια δουλειά του Νεκτάριου Σαρηγιάννη. 

Πλούσια, άλλωστε, θα είναι η δράση του Καρναβαλικού Συνεργείου και στο Παιδικό Καρναβάλι, με τουλάχιστον τρία νέα άρματα να κάνουν την εμφάνιση τους και συνολικά έξι με οχτώ να παίρνουν μέρος στο παρέλαση των μικρών.

Ήδη ο Παντελής Χατζόπουλος έχει σχεδόν ετοιμάσει την "Τοσοδούλα", ενώ θα ανακαινιστούν - συντηρηθούν και τρία με τέσσερα ακόμα άρματα παλιότερων χρόνων, με τον Ποσειδώνα το σήμα κατατεθέν του Καρναβαλιού των μικρών να είναι μέσα σε αυτά.


Στο Καρναβάλι των μεγάλων με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν θα δούμε παλιά άρματα στις φετινές παρελάσεις. Εξάλλου, ήδη ορισμένα άρματα από τα παλιά έχουν ανακαινιστεί και έχουν μπει στην πλατεία Γεωργίου, στο κέντρο της Πάτρας.

Ένα ζήτημα που παραμένει χρόνιο και που αναμένεται να λυθεί με την αναδιαμόρφωση και το έργο που είναι να γίνει στις εγκαταστάσεις των Παλαιών Σφαγείων, είναι το Καρναβαλικό Μουσείο.

Στο Καρναβαλικό Εργαστήρι στο Πετρωτό υπάρχουν δεκάδες άρματα παλιότερων χρόνων που είναι παρατημένα και εγκαταλειμμένα στο έλεος της φθοράς, της υγρασίας και της κακοκαιρίας, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν το βασικό μέρος των καρναβαλικών εκθεμάτων του Καρναβαλικού Μουσείου. 

Ένα έργο που πηγαίνοντας κανείς στο Πετρωτό συνειδητοποιεί ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει και να γίνει αφού όλα αυτά αποτελούν την ζωντανή ιστορία του σύγχρονου καρναβαλιού της Πάτρας και φυσικά η ιστορία αυτή αξίζει να έχει έναν χώρο για να στεγαστεί, προσφέροντας έτσι τόσο στο Καρναβάλι, όσο και στην πόλη, πολιτιστικά, αλλά και στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης. 


Ένα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όλη αυτή η δουλειά που δούμε φέτος, έχει γίνει ουσιαστικά από πέντε έξι ανθρώπους, όσα είναι τα σταθερά μέλη του Καρναβαλικού Συνεργείου.

Ωστόσο, σημαντική προσφορά έχουν οι δέκα περίπου τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων που έχουν προσληφθεί το τελευταίο διάστημα για να βοηθήσουν την όλη κατάσταση, ενισχύοντας το έμψυχο δυναμικό, στο Εργαστήρι στο Πετρωτό. 

Δίχως τους προσωρινούς τεχνίτες δεν θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά. Το Καρναβαλικό Συνεργείο έχει ανάγκη να ενισχυθεί σε έμψυχο δυναμικό, έχοντας δείξει ότι μπορεί να προσφέρει όμορφα, σημαντικά και υπέροχα πράγματα, όχι μόνο στο Πατρινό Καρναβάλι, αλλά και στην ίδια την πόλη. 

Μέσα από αυτό μπορεί να υλοποιηθεί και να εφαρμοστεί στην πράξη το "Καρναβάλι όλο τον χρόνο". Όμως για να γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο εγχείρημα είναι γεγονός ότι πέντε ή έξι άτομα δεν φτάνουν.

Όπως και να έχει η φετινή δουλειά του Καρναβαλικού Συνεργείου είναι σημαντική και πρόκειται σίγουρα να μας εντυπωσιάσει, κάνοντας την αρχή στην Καρναβαλική παρέλαση των αρμάτων, το βράδυ της τελευταίας Παρασκευής. Ετοιμαστείτε!


(Οι φωτογραφίες είναι του patrasevents.gr).