Προεκλογική συγκέντρωση πραγματοποίησε ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Πάτρα, με κεντρικό ομιλητή τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη το απόγευμα της Τετάρτης.

Η εκδήλωση έχει το χαρακτήρα απολογισμού και παρουσίασης του δημοτικού έργου της παράταξης ενώ ξεκίνησε με ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ και υποψηφίου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νίκου Καραθανασόπουλου.

Η ομιλία του Δημάρχου είχε ως εξής:

"Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στην σημερινή μας συγκέντρωση απολογισμού, σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας, μας δίνεται μεγάλη δύναμη, κουράγιο να συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη στις εκλογές στις 19 Μαΐου . 

Η πόλη μας, ο πατραϊκός λαός καλείται σε λίγους μήνες να υπερασπιστεί  μια ασυμβίβαστη πορεία του Δήμου απέναντι στους εχθρούς των συμφερόντων του. Δεν ήμασταν τα ‘’καλά παιδιά’’ που θα υπηρετούσαν τα συμφέροντα των λίγων. Ήμασταν απέναντι σε κάθε αντιδραστική πολιτική, σε ΕΕ, σε κυβερνήσεις, σε Περιφερειακές Αρχές, ήμασταν σε ‘’άλλο μήκος κύματος’’, στην ‘’άλλη όχθη’’,  δεν διστάσαμε να απειθαρχήσουμε εν γνώσει των συνεπειών, όταν μας καλούσαν να συμβιβαστούμε «ως προς τας υποδείξεις». Δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν ήμασταν παρατηρητές, δεν λέγαμε ότι η υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων δεν είναι στην αρμοδιότητά μας . Ότι εμείς είμαστε για τα τοπικά προβλήματα και η κυβέρνηση για τα γενικά. Μπήκαμε μπροστά για την δουλειά, για το μεροκάματο, για το σύνολο των αναγκών της πόλης μας, του πατραϊκού λαού. Τους χαλάσαμε την πιάτσα, εδώ και πανελλαδικά.

Αποκαλύψαμε τους γενικότερους επικίνδυνους σχεδιασμούς, μετατροπής  της ευρύτερης περιοχής (Άραξος) σε βάση πυρηνικών όπλων και ως εκ τούτου να γίνουμε στόχος στην πολύ πιθανή περίπτωση όξυνσης των ιμπεριαλιστικών διαφορών. Δεν τρέχαμε να υποκλιθούμε σ’ αυτούς που νομίζουν ότι είναι οι αφέντες του πλανήτη και εμείς οι υποτακτικοί τους. Αντιταχθήκαμε στο φασισμό και την ανοχή απέναντί του, που και η Πάτρα έχει πληρώσει ακριβά.

Αυτή η πορεία δεν ήταν μοναχική, δεν ήταν πορεία μόνο της Δημοτικής Αρχής. Ήταν πορεία του πατραϊκού λαού, των φορέων του, των εργαζομένων του Δήμου. Αυτή η συνάντηση έδωσε εκπληκτικά αποτελέσματα, έκανε περήφανη την πόλη μας, έλυσε ζητήματα, σημείωσε νίκες, υποχρέωσε τους κυβερνώντες, διάφορους τοπικούς υποτακτικούς  σε υποχώρηση από αρχικές επιλογές.              

Το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον από τότε που αναλάβαμε δεν ήταν καθόλου ευνοϊκό για τα λαϊκά συμφέροντα. Πορευτήκαμε με πολύ λιγότερο προσωπικό και χρήματα.  Ο Δήμος είναι πλέον μια «κρατική υπηρεσία» που καλείται να υλοποιήσει τους γενικότερους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Δεν είναι «Τοπική Αυτοδιοίκηση», όπως λέγεται. Ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις ουσιαστικές, όπως για παράδειγμα να κάνει προσλήψεις. Τα κρατικά χρήματα που δίνονται στο δήμο από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 62%. Δηλαδή αν δίνονταν 1000 ευρώ τότε, τώρα παίρνουμε 380. Για έργα αν μέχρι το 2010 παίρναμε 1000 ευρώ τώρα παίρνουμε 200, μείωση  80%. Όταν αναλάβαμε το 2014, τα δάνεια του Δήμου ήταν 21,1 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι σήμερα, παρά τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα,  έχουμε ξοφλήσει 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι αυτά τα χρέη  δημιουργήθηκαν από  προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, (πλην αυτή του κ. Δημαρά). Στο Καρναβάλι βρήκαμε χρέη 4 εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση προχωρά παραπέρα, μας υποχρεώνει, μας εξαναγκάζει με νόμο να καταθέσουμε στην Τράπεζα της Ελλάδας, τα διαθέσιμά μας, με τα οποία έχουμε προγραμματίσει να υλοποιήσουμε αναγκαία έργα για την πόλη μας. Μ΄ αυτά θα αγοράσουν ομόλογα και repos  που στο μέλλον θα έχουν την τύχη που είχαν και παλαιότερα τα ομόλογα, να κουρευτούν και να χαθούν. 


Το προσωπικό του Δήμου από την 1/1/2010 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά 30% περίπου. Έχει να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό δεκαετίες και αντί αυτού έχουμε οχτάμηνα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω του ΟΑΕΔ. Επομένως όταν κρίνουμε αυτή τη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας αυτά τα δεδομένα

Στην Πάτρα σήμερα, παρά την απογείωση της επιστήμης και της τεχνικής, εμείς μοιράζουμε συσσίτια, τρόφιμα. Βλέπουμε παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία, έχουν ενταχθεί 15.000 στο ΚΕΑ, ο ΟΑΕΔ καταγράφει 35.000 ανέργους. Γεμίσαμε την ξενιτιά με τα παιδιά μας, όσοι δουλεύουν παίρνουν άθλιους μισθούς. Οι φόροι, τα χαράτσια που έχουν φορτωθεί στις πλάτες του λαού είναι ασήκωτα. Χιλιάδες οικογένειες ζουν τον εκβιασμό να δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν για να σώσουν το σπίτι τους, ενώ υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης για επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Εκατοντάδες σπίτια βρίσκονται στο σκοτάδι, χιλιάδες άλλα  απειλούνται να πάθουν τα ίδια. Χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν ή δυσκολεύονται να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, που έχει γίνει είδος πολυτελείας.

Είναι χρήσιμο να αναζητήσουμε την αιτία, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που κυριαρχεί σήμερα βρίσκεται σε παρακμή, στην χώρα μας και παγκοσμίως. Γίνεται απίστευτη συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια με αποτέλεσμα φτώχεια σε δισεκατομμύρια ανθρώπους. Έχουμε δυνάμωμα της κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων, των πολυεθνικών. Για τα συμφέροντά τους η ανεργία έχει φωλιάσει για τα καλά σε χιλιάδες οικογένειες, διαλύθηκαν οι εργασιακές σχέσεις. Κυριαρχεί πλέον η 4ωρη εργασία με 4ωρη αμοιβή, δηλαδή αμοιβή ελάχιστη. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες καταστρέφονται ο ένας μετά τον άλλο, σε λίγα χρόνια στην πόλη μας, αν επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η πορεία θα έχουν απόλυτη κυριαρχία τα μονοπώλια, τα πολυκαταστήματα, οι αλυσίδες επιχειρηματικών ομίλων.

Ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος αξιοποιεί το εργατικό του δυναμικό για όσο χρόνο το χρειάζεται, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη του. Στους τομείς που θα μπορούσαν και πρέπει να αναπτυχθούν , εάν δεν παράγουν μεγάλα κέρδη, δεν γίνονται επενδύσεις. Εάν κερδίζουν περισσότερα σε άλλες χώρες, πηγαίνουν εκεί. Αυτό το έχουμε ζήσει στην πόλη μας τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν έκλεισαν μια σειρά εργοστάσια εξαιτίας του ενδοκλαδικού και παγκόσμιου ανταγωνισμού, που τις κατέστησε ασύμφορες για τους ιδιοκτήτες τους, που τις εγκατέλειψαν, μετέφεραν τα κεφάλαιά τους αλλού, έκαναν σε άλλες χώρες τα εργοστάσιά τους. Αυτό φταίει και όχι, όπως λένε ορισμένοι, οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων της Πάτρας.   

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά  πλαίσια η πόλη μας έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Είμαστε θετικό  παράδειγμα για όλη την Ελλάδα. Πορευτήκαμε, πορευόμαστε και θα πορευτούμε μαζί. Γνωρίζουμε ότι δεν συμφωνούμε όλοι σε όλα, όμως έχουμε τα ίδια συμφέροντα. Μαζί προβληματιζόμαστε για τις αιτίες που δεν επιτρέπουν να είναι λυμένα βασικά προβλήματα του πατραϊκού λαού. Θα βρούμε τι φταίει, θα βρούμε και το φάρμακο που θα γιατρέψει τις πληγές που δημιουργεί η κυριαρχία των λίγων. Γνωρίζετε ότι η πολιτική μου τοποθέτηση, όπως και πολλών άλλων αγωνιστών της Δημοτικής Αρχής, ενίσχυσε τον κοινό μας αγώνα, δεν τον αδυνάτισε. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το Κόμμα στο οποίο ανήκω,  αυτό που  μας ζήτησε όταν αναλάβαμε ήταν να είμαστε ‘’κερί αναμμένο’’ δίπλα σε αυτούς που οικοδομούν την πόλη μας, τους εργαζόμενους τους μικρομεσαίους που καταστρέφονται από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Να μην βάλουμε το δάχτυλο στο μέλι της εξουσίας, των οικονομικών συμφερόντων, να μην καβαλήσουμε το καλάμι.  

Αυτά τα χρόνια σαν Δημοτική Αρχή δεν ξεχωρίσαμε τους εργαζόμενους του Δήμου σε «δικούς μας» και «δικούς τους». Δεν ρωτήσαμε κανένα  που ανήκει. Προσπαθήσαμε να ενώσουμε τις καρδιές μας, το μυαλό μας, την ψυχή μας, για να αναδειχθούν οι απίστευτες ικανότητες εκατοντάδων εργαζομένων του Δήμου και να έχει έτσι ο πατραϊκός λαός ένα ισχυρό αποκούμπι.

Δεν ρωτήσαμε κανέναν πρόεδρο, συμβούλιο κοινότητας, διοικητικά συμβούλια φορέων, απλούς συμπολίτες που ανήκουν και  τι πιστεύουν. Συνεργαστήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις, καταλήξαμε στο τι ωφελεί, παλέψαμε μαζί για να έχουμε αυτό το σπουδαίο έργο στην πόλη μας.

Φίλες και φίλοι, 

Είμαστε ‘’ανοιχτό βιβλίο’’, δεν λέμε άλλα εδώ, άλλα εκεί, πορευτήκαμε και θα πορευτούμε με την αλήθεια, τον διάλογο, τη συνεργασία. Και έτσι θα συνεχίσουμε ενωμένοι. Έτσι δίνουμε απάντηση στους εκπροσώπους του συστήματος, αυτούς που ‘’βγάζουν σπυράκια’’ όταν βλέπουν έναν περήφανο λαό, μια νεολαία να σηκώνει το ανάστημά της και να απειθαρχεί στα κελεύσματά τους. Που αγωνίζεται, πορεύεται με τα πόδια στην Αθήνα, στο Ρίο, στις γειτονιές, που γίνεται παράδειγμα προς μίμηση. Την ζωή δεν την κέρδισαν ποτέ οι προσκυνημένοι.

Εμείς όταν μιλάμε για πόλη, μιλάμε για τους ανθρώπους της, αυτούς που την κτίζουν, βλέπουμε τις ανάγκες τους στην ζωή, την κατοικία, την εργασία, την κοινωνία.

Σαν Δημοτική Αρχή ξεκαθαρίσαμε εξ αρχής τις προτεραιότητές μας. Θεωρούμε όμορφη πόλη την πόλη που δεν έχει ανέργους, φτώχεια, νεολαία με αδιέξοδα, παιδιά στην εξάρτηση.

Διαλέξαμε μετερίζι, είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους που καταστρέφονται, από τους μεγάλους καρχαρίες του κεφαλαίου, τους αγρότες που ξεκληρίζονται. Στηρίζουμε ποικιλότροπα και καθημερινά τον αγώνα τους για επιβίωση για μια ζωή αντίστοιχη της εποχής μας.

Δεν πιστεύουμε ότι η Πάτρα θα γίνει η όαση μέσα στην έρημο του αστικού συστήματος, αλλά δώσαμε και δίνουμε ανάσες, αυτοπεποίθηση, θάρρος, ελπίδα. Δεν υποτιμάμε το παραμικρό που αφορά την καθημερινή ζωή και τα δικαιώματα του κάθε συμπολίτη μας. Βοηθούμε να σταθούν όρθιοι οι πιο αδύναμοι και να ανατρέψουμε έτσι τις αιτίες που τους οδήγησαν στο περιθώριο.   Δυναμώσαμε  τον αγώνα ενάντια στις πολυεθνικές, τα μονοπώλια, τις επιχειρηματικές αλυσίδες που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο διάβα τους. Αγωνιζόμαστε για την ενότητα του πατραϊκού λαού, να απομονώσουμε όσους φέρνουν τη διχόνοια και την απογοήτευση και ως εκ τούτου να είναι αναποτελεσματικοί και εύκολη λεία στο κυρίαρχο σύστημα. Δεν ξεχωρίζουμε τους εργαζόμενους, τον πατραϊκό λαό με βάση την πολιτική του τοποθέτηση, ξέρουμε ότι η θέση του είναι απέναντι σε αυτούς που έχουν καθίσει στο σβέρκο του και ζουν από τον ιδρώτα του.

