Τα επιχειρήματά του στην κόντρα σεισμολόγων για την ακρίβεια πρόβλεψης και τον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα, παραθέτει στο newsit ο Άκης Τσελέντης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου παίρνει θέση μετά το θόρυβο που προκάλεσε η έρευνα της ομάδας ΒΑΝ και ξεκαθαρίζει ότι λειτούργησε ως υπεύθυνος επιστήμονας. Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης ζητά να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, καθώς, όπως λέει, οι πιθανότητες να γίνει σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ στη Δυτική Ελλάδα πλησιάζουν το 80%!

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μετά τον ντόρο και τη διαμάχη μεταξύ των σεισμολόγων που προκάλεσε η έρευνα της ομάδας ΒΑΝ, λέει ότι λειτούργησε απολύτως επιστημονικά.

Ταυτόχρονα, επιτίθεται στον πρόεδρο της επιτροπής και το διευθυντή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιο Λέκκα, κατηγορώντας τους ότι προκάλεσαν πανικό και φόβο στους κατοίκους της περιοχής με τις κινήσεις τους, διαρρέοντας τη μελέτη πριν συγκαλέσουν την επιτροπή ως όφειλαν.

"Ως διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, εκλεγμένος με καθαρά επιστημονικά κριτήρια και από επιστημονικές επιτροπές, όχι με πολιτικές επιλογές, όπως ο κύριος Λέκκας και ο κύριος Μακρόπουλος, κινούμαι πάντα θεσμικά" τονίζει ο κ. Τσελέντης.

Και διευκρινίζει ότι "στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν είχα δυο σήματα ΒΑΝ, για Πάτρα και Πύργο και γνωρίζοντας ότι η περιοχή της δυτικής Ελλάδας είναι διεγερμένη μετά το σεισμό της Ζακύνθου, όφειλα να ενημερώσω εντελώς επιστημονικά, το τονίζω, επιστημονικά, τον κύριο Μακρόπουλο, ως πρόεδρο της επιτροπής, παρότι ήξερα ότι δεν μπορεί να διαβάσει την επιστημονική αυτή δουλειά του κυρίου Βαρώτσου και τον παρακαλούσα, μάλιστα, να κληθεί η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου". 

Συνεχίζοντας, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξιστορεί: "Πέρασαν κάποιες μέρες, ο κύριος Μακρόπουλος δεν καλούσε την επιτροπή. Εν τω μεταξύ, εγώ και ο συνεργάτες μου στο Γεωδυναμικό, επειδή δώσαμε μεγάλη σημασία σε αυτά τα σήματα, κάναμε και αντίστοιχους υπολογισμούς με άλλες μεθοδολογίες και είδαμε ότι υπήρχε μια επιταχυνόμενη σεισμικότητα στην περιοχή της κεντρικής Ελλάδας.

Στέλνω και τρίτη επιστολή στον κύριο Μακρόπουλο και του θέτω υπόψη αυτά τα στοιχεία και του λέω "συγκάλεσε την επιτροπή, αυτό που σου κάνω δεν είναι πρόβλεψη, είναι μια επιστημονική ενημέρωση, γιατί πρέπει να αποφανθεί η επιτροπή πώς θα κινηθούμε". 


"Μακάρι ο σεισμός να γίνει στη θάλασσα και όχι στη στεριά"

Για την πρόβλεψη της ομάδας ΒΑΝ ο Άκης Τσελέντης λέει ότι οι πιθανότητες να γίνει σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ, τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες στη Δυτική Ελλάδα (βλ. χάρτη πάνω) αγγίζουν το 80% και εξηγεί τους λόγους: "Οι πιθανότητες για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ αγγίζουν το 80%. Θυμίζω ένα πράγμα. Πριν από το σεισμό της Ανδραβίδας υπήρχαν σήματα.

Πριν από το σεισμό του Πύργου υπήρχαν σήματα. Έγινε ο σεισμός. Πριν από πολλούς σεισμούς. Πριν από τον τελευταίο σεισμό που έγινε στο Μεξικό, επειδή εκεί υπάρχουν δίκτυα ΒΑΝ και, μάλιστα έγινε σε μια περιοχή… οι σεισμοί στο Μεξικό γίνονται στην παραθαλάσσια ζώνη, αλλά αυτός έγινε στην ενδοχώρα. Κανείς δεν περίμενε να γίνει στην ενδοχώρα και όμως, τον έπιασαν τα ΒΑΝ και είχε ενημερωθεί η πολιτεία.

Λοιπόν, δε χρειάζεται να πω τίποτα άλλο, έχω βρεθεί με το Βαρώτσο, στο εξωτερικό, σε μεγάλα πανεπιστήμια, στο Κιότο, στο Τόκιο, στην Αμερική, σε πολλές χώρες και, πραγματικά, τον τιμούσαν, ενώ εδώ τον λοιδορούν. Τον λοιδορούν άτομα τα οποία είναι άσχετα και θα έλεγα ότι μερικά από αυτά είναι και αμόρφωτα". 

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τονίζει ότι η περιοχή είναι πολύ συγκεκριμένη και βρίσκεται στο χάρτη που έχει δώσει στη δημοσιότητα και ελπίζει ο σεισμός να γίνει σε θαλάσσια περιοχή και όχι στη στεριά: "Το δυναμικό της περιοχής είναι της τάξης του 6, το οποίο αν γίνει στη θάλασσα δεν θα έχουμε επιπτώσεις, αν γίνει όμως κοντά σε οικιστικό συγκρότημα, στην ξηρά, θα έχουμε θέμα, γιατί είδατε τι έγινε στην Πρέβεζα. Στην Πρέβεζα είχαμε πάρα πολλές ζημιές και το κτίριο του σχολείου είχε προβλήματα.

Αν γινόταν λίγο πιο κοντά την Πρέβεζα θα είχαμε θύματα. Θα είχαμε προβλήματα. Η περιοχή είναι στο χάρτη τον οποίο έδειξα. Πολύ συγκεκριμένη περιοχή, μικρή περιοχή και τα λέει όλα". 


Τσελέντης για σεισμούς