Η Ευρωζώνη δεν είναι ακόμα θωρακισμένη απέναντι στις κρίσεις, άρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χρειαστεί να λειτουργήσει ως μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

«Ορισμένα πράγματα, όπως η απουσία αξιοπιστίας των δημοσιονομικών κανόνων ή η επιβλαβής σχέση κυβερνήσεων-τραπεζών, δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς», δήλωσε ο Βάιντμαν σε ομιλία του στην Πρετόρια, κατά την οποία δεν αναφέρθηκε στην τρέχουσα νομισματική πολιτική.

Υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση κρίσεων αναγκάζει τους μη εκλεγμένους κεντρικούς τραπεζίτες να λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις, που είναι δύσκολο να ευθυγραμμιστούν με τις δημοκρατικές αρχές και ίσως ξεπερνούν τη στενά οριοθετημένη εντολή των τραπεζών.

«Οι ενέργειες πέρα από τα όρια της εντολής θα υπονόμευαν επίσης την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο Βάιντμαν. «Στο τέλος της ημέρας, θα μπορούσε να γίνει όλο και δυσκολότερο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επικεντρωθεί στη δέσμευσή της για σταθερό νόμισμα».