Οι διαφορές ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους της Λέγκα και των «Πέντε Αστέρων», αυξάνονται διαρκώς. Όπως υπογραμμίζουν πολλοί σχολιαστές, το κλίμα, μέσα στηn κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο βαρύ, παρά τις επίσημες, αντίθετες διαβεβαιώσεις. Οι μέχρι τώρα σημαντικότερες διαφορές, αφορούν στα δημόσια έργα και τις επενδύσεις, κυρίως στον τομέα των σιδηροδρομικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας, αλλά και σε ότι αφορά στην εξόρυξη πετρελαίου και την καταστροφή των απορριμμάτων.

Ανεδαφική αισιοδοξία Ντι Μάιο για την οικονομία

Ο Σαλβίνι θέλει να γίνουν, διότι θεωρεί ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει πίσω. Αλλά τα Πέντε Αστέρια, τα οποία έχουν κάνει επανειλημμένες αναφορές στην ανάγκη ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης, έχουν πολλές ενστάσεις. Υπάρχουν διαφορές και για το «εισόδημα του πολίτη» που, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, θα πρέπει να βοηθήσει άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους. Η Λέγκα λέει ξεκάθαρα ότι δεν θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, αλλά ο αρχηγός των «πεντάστερων» Λουίτζι Ντι Μάιο, δεν δίστασε να δηλώσει ότι «με τον τρόπο αυτό καταργείται η απόλυτη φτώχεια», κάτι που αμφισβητούν σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι.

Το κόμμα του Σαλβίνι, στο μεταξύ, στα γκάλοπ συνεχίζει να ξεπερνά το 30%, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει καθηλωθεί στο 26%. Ένα ενδεικτικό, τοπικό τεστ, θα είναι και οι σημερινές εκλογές στην περιφέρεια Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, όπου η Λέγκα κατεβαίνει μαζί με την κεντροδεξιά της Φόρτσα Ιτάλια και τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας». Επισήμως, ο γραμματέας της Λέγκα επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα κρατήσει πέντε χρόνια, μέχρι την λήξη της νομοθετικής περιόδου. Αλλά κάτι τέτοιο, δεν φαίνεται να είναι σίγουρο.

Εκλογές το καλοκαίρι;

Η συνεργασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και την άνοιξη, λίγο πριν ή μετά τις Ευρωεκλογές, με εθνικές εκλογές ακόμη και το καλοκαίρι. Πολλά θα εξαρτηθούν ασφαλώς από το αν στη γερουσία της Ρώμης, τα Πέντε Αστέρια ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής σε δίκη του Σαλβίνι. Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγορείται ότι στέρησε την ελευθερία σε μετανάστες που επέβαιναν στο ιταλικό πλοίο Diciotti, τον περασμένο Αύγουστο.

Αν η γερουσία τον στείλει στα δικαστήρια, ο Ματτέο Σαλβίνι είναι πιθανόν να μην ρίξει αμέσως την κυβέρνηση, αλλά θα δημιουργήσει πολιτική κρίση με την πρώτη ευκαιρία.

Πηγή: Deutsche Welle