Το προχωρημένο της ηλικίας του και η απόφαση να παραδώσει το δίπλωμα οδήγησης ήταν οι λόγοι που ο τοπικός εισαγγελέας στο Σάντριγχαμ αποφάσισε να μην οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ο 97χρονος πρίγκιπας Φίλιππος για το τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε στις 17 Ιανουαρίου.

Μετά την σχετική απόφαση της εισαγγελίας το παλάτι του Μπάκιγχαμ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «ο δούκας σέβεται την απόφαση» (της εισαγγελίας). Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ «διευκόλυνε» τον εισαγγελέα, αφού μετά το ατύχημα παρέδωσε οικειοθελώς την άδεια οδήγησης και απέστειλε επιστολή συγγνώμης στις δύο γυναίκες που τραυμάτισε ελαφρά, όταν το πολυτελές Land Rover που οδηγούσε κοντά στην εξοχική βασιλική κατοικία στο Σάντριγχαμ ξέφυγε της πορείας του και έπεσε επάνω σε όχημα που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα.

Ο ίδιος ο δούκας του Εδιμβούργου, αν και το τζιπ του ανετράπη, δεν τραυματίστηκε από την πρόσκρουση αλλά η 28χρονη οδηγός του άλλου οχήματος τραυματίστηκε ελαφρά στα γόνατα ενώ η 46χρονη συνοδηγός έσπασε τον καρπό της. Στο πίσω κάθισμα του οχήματος καθόταν ένα αγοράκι 9 μηνών, που ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα. Ένας περαστικός μοτοσικλετιστής έβγαλε από την ηλιοροφή του Land Rover τον πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος ήταν φανερά ταραγμένος και παρακαλούσε να τον βγάλουν από το όχημα.

Δύο ημέρες μετά το τροχαίο ο βασιλικός σύζυγος είχε προκαλέσει την οργή των Βρετανών, όταν δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες του που τον έδειχναν να οδηγεί το νέο Land Rover, που του αγόρασε το παλάτι, χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας. Αν και δεν έχει πλέον στην κατοχή του το δίπλωμα οδήγησης ο πρίγκιπας Φίλιππος θα έχει την δυνατότητα να οδηγεί στους ιδιωτικούς δρόμους των βασιλικών κατοικιών και στα βασιλικά κτήματα. Μετά την παράδοση του διπλώματος οδήγησης από τον βασιλικό σύζυγο η 46χρονη Έμα Φεργουέδερ, που ήταν συνοδηγός στο όχημα στο οποίο προσέκρουσε το τζιπ του πρίγκιπα Φίλιππου, δήλωσε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης: «Οι δρόμοι θα είναι ασφαλέστεροι τώρα που ο δούκας δεν θα είναι στο δρόμο».