Αρχίζουν να εμφανίζονται ενδείξεις ανάκαμψης της στεγαστικής αγοράς στην Ελλάδα, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS. 

«Οι τιμές των κατοικιών τελικά αυξήθηκαν οριακά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018, μετά τη μείωσή τους από το 2008», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία, επίσης, αναπτύχθηκε το 2017 και το 2018.

«Μία πολύ σημαντική συμβολή από την ανάκαμψη του στεγαστικού τομέα θα είναι η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, που αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης ιστορικά για την Ελλάδα», σημειώνει ο οίκος. «Οι αγορές χρέους είναι επίσης πιθανό να ωφεληθούν, καθώς η ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς στηρίζει καλύτερες επιδόσεις των στεγαστικών δανείων και των καλυμμένων ομολόγων (σ.σ.: που εκδίδουν οι τράπεζες με βάση τα στεγαστικά δάνεια)».

Σύμφωνα με τον οίκο, «μετωπικός άνεμος» για την ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς είναι η αυξημένη φορολογία της περιουσίας.  «Οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και η πιο αποτελεσματική είσπραξη (των φόρων) έχουν αυξήσει τα έσοδα, αλλά έχουν αυξήσει και το κόστος ιδιοκτησίας κατοικίας», αναφέρει. Ωστόσο, προσθέτει, «η στεγαστική αγορά πιθανόν να έχει ήδη απορροφήσει την αρνητική επίπτωση των πρόσφατων αλλαγών».

Ο οίκος αναμένει ότι η ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς θα είναι σταδιακή, λόγω των πιεσμένων από τη φορολογία ελληνικών νοικοκυριών, των υποτονικών χορηγήσεων στεγαστικών δανείων, της επιδείνωση των δημογραφικών στοιχείων και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. «Ο ρυθμός της ανάκαμψης θα βασισθεί στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τη μείωση της ανεργίας, τη διάρκεια της ανάπτυξης και την απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος», σημειώνει.