Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι προσκάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του Κριστόφ Καστανέρ για να συζητήσουν θέματα της αρμοδιότητάς τους μετά την ανάκληση στο Παρίσι του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ιταλία, ενώ ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο υπεραμύνθηκε σήμερα της επίσκεψής του σε «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα το Παρίσι για τη βούλησή του «να συνεργασθεί».

«Οι χώρες μας διατηρούσαν ανέκαθεν σταθερές διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα στην ασφάλεια, την τρομοκρατία και τη μετανάστευση», διαβεβαιώνει ο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, σε επιστολή του που έστειλε σήμερα.

Οι σχέσεις αυτές «μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω προς το αμοιβαίο στρατηγικό συμφέρον», προσθέτει. «Μέσα στο πλαίσιο αυτό, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής να σας προσκαλέσω στη Ρώμη για μια συζήτηση και μια καρποφόρα ανταλλαγή στα τρέχοντα ζητήματα».

Στην επιστολή του, ο Σαλβίνι δηλώνει πως ενδιαφέρεται πολύ «για τη συνεργασία που προτείνατε σχετικά με τον επαναπατρισμό οικονομικών μεταναστών».

Το πρωί ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών είχε καταγγείλει μια αλλαγή στάσης της Γαλλίας αναφορικά με τους μετανάστες του Sea-Watch που αποβιβάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Κατάνη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Παρίσι είχε δεσμευθεί να υποδεχθεί ένα μέρος τους, όμως σύμφωνα με τη Ρώμη η Γαλλία θεώρησε τελικά πως πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες, όχι για πρόσφυγες, και υπό τις προϋποθέσεις αυτές δεν επιθυμεί να τους υποδεχθεί, αλλά να βοηθήσει στον επαναπατρισμό τους.

«Ακόμη και οι Γάλλοι δεν θέλουν παράτυπους. Περιμένουμε τώρα να καταδείξει το Παρίσι την καλή βούλησή του συνεργαζόμενο για τον επαναπατρισμό δεκάδων Σενεγαλέζων χωρίς χαρτιά οι οποίοι βρίσκονται στο ιταλικό έδαφος», σχολίασαν πηγές στο ιταλικό υπουργείο.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde, εξηγεί πως «ανέκαθεν έβλεπε τη Γαλλία και το σύστημα πρόνοιάς της σαν 'τον πολικό αστέρα' των ευρωπαϊκών κοινωνικών δικαιωμάτων». Όμως επικαλείται επίσης «υπερφιλελεύθερες συνταγές» οι οποίες «τέθηκαν σε εφαρμογή από κόμματα της δεξιάς όπως και της αριστεράς, έφεραν επισφάλεια στη ζωή των πολιτών και μείωσαν πολύ την αγοραστική δύναμη».

Λέει πως τον «εντυπωσίασε πολύ» το γεγονός ότι ορισμένες διεκδικήσεις των «κίτρινων γιλέκων», που κινητοποιούνται από τα μέσα Νοεμβρίου στη Γαλλία, «υπερβαίνουν πλέον τη δεξιά και την αριστερά και βάζουν στο κέντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του υιοθετώντας μια μετα-ιδεολογική στάση».

«Γι' αυτόν τον λόγο θέλησα να συναντήσω αντιπροσώπους των 'κίτρινων γιλέκων' (...), επειδή δεν πιστεύω ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής βρίσκεται στα κόμματα της δεξιάς ή της αριστεράς ή σ' αυτά τα κόμματα που δηλώνουν 'νέα', αλλά είναι στην πραγματικότητα ο καρπός μιας παράδοσης, ακόμη και μιας οικογενειακής ιστορίας».

Ανακοινώνοντας την Τρίτη πως «πετάχτηκε στη Γαλλία» για να συναντήσει εκεί «κίτρινα γιλέκα», ο Λουίτζι Ντι Μάιο είχε εκφράσει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «ο άνεμος της αλλαγής πέρασε τις Άλπεις».

Μπροστά σ' αυτή την «πρόκληση» και σε μια σειρά «εξοργιστικών» γι' αυτήν δηλώσεων, η Γαλλία ανακάλεσε χθες, Πέμπτη, τον πρεσβευτή της στην Ιταλία για διαβουλεύσεις, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 1945 ανάμεσα στη Γαλλία και ευρωπαϊκή γειτονική της χώρα.

Ο Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσαν αμέσως έτοιμοι να συναντήσουν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη γαλλική κυβέρνηση.

«Θεωρούμε τον λαό σας σημείο αναφοράς και όχι εχθρό και οι διαφορές στην πολιτική και στο όραμα ανάμεσα στη γαλλική και την ιταλική κυβέρνηση δεν πρέπει να επηρεάζουν την ιστορική σχέση φιλίας που ενώνει τους δύο λαούς μας και τα δύο κράτη μας», υπογραμμίζει ο Ντι Μάιο από τις στήλες της Le Monde.