Με κριτήριο τα παραπάνω οργανώσαμε τις υπηρεσίες του Δήμου, με εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους, ανανεώσαμε και εκσυγχρονίσαμε το μηχανολογικό εξοπλισμό, βελτιώνοντας την αποδοτικότητά του Επισκευάσαμε μηχανήματα που για πολλά χρόνια ήταν παροπλισμένα και προχωρήσαμε στην αγορά  δεκάδων νέων μηχανημάτων που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα του έργου μας. Συγκροτούμε Δημοτικές Υπηρεσίες ικανές να λύνουν προβλήματα της πόλης με αυτάρκεια. Βάζουμε και με αυτόν τον τρόπο εμπόδια να ιδιωτικοποιηθούν τομείς του Δήμου, για το χατίρι οικονομικών συμφερόντων. Οι εργαζόμενοι του δήμου είναι μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη μας. Θέλουν να τους απαξιώσουν γιατί έτσι ανοίγει ο δρόμος ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών. Εμείς σταθήκαμε δίπλα τους, γι αυτό δεν παραδώσαμε τους φακέλους για επανέλεγχο, που ήταν πρόσχημα για απολύσεις. Δεν συμφωνούμε με την αξιολόγησή  τους, γιατί και αυτό κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Είναι άδικο να μην παίρνουν τον 13ο, 14ο μισθό, που η κυβέρνηση προσπαθεί να το αποτρέψει με κάθε τρόπο και να αναγκάζονται να προσφεύγουν στα δικαστήρια. Εμείς τους τα καταβάλαμε και θα τους τα καταβάλουμε, συνεχίζοντας τον αγώνα να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.      

Φίλες και φίλοι,

Βάλαμε στο κέντρο της προσοχής μας τις λαϊκές ανάγκες, τις ανάγκες των παιδιών μας, πήραμε δεκάδες πρωτοβουλίες. Πολλές από αυτές είχαν πανελλαδικό ενδιαφέρον, συσπείρωσαν ευρύτερες δυνάμεις στον αγώνα για το δίκιο.

Θυμίζουμε τους αγώνες για Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα, την μαζική πορεία αγώνα από την Πάτρα στην Αθήνα, μια βδομάδα με τα πόδια, για να έρθει στο κέντρο της προσοχής πανελλαδικά το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας. Την πορεία στην Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, πορείες στις γειτονιές της πόλης μας. Αγώνες που έδωσαν δύναμη στους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους έκαναν περήφανους, γιατί δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια.

Τις πορείες και τους αγώνες για το παραλιακό μέτωπο, που οδήγησαν και στην τελική απόδοσή του. Την μαχητική αντίδραση για να μην περάσει επιφανειακά το τρένο αλλά να υπογειοποοιηθεί απο το Ρίο και σε όλη τη διαδρομή του στην Πάτρα.

Στο κέντρο της προσοχής και των αγώνων μας βρέθηκε κάθε ζήτημα που αφορούσε τα λαϊκά νοικοκυριά.  Οι  ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σπιτιών. Πρωτοβουλίες  για  θεσμική ρύθμιση που να επιτρέπει στα Δημοτικά Συμβούλια να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για αυτούς που χρωστούν στους Δήμους και δεν έχουν πράγματι την ευχέρεια να ανταποκριθούν. Οι αγώνες να μην γίνει σε κανένα λαϊκό σπίτι διακοπή του ρεύματος, που έφερε και αποτελέσματα. Χάρη στις κινητοποιήσεις, υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να ανάψει το φως την περίοδο των γιορτών. Έδειξε το δρόμο, τον φώτισε. Κανείς δεν δίνει τίποτα αν δεν τον στριμώξεις.

Πήραμε μια σειρά  μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, όπως τα μέτρα  για ουσιαστική κατάργηση πληρωμής των παρκόμετρων. Την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς σε όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Τη  μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 23%. Επιπλέον μέτρα απαλλαγής ή μείωσης τους σε πολλές κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και οι πολύτεκνοι. Για το 2018 αυτό αφορούσε πάνω από 3.500 οικογένειες. Στα μέτρα αυτά εντάχθηκαν και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος  Αλληλεγγύης . Ίδια είναι και η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ, όπου 6.000 οικογένειες εντάχθηκαν στο μειωμένο τιμολόγιο.

Βρεθήκαμε δίπλα στους άστεγους, σ’ αυτούς που δεν έχουν καν φαγητό. Επιδίωξή μας δεν ήταν να κάνουμε φιλανθρωπία, αλλά να βοηθήσουμε να σταθούν όρθιοι στη ζωή και να παλέψουν να έχουν αυτά που δικαιούνται.


Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Μέσα σε συνθήκες πολύπλευρης κρίσης του συστήματος τα παιδιά μας μαζί με τα άτομα με ειδικές ανάγκες υφίστανται ισχυρότερα τις συνέπειες. Γι αυτό βάλαμε τις ανάγκες τους σε προτεραιότητα. 

Τα παιδιά μας βρήκαν έμπρακτη αγάπη, αυξήθηκαν τα τμήματα των παιδικών σταθμών και του Βρεφοκομείου. Μπήκε σε λειτουργία ο παιδικός σταθμός επί της οδού Παπαδιαμαντοπούλου, κάτω από το Φρούριο, που έγινε από τις υπηρεσίες του Δήμου. Ετοιμάζεται νέος, μεγάλος στην Μανιακίου και Κορίνθου. Την 1η του Σεπτέμβρη του 2019 θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει.  Έγινε εκτεταμένη και μαζική αντικατάσταση παιδικών χαρών με σύγχρονα όργανα. Φιλοδοξούμε έως το τέλος της χρονιάς να ανακατασκευάσουμε σχεδόν το σύνολο των παιδικών χαρών.

Έγινε συνολική παρέμβαση στην  Πλαζ, στα Ροΐτικα, με τη  δημιουργία δύο ημερήσιων κατασκηνώσεων σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που πριν ήταν ερείπια. Η κατασκευή τους έγινε από τους εργαζόμενους του Δήμου και τα 8 μηνα. 1300 παιδιά περνούν όμορφα τις διακοπές τους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Έγιναν παρεμβάσεις σε όλα σχεδόν τα σχολεία για αξιοπρεπή μαθητική ζωή. Από τις υπηρεσίες του Δήμου  ανακαινίστηκε το 40% των σχολείων. Παλιά σχολεία, μέσω έργων ενεργειακής αναβάθμισής τους, θα ανακαινιστούν ριζικά. Η πόλη μας θα αποκτήσει 3 νέα μεγάλα σχολεία.

Στα Λαϊκά Φροντιστήρια Αλληλεγγύης προσφέρεται βοήθεια σε πάνω από 700 μαθητές από 250 εθελοντές εκπαιδευτικούς.

Σταθήκαμε δίπλα στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Παράλληλα με τα μέτρα ανακούφισης που πήραμε μέσω των ανταποδοτικών τελών, των τελών ύδρευσης. Μπήκαν στο κέντρο της προσοχής μας οι ανάγκες τους, η προσβασιμότητα. Ο Δήμος έχει στη διάθεσή του ένα σχεδιασμό, με βάση τον οποίο θα γίνουν και οι αναπλάσεις που προγραμματίζονται, τα νέα κτίρια και μια συνολική παρέμβαση. Ολοκληρώθηκε η ανέγερση κέντρου ημερήσιας φροντίδας και στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με νοητική στέρηση. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, μελέτες και έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ παρόμοιο κέντρο για αυτιστικά παιδιά. Ο Κοινωνικός Οργανισμός μέσω των κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης αγωνίζεται για το καλύτερο. Με τη συμβολική μας ενέργεια από τότε που αναλάβαμε, ο χορός του Δημάρχου στο Καρναβάλι να είναι αφιερωμένος στα παιδιά και τις οικογένειες των ΑμΕΑ, στείλαμε το μήνυμα, ότι μια κοινωνική συγκρότηση, κρίνεται από την στάση της σε αυτούς που έχουν ιδιαίτερη δυσκολία. Αγωνιζόμαστε μαζί με το κίνημά τους να έχουν όλα όσα δικαιούνται.   

