Για πολλούς Πατρινούς μία από τις ομορφότερες περιοχές της Πάτρας είναι η Άνω πόλη, με τα νεοκλασικά της κτίρια, τα δρομάκια της και το γραφικό της χρώμα. 

Τάσι, Άγιος Δημήτριος, Γερμανού, Κάστρο, Τριτάκη και αρκετές ακόμα γειτονιές που την απαρτίζουν και που όσοι αγαπούν το περπάτημα τους αρέσει να πηγαίνουν από εκεί για να χαζεύουν τα κτίρια και τους δρόμους της. 

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι πολλά από τα κτίρια αυτά είναι σε κακή κατάσταση πλέον, έχοντας υποστεί πολλές φθορές από το πέρασμα του χρόνου, με τους ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν να τα συντηρήσουν και κάποια στιγμή να τα εγκαταλείπουν. 

Πηγαίνοντας στα μονοπάτια και στους δρόμους της Άνω πόλης θα διαπιστώσει κανείς με θλίψη ότι πολλά από τα κτίρια, τις μονοκατοικίες και τα διώροφα, τα χαγιάτια και τα νεοκλασικά, είναι σε αυτή την κατάσταση. Άλλα πάλι είναι σε ακόμα χειρότερη. Ετοιμόρροπα, σε κατάσταση που εγκυμονούν κινδύνους για τους πεζούς. 

Η εικόνα αυτή αλλοιώνει όσο να' ναι τη γραφική ομορφιά της Άνω πόλης και παραπέμπει σε ένα σκηνικό μιζέριας και παρακμής που έτσι και αλλιώς υπάρχει στο εσωτερικό της καθημερινότητας της Αχαϊκής πρωτεύουσας, με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες της και ο κόσμος. 

Η Πάτρα χάνει έτσι λίγο λίγο την πολιτιστική της κληρονομιά. Γιατί αυτά τα κτίρια δεν είναι μόνο σπίτια ή τσιμέντα. Είναι και η ιστορία της Πάτρας. Είναι παρακαταθήκη της που πήρε από τις προηγούμενες εποχές και που δεν μπορεί, όπως όλα δείχνουν, να καταφέρει να κρατήσει ζωντανή. 

Βλέπετε, δύσκολα θα έχουν την ευκαιρία οι επόμενες γενιές να ζήσουν και να δουν από κοντά αυτή την κληρονομιά, καθώς βρίσκεται και αυτή με τη σειρά της υπό κατάρρευση. Το οδοιπορικό στην Άνω πόλη από τον Ανδρέα Αποσκίτη στη σελίδα "Πάτρα αυτά που δεν λέγονται" είναι χαρακτηριστικό.

Δείτε φωτογραφίες: