Τελειώνει και επίσημα το Μακεδονικό, καθώς έως αύριο η Βουλή θα έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Χθες εξάλλου το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή. Σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας και αύριο Παρασκευή θα περάσει στην Ολομέλεια προκειμένου να ψηφιστεί.

Με αυτή τη διαδικασία, ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις και τα βήματα που έπρεπε να κάνει η ελληνική πλευρά, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, και ξεκινά πλέον η εφαρμογή της συνθήκης με την αναγραφή σε όλες της δημόσιες πινακίδες και σημάνσεις όπως και στα δημόσια έγγραφα της νέας ονομασίας της χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η διαδικασία στη Βουλή

Η ψηφοφορία στη Βουλή, την Παρασκευή, αναμένεται να είναι θερμή. Υπενθυμίζεται ότι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν και οι 6 πρόθυμοι βουλευτές, αλλά και οι εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού που είχαν υπερψηφίσει τη συμφωνία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία της συζήτησης αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής. Το λόγο θα λάβουν 8 εισηγητές, 8 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι
των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων (εφόσον το ζητήσουν), 14 ομιλητές και ο αρμόδιος υπουργός, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Καμμένος τώρα μιλάει για αντισυνταγματικότητα

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, αν και ακόμα κανείς δεν ξέρει αν θα έχει ακόμα ΚΟ την Παρασκευή, αναμένεται να θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με 151 βουλευτές. Μάλιστα κάλεσε τη ΝΔ να στηρίξει την πρόταση.

«Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω του άρθρου 5 εκχωρεί κυριαρχία και δεν το θεωρεί πλέον τρίτη χώρα. Είναι απόλυτα σαφές ότι εμπίπτει στο 28 άρθρο 2 του Συντάγματος και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η ΝΔ θα στηρίξει πρόταση αντισυνταγματικότητας;», ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το βράδυ της Τετάρτης, σε νέα ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.