Δώσαμε μεγάλη σημασία στον πολιτισμό, στην αισθητική, την καλλιτεχνική, τη θεατρική αγωγή των συμπολιτών μας. Γιατί με την τέχνη ο άνθρωπος γνωρίζει με ευχάριστο τρόπο τον κόσμο, και έτσι συνειδητά μπορεί να τον αλλάξει, να κάνει καλύτερη τη ζωή του και την κοινωνία. Η τέχνη είναι μια μορφή εργασίας, που διαμορφώνει τον άνθρωπο-δημιουργό.  Γι’ αυτό είχαμε έναν διαφορετικό προσανατολισμό: να απολαύσει και ο απλός κόσμος της γειτονιάς και της εργασίας το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, τη διασκέδαση.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις κρατικές περικοπές, οι παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ήταν παραστάσεις που λίγα θέατρα μπορούν να δημιουργήσουν, έφτασαν με χαμηλό εισιτήριο σε κάθε πολίτη, από κάθε γειτονιά της πόλης μας, μπήκε στο θέατρο ο λαός, πήρε αισιοδοξία και δύναμη. Νέες δομές πολιτισμού δημιουργήθηκαν στον Πολιτιστικό και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., που απλώνουν την τέχνη σε όλη την έκταση του Δήμου, νέα μουσικά, χορευτικά και εικαστικά τμήματα στα Διαμερίσματα, πολιτική εισιτηρίων που επιτρέπει σε όλους να μπαίνουν στα θέατρα και στις εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ στις Γειτονιές, Ο κινητός κινηματογράφος, το Βήμα Νέων Καλλιτεχνών, το Άρμα Θέσπιδος, άπλωσαν τον πολιτισμό σε κάθε γειτονιά. Για να χαρεί ο  κόσμος, να πάρει δύναμη. Το Καρναβάλι, που ήταν πνιγμένο στα χρέη και κινδύνευε, στήθηκε στα πόδια του, ξεχρέωσε, σ’ αυτές τις συνθήκες, χρέη των καλών εποχών, ανοίχτηκε περισσότερο στον κόσμο με καρναβαλουπόλεις, συμμετοχή Σχολείων και Συλλόγων. Σε συνεργασία με τους εργαζόμενους του καρναβαλικού συνεργείου, με τα πληρώματα, το σύνολο της πόλης, το καρναβάλι προχωρά. Η πόλη μας καταφέρνει, παρά τον διπλασιασμό της την τελευταία βδομάδα, να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Πορευτήκαμε και στον  αθλητισμό με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αποδώσαμε στο λαό υλικοτεχνικές υποδομές, όπως το Παμπελλοπονησιακό και τα δημοτικά γήπεδα, δώσαμε βάρος στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, φιλοξενήσαμε  μεγάλα εθνικά και διεθνή αθλητικά γεγονότα. Ενδεικτικά αναφέρω τα τρία συνεχόμενα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Στίβου, Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου, και τα Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα Ιστιοπλοίας και Τοξοβολίας.

Δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς γιατί δεν με φτάνει ο χρόνος. Ενδεικτικά μόνο θα επισημάνω το τελευταίο έργο που είναι η αντικατάσταση του πλαστικού χλοοτάπητα στο Δημοτικό Γήπεδο Πετρωτού, που θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Αυτή η πορεία στον αθλητισμό έχει μακρύ δρόμο μπροστά της, είμαστε αποφασισμένοι να τη συνεχίσουμε αγωνιστικά, διεκδικώντας ότι μας ανήκει, κι έχουμε τη γνώση και την πείρα να το κάνουμε.

Συμβάλλαμε στον αγώνα επιβίωσης των επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων. Οι πόρτες του Δημαρχείου ήσαν ανοικτές σε όλους, βρήκαν κατανόηση, και  ικανοποίηση πλήθος  αιτημάτων τους. Υλοποιείται το αίτημα να υπάρχει δίκτυο ηλεκτροφωτισμού με led σε όλο το ΒΙΟΠΑ. Έγινε επιμελής καθαριότητα του χώρου τους. Υλοποιούμε πρόγραμμα ανοικτού εμπορίου για να πάρουν μια ανάσα οι αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής Κωνσταντινουπόλεως και να γίνει η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής. Προσπαθήσαμε να αφαιρέσουμε από το λαιμό τους τη θηλιά του συστήματος για χρέη προς το Δήμο. Στόχος μας ήταν η επιβίωσή τους, να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Μαζί τους δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης διεκδικώντας από την εφορία, την κυβέρνηση να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς για χρέη πάνω από 500 ευρώ.  

Καταργήσαμε το χαράτσι των παρκομέτρων στο κέντρο. Το κυκλοφοριακό βελτιώνεται, δημιουργήσαμε δωρεάν περιφερειακά πάρκινγκ 1000 θέσεων στην Νότια Πλευρά με δωρεάν μετακίνηση του οδηγού και των επιβατών στο κέντρο. Το ίδιο κάναμε πρόσφατα και στην βόρεια πλευρά, στο σταθμό Αγίου Διονυσίου όπου έχουμε άλλες 200 θέσεις. Με την συνεργασία και η συμμετοχή του πατραϊκού λαού, αλλά και με ολοκλήρωση του συνόλου των παρεμβάσεων θα έχουμε ακόμα θετικότερα αποτελέσματα. Χρειάζεται να έχουμε δημόσια συνδυασμένα μέσα μαζικής μεταφοράς, σύγχρονα με πυκνά δρομολόγια στο χώρο και το χρόνο, με  φθηνό εισιτήριο. Αυτό το αρνείται το σύστημα. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε και εδώ τα πράγματα, να επιβάλλουμε τα αυτονόητα. Σημαντική συμβολή θα έχει ο προαστιακός που πρέπει να ξεκινά από Κατω Αχαγιά μέχρι το Αίγιο.

Πέρασε η εποχή των δήθεν ‘’οραμάτων’’ τα παχιά λόγια με ασήμαντο έργο. Η πόλη μας αλλάζει σελίδα στον τομέα των έργων, χωρίς φανφάρες. Όλα όσα ήσαν σε συζήτηση εδώ και δύο δεκαετίες έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση. 

Με λίγα χρήματα και αυτεπιστασία των υπηρεσιών του Δήμου, που έδειξαν την αξία τους, φτιάχτηκε το Νότιο Πάρκο που επισκέπτονται  χιλιάδες δημότες. Ένα μεγάλο πάρκο που αξίζει να τονίσει κανείς, ότι δείχνει το πώς μπορούν οι εργαζόμενοι του Δήμου, χωρίς γραφειοκρατία να έχουν άρτια αποτελέσματα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το νερό που χρησιμοποιούμε στο αρδευτικό σύστημα είναι με αξιοποίηση των αρτεσιανών υδάτων του Λαδόπουλου και την κατασκευή από την ΔΕΥΑΠ δικτύου και συστήματος άντλησης. Για την κατασκευή του Νότιου Πάρκου, την 1η του Απρίλη θα καθίσουμε στο εδώλιο του κατηγορημένου ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

Κατασκευάστηκε το πάρκο στην πρώην εμποροπανήγυρη της Παραλίας. Μια ακόμα περιοχή , παρά ‘’τους νόμους και τις γραφές’’, άλλαξε πρόσωπο.  Ζητήσαμε και πήραμε το Πλατανόδασος στο οποίο  έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανάπλασης και θα ολοκληρωθούν στο επόμενο διάστημα. Παρότι αρνείται η κυβέρνηση με τα υπερταμεία της να παραχωρήσουν τον Ριγανόκαμπο για να γίνει το μεγάλο Ανατολικό Πάρκο, εμείς θα επέμβουμε εκ νέου και θα το κάνουμε κτήμα του πατραϊκού λαού. Όσα εμπόδια και αν βάλουν, με τους αγώνες μας θα αναγκαστούν να μας το παραχωρήσουν.

