Για ευτελισμό διαδικασιών και θεσμών κάνει λόγο ο Σπύρος Λυκούδης, σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στη Βουλή το τελευταίο διάστημα.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις των έξι βουλευτών, που προσχώρησαν στη συμπολίτευση, ο κ. Λυκούδης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στη Βουλή αυτή την περίοδο ευτελίζουν διαδικασίες και θεσμούς. Με εντυπωσιάζει η αφωνία των συναδέλφων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν όχι όλων, οπωσδήποτε πολλών, των οποίων ο χαρακτήρας και η αγωνιστική τους διαδρομή την οποία γνωρίζω, δεν έπρεπε να τους αφήνει απαθείς απέναντι σε αυτή την κατάσταση, μπροστά σε τέτοια παρακμιακά και επικίνδυνα φαινόμενα. Η ανάγκη στήριξης της κυβέρνησης, ο κομματικός «πατριωτισμός» εν προκειμένω, δεν μπορεί να σε κάνει αδιάφορο σε φαινόμενα που αφήνουν καθαρά αρνητικό αποτύπωμα στην πολιτική ζωή».

Όσο για το αν η κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει την τετραετία, απάντησε, μιλώντας στο ΑΠΕ: «Δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει μετά βεβαιότητας, διότι το θέμα δεν είναι τεχνικό αλλά καθαρά πολιτικό. Οι «6» φαίνεται να δίνουν στο παρόν κυβερνητικό σχήμα ή σε κάποιο νέο, αν προκύψει ανασχηματισμός, λευκή επιταγή. Η πρόωρη όμως προσφυγή στις κάλπες ή η εξάντληση της συνταγματικής προθεσμίας αποτελεί καθαρά θέμα πολιτικής στάθμισης».

Παρά τις προσδοκίες, το εγχείρημα της κεντροαριστεράς με το ΚΙΝΑΛ δεν ευδοκίμησε, σημείωσε ακόμη. «Το Ποτάμι δεν τα κατάφερε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητική Αριστερά δεν μπορεί να καλύψει το μεγάλο δημοκρατικό προοδευτικό χώρο. Επιμένω στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και πολιτικής έκφρασης μια σύγχρονης, ευρωπαϊκής, μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, πολιτικά φιλελεύθερης, κοινωνικά ευαίσθητης, κυβερνητικά υπεύθυνης. Ο πολιτικός χρόνος, βέβαια, είναι πλέον πιεστικός. Για αυτό και δεν έχουμε μεγάλα περιθώρια. Χρειάζονται κοινή βούληση και κοινοί στόχοι για να προχωρήσουμε. Δεν θα αργήσουμε να το διαπιστώσουμε. Για αυτό είμαι επιφυλακτικός, αλλά οπωσδήποτε έστω και συγκρατημένα αισιόδοξος», συμπλήρωσε.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό είναι το πρώτο βήμα στον δρόμο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Το ακούω αυτό τελευταία. Είτε από όσους ειλικρινώς το επιθυμούν, είτε από όσους ειλικρινώς το απεύχονται, είτε από τους κουτσομπόληδες πολιτικούς τουρίστες του Facebook. Υπήρξα όλη μου τη ζωή καθαρός στις επιλογές μου, δεν παραπλάνησα ποτέ κανέναν. Αγωνίζομαι για την πειστική και ισχυρή πολιτική έκφραση του χώρου της σύγχρονης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς που στον σημερινό πολιτικό χάρτη δυσκολεύεται να βρει τον εαυτό της. Καμία πρωτοβουλία δεν έχει νόημα αν σχεδιάζεται για να γίνει προσάρτημα ή παράρτημα του οποιουδήποτε».