Μία ταινία που αναδεικνύει την σημασία και την αξία της αγωγής και της εκπαίδευσης ανέβηκε στο youtube, πριν από μερικές μέρες. 

Πρόκειται για την ταινία του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας το οποίο παίρνει μέρος στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, σε έναν διαγωνισμό που έχει εξελιχθεί σε θεσμό για το είδος του, στις σχολικές κοινότητες όλης της Ελλάδος. 

Η ταινία που έστειλαν οι μαθητές της Ε' και της ΣΤ' τάξης του σχολείου ονομάζεται "Μία Απλή Σχολική Εκδρομή" και έχει ως θέμα της μία απλή εκδρομή του σχολείου που όμως μετατρέπεται σε ένα πραγματικό δίλημμα για τα μικρά αυτά παιδιά. 

Πρωταγωνιστής του όλου εγχειρήματος ή μάλλον καλύτερα αυτός που κρύβεται πίσω από το όλο εγχείρημα είναι ένας γνωστός μας Πατρινός, ένας άνθρωπος που με τις απόψεις του και τις θέσεις του, αλλά και γενικότερα την καλλιέργεια και την μόρφωση του, έχει μετατρέψει το facebook, σε μία μίνι εγκυκλοπαίδεια γνωμών και γνώσεων που για πολλούς από μας, είναι άγνωστες. 

Μιλάμε φυσικά για τον Τεύκρο Σακελλαρόπουλο. Όσοι τον ακολουθούν στο διαδίκτυο γνωρίζουν ασφαλώς ότι ο Τεύκρος Σακελλαρόπουλος έχει μία αδυναμία, την σκηνοθεσία και την φωτογραφία, δίνοντας μέσα από αυτές, καταστάσεις και πράγματα μέσα από την δική του ματιά, σε ένα διαφορετικό οπτικό πεδίο. 

Ο γνωστός Πατρινός συνεργάστηκε με τον διευθυντή και τους καθηγητές του σχολείου και μαζί με τα παιδιά προχώρησαν στην υλοποίηση αυτής της ταινίας που περνάει αρκετά μηνύματα στον θεατή και που στο τέλος, καταφέρνει να αναδείξει την αξία της γνώσης, της δημιουργικότητας και σε τελική ανάλυση της προσπάθειας. 


Μία Απλή Σχολική Εκδρομή

Η πρόκληση της συμμετοχής

Ο διευθυντής του σχολείου Αντώνης Λέκκας, μιλώντας στο patrasevents.gr για το εγχείρημα αυτό, που ανήκει πάνω από όλα στους ίδιους τους μαθητές, τονίζει: "Η ταινία προέκυψε από μία απόφαση που πάρθηκε από τον σύλλογο για να συμμετάσχει το σχολείο μας στον μαθητικό αυτό διαγωνισμό μικρών ταινιών, στην Δράμα.

Η πρόκληση για μας είναι η συμμετοχή και η γνώση που μπορεί να πάρουν τα παιδιά μέσα από μία τέτοια εμπειρία και όχι φυσικά το βραβείο ή κάποιος άλλος έπαινος μέσα από τον διαγωνισμό. 

Συνεργαστήκαμε στο εγχείρημα μας αυτό με τον Τεύκρο Σακελλαρόπουλο και προχωρήσαμε στη δημιουργία αυτής της ταινίας, θεωρώντας ότι το σχολείο θα πρέπει να είναι μία ανοικτή κοινότητα που χρειάζεται να ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους προκλήσεις, αλλά και ότι το μάθημα δεν πρέπει να περιορίζεται πάντα στις σχολικές αίθουσες". 


Το δύσκολο εγχείρημα

Από την πλευρά του ο Τεύκρος Σακελλάρόπουλος τονίζει: "Το εγχείρημα σας διαβεβαιώνω ήταν πολύ δύσκολο καθώς αποφασίσαμε μία ομιλούσα ταινία, όπου όλα τα παιδιά θα είχαν έναν ρόλο και η ταινία να είναι μία μυθοπλασία… μινιόν!

Μία ολοκληρωμένη υπόθεση με ρόλους για 16 παιδιά, μέσα σε ελάχιστο χρόνο,  σε κινηματογράφηση σε φυσικό περιβάλλον. Δύσκολο εγχείρημα όμως άξιζε τον κόπο. Το σημαντικό που θεωρώ ότι πετύχαμε μέσα από την ταινία είναι ότι καταφέραμε να βγούμε από τις γκρίζες σχολικές αίθουσες στο φως της δημιουργίας". 

Ποια όμως είναι η υπόθεση της ταινίας και που αποσκοπεί; Τα παιδιά πάνε σε μία σχολική εκδρομή, όπου εκεί εμφανίζεται ένας κακός που τους δίνει την δυνατότητα να τους απαλλάξει από το διάβασμα και όλες τις υποχρεώσεις που τα ταλαιπωρούν, προσφέροντας τους εύκολες και άκοπες λύσεις. Τα παιδιά προβληματίζονται, όμως, στο τέλος καταλήγουν στο σωστό. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Τεύκρος Σακελλαρόπουλος είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζεται με τον Αντώνη Λέκκα, όταν ο τελευταίος ήταν διευθυντής του 65ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών και αποτέλεσμα της συνεργασίας τους αυτής, το 2016 ήταν η ταινία "2051". Η ταινία του 1ου Δημοτικού Σχολείου γυρίστηκε στις εγκαταστάσεις της Αχάια Κλάους.