Οι λαϊκές γειτονιές και οι ανάγκες τους αποτέλεσαν πρώτη προτεραιότητα της δράσης μας, με κάθε λογής έργα. Σε  όλη την Πάτρα γίνονται παρεμβάσεις σε πλατείες, δρόμους γειτονίες. Ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια έγινε  ένα εργοτάξιο, με σχέδιο οργάνωση,  νοικοκύρεμα. Από την προσοχή μας δεν διέφυγαν ευαίσθητα θέματα και προχωρήσαμε σε αναβάθμιση των κοιμητηρίων με διαμορφώσεις, ασφαλτόστρωση οδών, συντήρηση ναών κλπ.

Με προσανατολισμό στα συμφέροντα του πατραϊκού λαού, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, τους φορείς του διεκδικήσαμε και πετύχαμε στόχους που φαίνονταν άπιαστοι.

Με τους πολύπλευρους αγώνες υποχρεώσαμε τις κυβερνήσεις, χθεσινή και σημερινή, να υποχωρήσουν από τις αρχικές τους θέσεις. Αποδείχθηκε η αξία των αγώνων. Ναι, δεν ήμασταν ‘’φρόνιμοι’’. Γι αυτό παραχωρήθηκε η παραλιακή ζώνη. Προχωράμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας. Με τον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προχωρούμε και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ανάπλασης που θα υλοποιήσουμε, θα αλλάξει η εικόνα της πόλης. Η Πάτρα,  επιτέλους θα αποκτήσει νέα φυσιογνωμία, θα  ξαναγίνει παραλιακή πόλη. Με τη υπογειοποίηση του τρένου θα φύγουν οι μάντρες , τα εμπόδια. Από την Όθωνος Αμαλίας θα βλέπεις θάλασσα, θα αλλάξει η Πάτρα.  Ήρθε η ώρα να γίνει εμπορικό τμήμα στο Νέο Λιμάνι ώστε να δοθεί στο Δήμο το σύνολο του Παλιού Λιμανιού. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση, προχωρά στην  ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, μεταξύ των οποίων και της Πάτρας, που πληρώθηκαν από τον ελληνικό λαό. Ήδη το πρώτο βήμα το έκαναν. Το λιμάνι υπάγεται στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, ότι κέρδη παράγει πηγαίνουν σε αυτούς. Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία εάν δεν μας το παραχωρήσουν. Όπως με δυσκολία, με αγώνες πήραμε την παραλιακή ζώνη, έτσι θα πάρουμε και το εμπορικό τμήμα στο παλιό λιμάνι. Η Μαρίνα, που την άφησαν στο κακό της χάλι, μπαίνει σε διαδικασία ανακατασκευής. Ήδη οι υπηρεσίες του Δήμου προχωρούν σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να γίνουνε μελέτες και να προχωρήσει το έργο.      

Το τρένο υπογειοποιείται από το Ρίο, αίτημα που φάνταζε αδύνατο σ’ αυτούς που θέλουν να είναι τα καλά παιδιά του συστήματος.. Πάλι με αγώνες με πρωταγωνιστές τον λαό, τους φορείς του, νικήσαμε. Αποδείχθηκε και εδώ ότι μόνο με αγώνες κερδίζεις. Αυτό που φάνταζε αδύνατο, έγινε δυνατό. Ένα γραμμικό πάρκο 6,5 χιλιομέτρων θα γίνει πάνω από τις γραμμές, θα είναι μια καταπληκτική ζώνη ανάπλασης, με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο και πράσινο. Η Πάτρα δεν θα διαχωριστεί στα δύο από τη διέλευση του τρένου, όπως επεδίωκαν όσοι ήθελαν  άρον άρον και φθηνά να φτάσει στο Νέο Λιμάνι.

Η πόλη μας έχει ανάγκη από την έλευση φυσικού αερίου, έτσι θα μπορούσε να διασφαλιστεί ταυτόχρονα εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, αναβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος και μικρότερη επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης. Υπό την προϋπόθεση ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να έχει χαμηλότερη τιμή πράγμα καθόλου βέβαιο, αφού αποτελεί εμπόρευμα, όπως και άλλα καύσιμα και ανά πάσα ώρα και στιγμή οι εταιρίες μπορούν να εκτοξεύσουν στα ύψη την τιμή. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι κυβερνώντες, αυξάνοντας τους ειδικούς φόρους και για το φυσικό αέριο. Γι αυτό αγωνιζόμαστε η διαχείρισή του να γίνεται από έναν ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που θα εξασφαλίζει φθηνή πρόσβαση στην κάλυψη των εργατικών – λαϊκών αναγκών. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι όροι ασφαλείας στην εγκατάσταση και διαχείριση του φυσικού αερίου.

Στο εγκαταλελειμμένο για χρόνια  κτίριο του Αρσακείου, ήδη  ξεκίνησαν  οι εργασίες για διαμόρφωσή του σε νέο σύγχρονο Δημαρχείο.  Έτσι, θα έχουμε στην πόλη μας ένα εμβληματικό κτίριο που θα κάνει τις συνθήκες εργασίας και την εξυπηρέτηση των δημοτών καλύτερες, αφ’ ετέρου  θα εξοικονομήσουμε χιλιάδες ευρώ ετησίως, που πήγαιναν για ενοίκια. Παράλληλα είμαστε στη διαδικασία αγοράς κτιριακού συγκροτήματος όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου και ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στην Ξερόλακα. Έτσι θα πετύχουμε καλύτερη λειτουργία, οικονομία, ταχύτητα, εξυπηρέτηση.

Ο Λαδόπουλος πήρε το δρόμο της ζωής και όχι των ερειπίων Το Διοικητήριο της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης, των Δημοσίων Υπηρεσιών, ο χώρος εκπαίδευσης, πολιτισμού, ο   παιδικός σταθμός κλπ, παίρνουν σάρκα και οστά. Οι Νότιες συνοικίες θα ωφεληθούν ακόμα περισσότερο.

Όλα αυτά παρά τα συμφέροντα που καραδοκούσαν να ‘’αξιοποιήσουν’’ τα κτίρια. Τους κόψαμε το βήχα, για αυτό μας μισούν ορισμένοι.

