Ένα λαϊκό θεατρικό δρώμενο, εμπνευσμένο από το κεντρικό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2019 «Το Καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις», μέσα από το εκφραστικό μέσο του θεάτρου δρόμου, θα παρουσιαστεί σε διαφορετικές περιοχές της πόλης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας καρναβαλικής περιόδου.

Το θέατρο δρόμου από τη γέννηση του αποτελούσε τη πηγαία έκφραση του λαϊκού αισθήματος και της λαϊκής εθνικής μας κουλτούρας. Από τους μωμόγερους της Ηπείρου με το καυστικό σατιρικό χαρακτήρα μέχρι και τα σημερινά πολυποίκιλα δρώμενα, (μουσικά, χορευτικά, θεατρικά, η τέχνη της performance), το θέατρο δρόμου αποτέλεσε βήμα για την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία καλλιτεχνών που μετέφεραν το λαϊκό αίσθημα της εποχής τους στηλιτεύοντας και διακωμωδώντας καταστάσεις, καλώντας τον κόσμο να μοιραστεί και να συμμετέχει σε μια φωνή ενότητας. Αυτό επιτυγχάνεται και λόγω της ίδιας της φύσης του θεάτρου δρόμου, το οποίο καταργεί τη σύμβαση του οριοθετημένου “σκηνικού χώρου”, χρησιμοποιώντας τον εκάστοτε δημόσιο χώρο και καλώντας το κοινό να μοιραστεί και να γίνει κοινωνός της ουσίας του.

Το Πατρινό Καρναβάλι, η μεγαλύτερη και παλαιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα, μετρά ήδη πάνω από 180 χρόνια ιστορίας. Εστιάζοντας στο φετινό θέμα και την ιστορική αναδρομή του Πατρινού Καρναβαλιού η ομάδα των νέων, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του θεατρικού δρώμενου - απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και ερασιτέχνες του θεάτρου - , υπό την καθοδήγηση της Φιορέλας Μαστρόκαλου, ηθοποιού, σκηνοθέτριας, υπεύθυνης οργάνωσης ομάδας θεάτρου δρόμου, αποφοίτου της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ερεύνησε τις αιτίες και την απαρχή των τελετουργικών εκδηλώσεων, τον τρόπο που αυτές εκδηλώνονταν σε κάθε περίοδο και την κοινωνικοπολιτική και πολιτιστική πορεία αυτών από το 1829 έως σήμερα. Η θεωρητική γνώση αποτέλεσε έναυσμα για τη καλλιτεχνική δημιουργία τους με γνώμονα τη διασκέδαση και τη χαρά των ανθρώπων της κάθε περιόδου αλλά και τις δυσκολίες και συγκυρίες που οδήγησαν στις αλλαγές και στη διαμόρφωση της μεγάλης αυτής γιορτής.

Μια ομάδα νέων, που έχει ως σκοπό να διασκεδάσει μια καρναβαλική νύχτα, ανακαλύπτει τυχαία μια βαλίτσα η οποία αποτελεί ουσιαστικά ένα «χρονοντούλαπο» που τους αποκαλύπτει τις ιστορικές ρίζες  του Πατρινού Καρναβαλιού. Μέσα από διάφορα αντικείμενα, μουσικές, τραγούδια και ντοκουμέντα αναμνήσεων οξύνεται η περιέργειά τους και αποφασίζουν να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο, εξερευνώντας και αναβιώνοντας ουσιαστικά και οι ίδιοι τις διάφορες εκφάνσεις της γιορτής αυτής. Έτσι ξεκινώντας από το 1829 με την πρώτη καρναβαλική γιορτή στο αρχοντικό του Πατρινού Μωρέτη και τις λαϊκές τελετουργικές γιορτές στους δρόμους, περνούν από όλες τις εκφάνσεις της γιορτής του καρναβαλιού μέχρι σήμερα, και καταλήγουν στο παρόν  γεμάτοι από συγκινήσεις, νέες εμπειρίες, και με τη βαθιά πιά γνώση και συνειδητοποίηση των παραδόσεων της λαϊκής γιορτής, των τελετουργιών, των εθίμων και τη σημασία αυτών για μια οργανωμένη κοινωνία αναλογίζονται την αξία της χαράς της συλλογικής αυτής διασκέδασης μέσα από μια νέα οπτική.


Χορός, κίνηση, λόγος και θεατρική έκφραση συναντώνται και ταξιδεύουν μαζί στο χρόνο δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για την ψυχαγωγία μας στο σήμερα.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων του λαϊκού θεατρικού δρώμενου έχει ως εξής:

16/2 20:00 Πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου

17/2 20:00 Πλατεία Υψηλών Αλωνίων

22/2 20:00 Πεζόδρομος Αγίου Νικολάου

23/2 19:00 Πλατεία Αγίας Σοφίας

27/2 19:00 Πλατεία Ελευθερίας - Προσφυγικά

1/3  20:00  Πλατεία Γεωργίου