Οι ερευνητές ξεκίνησαν μια εφαρμογή το 2016 για να συλλέξουν φωτογραφίες από 50.000 ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με διαφημίσεις στο διαδίκτυο που τοποθετούνται από διακινητές, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούν αυτοεξυπηρέτηση των θυμάτων τους σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με το Reuters, ερευνητές είχαν λανσάρει μια εφαρμογή το 2016 για τη συλλογή φωτογραφιών από 50.000 ξενοδοχεία ανά τον κόσμο, τα οποία μπορούσαν να αντιστοιχιστούν με online διαφημίσεις από σωματέμπορους, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούν selfies των θυμάτων τους σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Το Hotels-50K μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί πού κρατούνται θύματα trafficking και να οδηγήσει στη διάσωσή τους, σύμφωνα με paper που έγραψε ομάδα επιστημόνων και παρουσιάστηκε σε συνδιάσκεψη σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στη Χαβάη.

Μεγάλος αριθμός φωτογραφιών περνούν μέσα από ένα δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης (deep convolutional neural network).

Η μηχανή «μαθαίνει ένα σετ φίλτρων» είπε η Άμπι Στυλιανού, μία από τους συντελεστές της έρευνας. «Εδώ αυτό το πάνω μέρος του κρεβατιού μοιάζει σαν να προέρχεται από αυτό το ξενοδοχείο. Έτσι μοιάζει μια λάμπα σε αυτό το ξενοδοχείο» ανέφερε.

Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε αθώς ξενοδοχεία ανά τον κόσμο καταβάλλουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση του trafficking, εκπαιδεύοντας εργαζομένους να αντιλαμβάνονται ενδείξεις περί τέτοιων δραστηριοτήτων, όπως συχνές αλλαγές σεντονιών, ενδείξεις «μην ενοχλείτε» που δεν αλλάζουν ποτέ κ.α.

Υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι υπό σεξουαλική σκλαβιά ανά τον κόσμο.

Η κεντρική ιδέα του εγχειρήματος είναι να εντοπίζεται ποιο δωμάτιο είναι συγκεκριμένα και η πληροφορία αυτή να χρησιμοποιείται για να επιχειρηθεί διάσωση. Με 150.000 ανθρώπους από όλον τον κόσμο να κατεβάζουν την εφαρμογή, TraffickCam, και να τραβούν εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες, είναι ευκολότερο να επιτευχθεί η ίδια λήψη με αυτήν που τραβήχτηκε σε μια selfie θύματος trafficking για τους σκοπούς μίας διαφήμισης.

Όταν το Hotels-50K ήταν έτοιμο για δοκιμές, οι επιστήμονες το μοιράστηκαν με το National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC), μια αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση κατά του trafficking παιδιών. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό εάν μέχρι τώρα έχουν λάβει χώρα διασώσεις που οφείλονται στο Hotels-50K.

Όπως σημειώνει το Reuters, ένα από τα πράγματα που οι επιστήμονες δεν προσπαθούν να κάνουν είναι να αναγνωρίσουν τα άτομα στις φωτογραφίες: Πριν ανεβεί στο σύστημα μια εικόνα δωματίου ξενοδοχείου όπου βρίσκεται ένα θύμα, υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να σβήσουν το θύμα από την εικόνα. Ο πρώτος λόγος είναι για την προστασία του θύματος, ώστε η εικόνα να μην κυκλοφορεί στο Ίντερνετ» σημείωσε η κ. Στυλιανού, εξηγώντας πως είναι εύκολο να γίνει κατάχρηση της εν λόγω τεχνολογίας, και για αυτόν τον λόγο θα επιτρέπεται η χρήση της μόνο από οργανώσεις σαν τη NCMEC και την αστυνομία προς το παρόν.