Το φράγμα Πείρου Παραπείρου, που πληρώθηκε από το λαό μας, και που  θα είχε παραδοθεί τον Αύγουστο του 2013 δηλαδή πριν 6 χρόνια, δυστυχώς δεν είναι μέχρι σήμερα ολοκληρωμένο και λειτουργικό. Το έργο αυτό αποτελεί μια σημαντική και αναγκαία υποδομή στην περιοχή μας, για την διασφάλιση ενός από τα πιο σημαντικά αγαθά, του νερού. Η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση με τα τοπικά τους στηρίγματα, από τότε επιδίωκαν να φορτώσουν το κόστος λειτουργίας του φράγματος στο λαό της περιοχής μέσω «φορέων διαχείρισης» και άλλων βαρύγδουπων σχημάτων.  Απορρίψαμε και απορρίπτουμε τα προσχέδιά τους γιατί κινούνται στη λογική της ανταπόδοσης, της μετακύλισης του κόστους λειτουργίας, συντήρησης, στους δημότες. Δεν θα αυξήσουμε την τιμή του νερού. Η πόλη μας απαιτεί το νερό να φτάνει στα διυλιστήριά της ΔΕΥΑΠ δωρεάν, όπως γίνεται και με το νερό του Γλαύκου. Την διαχείριση πρέπει να την κάνει δημόσιος κρατικός φορέας. Ο πατραϊκός λαός πλήρωσε μέσω φορολογικών δηλώσεων, ΦΠΑ 24%, ειδικούς φόρους, για πετρέλαιο, βενζίνη, τσιγάρα, ποτά, ΕΝΦΙΑ. Δεν θα ξαναπληρώσει. Ότι πετύχαμε με την παραλιακή ζώνη, την διέλευση του τρένου θα το πετύχουμε και εδώ. 

61 εκατομμύρια ευρώ έργων ύδρευση και αποχέτευσης είναι σε εξέλιξη και ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα, χωρίς να χρεώνουμε μέσω των ανταποδοτικών τον πατραϊκό λαό. Η υλοποίηση των παραπάνω έργων θα αποδώσει χιλιόμετρα του παραλιακού μετώπου στον πατραϊκό λαό για ασφαλή χρήση της θάλασσας. Αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων δικτύων ύδρευσης, είτε λόγω παλαιότητας είτε λόγω ακατάλληλων υλικών όπως ο αμίαντος για παροχή υψηλής ποιότητας νερού.

Προχωράει προς υλοποίηση έργα 40 εκατομμυρίων ευρώ όπως το  εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων και νέος ΧΥΤΥ στου Φλόκα, η κομποστοποίηση, η ανακύκλωση, ο γενικότερος σχεδιασμός στη διαχείριση απορριμμάτων. Με χρήματα του δημοσίου προς μεγάλη λύπη των μεγάλων συμφερόντων και αυτών που ήθελαν να πληρώνουμε 15 εκατομμύρια ετησίως για άχρηστα φαραωνικά εργοστάσια. Αυτός είναι ο πιο σύντομος και αποτελεσματικός  δρόμος στο να κλείσει επιτέλους ο ΧΥΤΑ στην Ξερόλακα. 

Είναι εγκεκριμένα και προχωρούν οι αναπλάσεις της Άνω Πόλης, της Κάτω Πόλης, της Γούβας, των Ζαρουχλεΐκων, του έλους και της Πλαζ στην Αγυιά, στα Καντριάνικα, στην Αγία Αικατερίνη, , Ανακαινίζονται τα κτίρια του Δημοτικού Ωδείου στην Πλατεία Όλγας , το θεάτρου Απόλλων, της Βιβλιοθήκης, του Παλαιού Νοσοκομείου, του Εργοστασίου Τέχνης, των Σφαγείων, των Σταφιδικών Αποθηκών (ΑΣΟ) στη Λεύκα που γίνονται Πολιτιστικό Αθλητικό κέντρο, δημιουργείται δίκτυο ποδηλατόδρομων. Πλατείες όπως στα Άνω Συχαινά, στον Άγιο Αλέξη, στην Αγιαλεξιώτισσα, στην Αγία Τριάδα, στα Ταμπάχανα και σε πολλά άλλα σημεία. Το Παμπελοποννησιακό Στάδιο αναβαθμίζεται. Με τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες  θα έρθουμε σε επαφή με τα αθλήματα, και απαιτούμε να έχουμε επιτέλους και ανάπλαση του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς, όλα με κρατική χρηματοδότηση χωρίς ΣΔΙΤ, με τις μεγάλες εταιρίες. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση που σημειώνεται στα σχετικά έργα, χτυπήσαμε επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου. 

Όλοι οι τομείς του Δήμου έχουν εξαιρετικό έργο. Κουράζεσαι να τα ονοματίσεις. Χρειάστηκε όμως μεγάλος κόπος  για να φθάσουν σ’ αυτό το σημείο απ’ όλους τους συντελεστές, τους εργαζόμενους όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Τους αξίζουν συγχαρητήρια. 

Η πόλη μας έχει μπει ολοταχώς στο  δρόμο υλοποίησης έργων 150 εκατομμυρίων ευρώ. Θα υπάρχουν δουλειές για περισσότερους εργαζόμενους. Θέλουμε όμως  να είναι δουλειά με δικαιώματα με ικανοποιητικούς μισθούς. Λείπουν όμως ακόμα και βασικές υποδομές, όπως έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Η Πάτρα χρειάζεται εκατοντάδες εκατομμύρια για να αποζημιώσει τις προβλεπόμενες από το σχέδιο πόλης πλατείες. Να υλοποιήσει τα έργα στην παραλιακή ζώνη, στο Ριγανόκαμπο, για νέα σύγχρονα σχολεία, παιδικούς σταθμούς αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές. Τίποτα δεν ξεχνάμε, όλα τα δικαιούμαστε, για όλα θα αγωνιστούμε μαζί. 

Για όλα τα παραπάνω απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αλλιώς  πως θα λειτουργήσει το εργοστάσιο Τέχνης, τα Σφαγεία, το Πολιτιστικό Αθλητικό Κέντρο του ΑΣΟ, το Παλιό Νοσοκομείο, η Βιβλιοθήκη; Πως θα γίνει η συντήρηση στο πράσινο, η καθαριότητα, τα τεχνικά έργα, τα πάντα;

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Όλα αυτά τα πρωτοφανή για Δήμο πράγματα, που ωφελούν το λαό, που βελτιώνουν τη ζωή στην πόλη μας, για κάποιους δεν συνιστούν ανάπτυξη. Προφανώς γιατί δεν θα ωφεληθούν οι λίγοι, τους οποίους εκπροσωπούν.   

Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να εξαφανίσουν την παραπάνω πραγματικότητα. Για αυτούς όλα τα δεινά στην πόλη μας ξεκίνησαν από τότε που έγινε Δήμαρχος ο Πελετίδης. Η πόλη μας πριν ήταν παράδεισος, ο λαός ευτυχισμένος και δυστυχώς  αυτός ο κομμουνιστής έφερε την καταστροφή!!!

