Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να επιστρέψουν στην βάση τους τα κοινόχρηστα ποδήλατα και να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία του συστήματος των κοινόχρηστων ποδηλάτων. 

Η έγκριση της χρηματοδότησης του προγράμματος έχει γίνει από το περασμένο καλοκαίρι του 2018, ωστόσο, στην δημοτική αρχή δεν έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή του αφού αυτή τη φορά θέλουν να είναι σε όλα έτοιμοι, σχεδιάζοντας την εκπόνηση μέτρων και ασφαλιστικών δικλείδων που να εξασφαλίζουν την προστασία του ηλεκτρονικού αυτού συστήματος, μένοντας στην καθημερινότητα της πόλης και μη δίνοντας την δυνατότητα στους βανδάλους να δράσουν και πάλι. 

Η πρόσφατη συνεδρίαση που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου είχε αυτόν τον σκοπό. Ο δήμος μελετά τρόπους για την προστασία του συστήματος και των κοινόχρηστων ποδηλάτων το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται στις αποθήκες του, έχοντας προλάβει να τα γλιτώσει από το μπαράζ καταστροφών που είχαν προχωρήσει ορισμένοι και που είχε ως αποτέλεσμα το σύστημα να αχρηστευτεί. 

Τη μεγαλύτερη ζημιά από τις συνεχόμενες καταστροφές των βανδάλων τις είχαν πάθει οι 11 συνολικά ηλεκτρονικές βάσεις του συστήματος που πλέον είναι σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένες. Αντίθετα από τα 70 κοινόχρηστα ποδήλατα τα 17 είχαν πάθει σημαντικές βλάβες οι οποίες όμως ήδη έχουν επιδιορθωθεί. Οι βάσεις του συστήματος των κοινόχρηστων ποδηλάτων είναι και ο πιο ακριβός εξοπλισμός του όλου μέτρου. 

Ο δήμος σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές στην τοποθέτηση των βάσεων αυτών, βάζοντας τες σε άλλα σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος, ενώ σκοπεύει να προχωρήσει ένα διάστημα πριν από την επαναλειτουργία του συστήματος σε ενημερωτική εκστρατεία - καμπάνια που θα έχει μία τέτοια κατεύθυνση και αποσκοπεί στην προστασία του συστήματος. 


Αυτή τη φορά ευελπιστούν οι πάντες ότι το μέτρο των κοινόχρηστων ποδηλάτων θα σταθεροποιηθεί στην καθημερινότητα της Πάτρας και ρόλο σε αυτό θα παίξουν σίγουρα οι ποδηλατόδρομοι που είναι να δημιουργηθούν και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στον χάρτη της πόλης, μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης. 

Στόχος του συστήματος των κοινόχρηστων ποδηλάτων είναι να βάλει στην ζωή της πόλης και να καθιερώσει ως κυρίαρχο μεταφορικό μέσα στον αστικό της ιστό το ποδήλατο. Το σύστημα είχε εφαρμοστεί στην Πάτρα την άνοιξη του 2016, με μεγάλη ανταπόκριση τους πρώτους μήνες, ωστόσο στη συνέχεια ακολούθησαν οι κλοπές, οι φθορές και οι βανδαλισμοί που ανάγκασαν την δημοτική αρχή να το αποσύρει.