Οι αξιωματούχοι της Ακαδημίας Τεχνών ανακοίνωσαν προχθές πως κατά την διάρκεια των εμπορικών διαφημίσεων στην τελετή απονομής των Όσκαρ, θα απονεμηθούν τέσσερις κατηγορίες βραβείων, με πολλούς να το χαρακτηρίζουν ως μεγάλη έλλειψη σεβασμού προς τους κινηματογραφιστές.

Η Ακαδημία ανακοίνωσε πως η απόφαση αυτό αφορά τις εξής 4 κατηγορίες: όσκαρ καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας, μακιγιάζ, καλύτερου μοντάζ και όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.

Κι ενώ η είδηση του σχεδίου για την παρουσίαση κάποιων βραβείων κατά την διάρκεια των διαφημίσεων, έγινε γνωστή τον περασμένο Αύγουστο, είναι η πρώτη φορά που η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών αποκαλύπτει ποιες κατηγορίες θα επηρεαστούν.

Η αλλαγή αυτή – μία από τις πολλές που θα επιχειρήσει φέτος για πρώτη φορά η Ακαδημία – βρήκε αντίθετους τους κριτικούς που δήλωσαν ότι η απόφαση αυτή αποκρύπτει το έργο των ανθρώπων πίσω από τις κάμερες και θα δώσει λιγότερη προσοχή σε κατηγορίες που κυρίως κυριαρχούν γυναίκες, όπως το μακιγιάζ και το hairstyling.

«4 κατηγορίες όσκαρ θα απονεμηθούν κατά την διάρκεια των διαφημίσεων με ομιλίες που θα προβληθούν αργότερα για να μειωθεί ο χρόνος της εκδήλωσης. Αλλά είναι μια απόφαση που επηρεάζει δύο κατηγορίες που επικρατούν οι γυναίκες έναντι των ανδρών» έγραψε η movie editor Κειτι Χάστι.

Όπως επεσήμανε ο δημοσιογράφος Ρετ Μπέρλετ, οι κατηγορίες που σνομπάρονται ήταν η πηγή ορισμένων πολύ συγκινητικών στιγμών του περασμένου έτους. Όταν ο Ρότζερ Ντίκινς έλαβε το βραβείο καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας αφότου είχε χάσει το όσκαρ 13 φορές στο παρελθόν, καταχειροκροτήθηκε στην αίθουσα. Επίσης, όταν η ηθοποιός και σεναριογράφος Ρέιτσελ Σέντον κέρδισε το όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους για το « The Silent Child», στην ομιλία της χρησιμοποίησε την νοηματική γλώσσα ώστε να μπορέσει η 6χρονη συμπρωταγωνίστριά της να την καταλάβει.