Για να δούμε λοιπόν τι λένε για τη Δημοτική Αρχή ένας ένας οι εκπρόσωποί τους. Ο κ. Ρώρος, του ΣΥΡΙΖΑ που λέει σε συνέντευξή του «Δεν έχει κάνει τίποτα να φέρει προστιθέμενη αξία στην πόλη, να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης ή να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Γιατί η ανεργία δεν νομίζω ότι μπορεί να χτυπηθεί κάνοντας πορείες». Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κατσανιώτης, ισχυρίζεται σε συνέντευξή του «Η Πάτρα έχει ένα Δήμαρχο που καταδικάζει την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Που δεν επιθυμεί καμία εξωστρέφεια, κανένα άνοιγμα της Πάτρας στην Ευρώπη και τον προηγμένο κόσμο. Με ποιον τρόπο θα ανοίξουν δουλειές και θέσεις εργασίας. Με πορείες προς την Αθήνα;». Ο αντιπεριφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ κ Αλεξόπουλος ομοίως υπερθεματίζει  «Η πολιτική που εφαρμόζεται τα 4,5 τελευταία χρόνια βυθίζουν την Πάτρα στην παρακμή. Η Πάτρα, η 3η πόλη της χώρας, με το λιμάνι της, που περήφανα λέγαμε κάποτε ότι είναι πύλη της Ελλάδας τη Δύση κινδυνεύει να καταντήσει ένα μεγάλο χωριό. Οι θέσεις εργασίας δεν έρχονται με τις πορείες. Οι ντουντούκες έφεραν κάποια ανάπτυξη;».

Ας μην εκπλήσσει η απόλυτη ομοιότητα των απόψεων τριών υποτίθεται διαφορετικών χώρων. Εκφράζουν με τα ίδια λόγια αυτά που τους υποδεικνύει το σύστημα. Δεν φταίνε αυτοί που κυριαρχούν, οι κάτοχοι του πλούτου, οι ανταγωνισμοί τους, οι επιλογές τους. Δεν φταίει η πολιτική της ΕΕ, η πολιτική των κυβερνήσεων. Για αυτούς, όλοι αυτοί  είναι αθώοι. Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή φταίει.  

Αυτά που λένε τα παπαγαλίζουν εδώ και δεκαετίες. Όποιος ανατρέξει στα δεκάδες συνέδρια, ομιλίες, από κυβέρνηση, περιφέρεια, ΜΜΕ, με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη θα δει ότι το πολιτικό προσωπικό αυτού του συστήματος από τότε προσπαθούσε, να πείσει τον απογοητευμένο πατραϊκό λαό ότι ήρθε δήθεν η ώρα της ανάπτυξης. Και αυτό θα γίνει χωρίς αγώνες, χωρίς πορείες, με «έξυπνες κινήσεις», με τους «στόχους» τους  και  τα «οράματά» τους . 

Μιλούσαν για μεγάλα έργα που θα έφερναν την ανάπτυξη. Έγινε η μεγάλη και η μίνι  Περιμετρική, η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, το νέο λιμάνι, το Βιοτεχνικό Πάρκο, η Ολυμπία οδός, η Ιονία Οδός. Πακτωλός χρημάτων έρεε από  Μεσογειακά προγράμματα, ΕΣΠΑ 2000 – 2006, 2007 – 2013 2014 – 2020, Πάτρα Ολυμπιακή πόλη, Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006. Οι λίγοι πολλαπλασίασαν τον πλούτο τους και ταυτόχρονα η ζωή του πατραϊκού, του ελληνικού  λαού  οδηγήθηκε στα Τάρταρα, στην κρίση, στην απόγνωση.

Οι «καινοτομίες» και η τεχνολογία αντί να μπουν στην υπηρεσία των εργαζομένων και να βελτιώσει τη ζωή τους χρησιμοποιήθηκε σε βάρος τους. Αντί να έχουμε μείωση του εργάσιμου χρόνου, σε 35 ώρες δουλειά την εβδομάδα, με μισθούς που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες, έχουμε δουλειά με ελαστικές σχέσεις και μικρές αμοιβές. Το κεφάλαιο, η ΕΕ και η κυβέρνηση προώθησαν αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, προσάρμοσαν τα όρια ηλικίας για σύνταξη με βάση το προσδόκιμο επιβίωσης. Αντί να έχουμε σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες το πήγανε στα 67 χρόνια και με προοπτική να το πάνε στα 71. Όμως είναι  κατανοητό ότι εκατοντάδες, χιλιάδες νέοι θα παραμείνουν έτσι  στο περιθώριο είτε ως άνεργοι είτε ως υποαπασχολούμενοι.

Μας ‘’κατηγορούν’’  ότι ως Δήμος δεν πήραμε λέει μέτρα   για ‘’έρθουν επενδύσεις στην πόλη’’ και ‘’να δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές’’ ενώ άλλες πόλεις πλημμύρισαν δήθεν από επενδύσεις. Μέγα ψέμα. Το κεφάλαιο πάει εκεί που θα διασφαλίσει σίγουρα και μεγάλα  κέρδη, για αυτό και προτιμά χώρες με μικρό μεροκάματο.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Όλοι αυτοί που θέλουν να διοικήσουν το Δήμο, έβαλαν διαχρονικά σε εφαρμογή τις ιδέες τους , την πολιτική τους. Η πόλη μας γεύτηκε τα αποτελέσματα. Είχαν πολύ περισσότερα χρήματα, πολύ περισσότερους εργαζόμενους. Τι δημιούργησαν; Τι άφησε στην πόλη μας η «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα»; Χρυσάφι πήραν στα χέρια τους και το έκαναν κάρβουνο. Φτιάχτηκε το κάμπινγκ της Αγυιάς, η ανάπλαση στον Κόκκινο μύλο και τα άφησαν και καταστράφηκαν, γιατί ήθελαν να τα δώσουν στους επενδυτές. Αναπλάστηκαν τα Σφαγεία και όχι μόνο δεν πήραμε ούτε ένα ενοίκιο από τον επενδυτή, αλλά μας το παρέδωσε λεηλατημένο. Έγινε το εργοστάσιο Τέχνης, ένας πολυχώρος με 900 θέσεις και δε λειτούργησε παραπάνω από 1 χρόνο. Το άφησαν, λεηλατήθηκε. Για χρόνια υπάρχει σε λειτουργία ο αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης και δεν έφτιαξαν ένα δρόμο για να είναι επισκέψιμος, κατά τα άλλα μιλούν και για τουρισμό. Θλίβεσαι να βλέπεις τις εισόδους της πόλης με την κατάντια που έχουν οι νησίδες. Αυτές ανήκουν στην Περιφέρεια. Ο κ. Αλεξόπουλος 8 χρόνια μιλά για τουρισμό, αλλά 2 απλά πραγματάκια, που θα άλλαζαν την εικόνα της πόλης δεν έκανε. Αν δεν μπορούν να κάνουν μια νησίδα, τι μπορούν άραγε να κάνουν στον Δήμο. Κρατώντας το ευαγγέλιο των νόμων, έκλεισε τη Μέριμνα στο Πανεπιστήμιο, ένα πολύτιμο χώρο για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Έβαζε πρόστιμα, έκλεισε την πόρτα στους Δημάρχους της Αχαΐας που τον καλούσαμε να ξεπεράσει τους νόμους και τας γραφάς,  να δει την ουσία, να δει ότι δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα.

Στεναχωριούνται γιατί ο  λαός σηκώνει το ανάστημά του, ζητάει αυτά που δικαιούται και έχει νίκες και αποτελέσματα. Τον θέλουν βουβό, προσκυνημένο, γιατί καταλαβαίνουν ότι αν ο λαός είναι ενωμένος, αποφασισμένος, πει μέχρι εδώ και μην παρέκει, κατανοήσει ότι για τα βάσανά του υπεύθυνη είναι η οικονομική ολιγαρχία και τα πολιτικά στηρίγματά του, θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς.

