Περισσότερα από 500 είναι τα ετοιμόρροπα κτίρια – κτίσματα τα οποία σύμφωνα με την επίσημη λίστα του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της Δυτικής Ελλάδας έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και ανά πάσα στιγμή μπορούν να καταρρεύσουν.

Τα κτίρια αυτά αποτελούν δημόσιο κίνδυνο και που κρίθηκαν κατεδαφιστέα κατά κύριο λόγο μετά τους σεισμούς του 1993 και του 2008, αλλά οι ιδιοκτήτες τους για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να τα κατεδαφίσουν – λόγω έλλειψης χρημάτων – ή να τα επισκευάσουν.

Στη λίστα με τα κτίρια "καρμανιόλες" συμπεριλαμβάνονται δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, ναοί και κτίρια που ανήκουν σε ιδρύματα και ευγηρία στο Δήμο και στο υπουργείο πολιτισμού.

Ο σεισμός του 1993, άφησε πίσω του ετοιμόρροπα 407 κτίρια από τα οποία 390 είναι στην Πάτρα. Ο σεισμός του 2008 – πριν 11 χρόνια περίπου – άφησε «τραυματισμένα» 50 και πλέον κτίρια στην Πάτρα.

Μετά το τραγικό περιστατικό του 2017 με την κατάρρευση της αποθήκης του ΟΛΠΑ κοντά στο μόλο της Αγίου Νικολάου όπου έχασε τη ζωή του ένας μετανάστης ο εισαγγελέας είχε δώσει κατεπείγουσα έρευνα με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών.

Η έρευνα διετάχθη για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πολίτες που κινούνται στο κέντρο και τις συνοικίες της Πάτρας, από τα ετοιμόρροπα κτίρια. Παράλληλα λίστα με δεκάδες ετοιμόρροπα κτίρια μεταξύ των οποίων και πολλά διατηρητέα στην Άνω Πόλη και άλλες περιοχές της Πάτρας, βρίσκεται και στην Πολεοδομία Πατρών. Τα κτίρια αυτά δεν έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα από σεισμούς αλλά είναι επικίνδυνα λόγω παλαιότητας.