Το Χλεμούτσι, το όμορφο κάστρο της Ηλείας που εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά χτίστηκε εξαρχής από τους Φράγκους και ονομάστηκε αρχικά Clermont.

Αργότερα πήρε την ονομασία Tornese, επειδή θεωρήθηκε πως σε αυτό βρισκόταν το περίφημο φράγκικο νομισματοκοπείο των τορνέσιων νομισμάτων. Το κάστρο του Χλεμουτσίου χτίστηκε από το Γοδεφρείδο Β' Βιλλεαρδουίνο με τα δημευθέντα εισοδήματα των μοναστηριών του Μορέως του λατινικού κλήρου. Όπως σημειώνει ο ΒΟΝ, οι ανασκαφικές έρευνες το 1962 από τον SERVAIS επιβεβαιώνουν ότι οι τοίχοι του βρίσκονται πάνω σε προϊστορικά ίχνη.

Ο Γοδεφρείδος Β' με αφορμή ότι οι κληρικοί βαρώνοι της Πελοποννήσου δεν προθυμοποιήθηκαν να τον βοηθήσουν να υποτάξει και τα λοιπά μέρη της χώρας της Πελοποννήσου (Μονεμβασιά κλπ) προχώρησε στη δήμευση των περισσοτέρων εκκλησιαστικών κτημάτων του λατινικού κλήρου και έκτισε με τα χρήματα τους στην κορυφή του ακρωτηρίου Χελωνάτα το περίφημο φράγκικο φρούριο Χλεμούτσι, που ονομάζονταν από τους Φράγκους Mata -Grigfon (μάτι που επιβλέπει τους Γραικούς Έλληνες).

Η θέση που επιλέχθηκε για την ίδρυση του νέου κάστρου ήταν στρατηγική. Είναι χτισμένο στο δυσμικότερο μέρος της Πελοποννήσου κι ακριβώς στο ψηλότερο και κεντρικότερο σημείο του Χελωνάτα (υψόμετρο 250). Από την κορυφή του λόφου το Χλεμούτσι προστάτευε το φημισμένο εμπορικό λιμάνι της Γλαρέντζας και την πρωτεύουσα του πριγκιπάτου Ανδραβίδα, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο της περιοχής που αποτέλεσε το κέντρο των φράγκικων κτήσεων στο Μοριά, η οποία γνώρισε ιδιαίτερη ακμή και αίγλη κατά την εποχή των Βιλλεαρδουίνων.

Το κάστρο αποτελείται από δύο περίβολους. Ο εξωτερικός περίβολος έχει σχήμα πολυγωνικό. Στην περίμετρο των τειχών του διατηρούνται ερείπια κτιρίων που ανήκουν στην αρχική κατασκευή του 13ου αιώνα, ενώ στο εσωτερικό του σώζονται ίχνη κτισμάτων, από τα οποία επιμελέστερης κατασκευής είναι ένα τουρκικό τζαμί.

Αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα στην Ηλεία γι' αυτό το λόγο είναι πόλος έλξης πλήθους επισκεπτών.



φωτο - jasem33312

φωτο - jasem33312


φωτο - dionissiossakis

φωτο - dionissiossakis


φωτο - heliostours1

φωτο - heliostours1


φωτο - gigiisontrip

φωτο - gigiisontrip


φωτο - andriapap_photography

φωτο - andriapap_photography


φωτο - gigiisontrip

φωτο - gigiisontrip

Βίντεο: Leonidas Karkoulias