Τα συμφέροντα είναι κουτοπόνηρα, φοβούνται, τρέμουν ότι θα χάσουν το ρόλο τους, ότι θα μείνουν στο περιθώριο, κουνούν το δάχτυλο σε χιλιάδες συμπατριώτες γιατί έκαναν την αμαρτία και δίνουν την μάχη της ζωής, έχοντας δήμαρχο κομμουνιστή μια δημοτική αρχή που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι τους συστήματος, δηλώνουν ότι  στον δεύτερο γύρο θα ενωθούν, για να διώξουν  την «Λαϊκή Συσπείρωση».  Ο πατραϊκός λαός έχει τον λόγο. Μπορεί από την πρώτη Κυριακή να κλείσει την πόρτα στους εχθρούς του. 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η Πάτρα με τα έργα που είναι σε εξέλιξη και προς υλοποίηση θα είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο. Είναι σαφές ότι θα ανοίξουνε δουλειές, για περισσότερους εργαζόμενους. Η λειτουργία των ημερήσιων κατασκηνώσεων, η δημιουργία νέων δομών του Κοινωνικού Οργανισμού, η επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών δημιούργησε περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Η πόλη μας θα γίνει πιο όμορφη. Μια πόλη που αρέσει σε εμάς θα φέρει και επισκέπτες. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε σε αυτό. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να υπάρχει Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα.

Η χώρα μας, η Πάτρα, έχουν όλες τις δυνατότητες να πετύχουν αυτό το στόχο. Ναι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Έχουμε μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες, σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, ορυκτό πλούτο, έμπειρο, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, επιστήμονες. Αγροτική παραγωγή που μπορεί να στηρίξει την βιομηχανία σε διάφορούς κλάδους της. Έχει συμφέρον ο ελληνικός, ο πατραϊκός λαός  να κάνει αυτός κουμάντο στην οικονομία και όχι οι κάτοχοι του πλούτου. Αυτοί έδειξαν και δείχνουν τα προσόντα τους, τα γεύεται καθημερινά ο λαός. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, στις δυνατότητές του, μπορεί να βγει νικητής.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είναι πολύ μεγάλο πράγμα που βρεθήκαμε μαζί στον αγώνα αυτά τα χρόνια, με πολλούς ανθρώπους, ενωμένοι για το συμφέρον του λαού της Πάτρας. Τώρα μπορεί να εκφραστεί όλος αυτός ο κόσμος, μέσα από το ψηφοδέλτιό μας. Να υπερασπιστούμε αυτά που μαζί καταφέραμε και την επερχόμενη νίκη μας από προβοκάτσιες και επιθέσεις.

Σε 3 ½ μήνες έχουμε εκλογές. Θα πορευτούμε με την αλήθεια, τις προτάσεις μας, το έργο που έγινε. Ο πατραϊκός λαός είναι έμπειρος, μας γνωρίζει όλους, θα κρίνει και θα αποφασίσει με ποιούς θέλει να πορευτεί την επόμενη περίοδο.

Δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της συκοφάντησης, της λάσπης, της παραποίησης, το ψέμα. Αυτό το δρόμο τον ακολουθούν όλοι όσοι δεν έχουν να πουν τίποτα για το τι προσέφεραν στην πόλη μας, τι θα προσφέρουν, δείχνουν το μπόι τους.

Θα ήταν χαρά μας να έχουμε αντιπάλους με πολιτικό λόγο, με άποψη. Μια αντιπαράθεση με επιχειρήματα, με κριτική, είναι επιθυμητή, ανεβάζει το επίπεδο, σέβεται τον πατραϊκό λαό. Κερδίζουμε και εμείς από μια τέτοια ανταλλαγή απόψεων.

Τα ΜΜΕ έχουν και αυτά πολιτικό προσανατολισμό, που πιθανόν να είναι αντίθετος με τον δικό μας, αλλά αν θέλουν να ενημερώσουν τους αναγνώστες τους αντικειμενικά, τουλάχιστον να μην αλλοιώνουν τις θέσεις μας, αν βρουν χώρο να προβληθούν.

Η σημερινή μεγάλη συγκέντρωσή μας είναι η αρχή. Χιλιάδες συμπολίτες συμπορεύονται και θα συμπορευτούν μαζί μας, για να πάμε την πόλη μας ένα βήμα πιο μπροστά. Χωρίς να ξεχωρίζουμε πρόσωπα, από σήμερα δημοσιοποιούμε συναγωνιστές και συναγωνίστριες που θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. 

Δημογιάννης Γιάννης

Φιλόλογος, μεταπτυχιακός στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) 

Ζαρνάβαλου Σταυρούλα

Νηπιαγωγός, υπεύθυνη Παιδικού Τμήματος του Χορευτικού του Δήμου Πατρέων. 

Καραγκούνης Κώστας

Πρώην εργαζόμενος και συνδικαλιστής της Πειραϊκής Πατραϊκής.

Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των ποδοσφαιρικών γηπέδων του Δήμου Πατρέων. 

Κατσακούλης Βαγγέλης

Ιατρός Γαστρεντερολόγος. Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 

Κόρρας Σωτήριος

Ανώτερος Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας Ε.Α.

Πρώην Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ψαθοπύργου. 

Κουρή Ήρα

Φιλόλογος. Διατέλεσε Αντιδήμαρχος Πατρέων, Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αρκτικού διαμερίσματος, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Οικολογικών Οργανώσεων  της ευρύτερης περιοχής Πατρών.

Είναι πρόεδρος του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων. 

Κωτσόπουλος Μιχάλης 

Πρωταθλητής Ευρώπης Ανδρών 2000.

3ος στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό πρωτάθλημα Ανδρών στην Αμερική το 2002, στο Ολυμπιακό άθλημα του TAE KWON DO. 

Προπονητής στους Παγκόσμιους παιδικούς αγώνες στην Ταϊπέι το 2016, με το Δήμο Πατρέων.  Προπονητής του συλλόγου FIGHT CLUB PATRAS. 

Μαγιάκης Γιώργος

Τελειόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Δάσκαλος στο Χορευτικό  του Δήμου Πατρέων. 

Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγυιάς. 

Μάζης Ανδρέας

Ιατρός Χειρουργός επί 40 χρόνια στο νοσοκομείο "Αγ. Ανδρέας" και για 3 θητείες Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Στερεάς Ελλάδας. 

Μπακόπουλος  Μιχάλης

Πρόεδρος Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Αχαΐας. 

Παλαρμάς Στέλιος

Εκπαιδευτικός στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.

Γραμματέας Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας. 

Παπαγεωργίου Νίκος

Δραστηριοποιείται στο Αντιρατσιστικό Κίνημα και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Προσφύγων και Μεταναστών στην Πάτρα. 

Παπανικήτας Ανδρέας

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.

 Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πάτρας.

Πρόεδρος Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας (Δ.Ε.Υ.Α.Π). 

Πετρόπουλος (Τάκης) Παναγιώτης

Γυμναστής, προπονητής μπάσκετ.

Έπαιξε στον Απόλλωνα, την Παναχαϊκή και την ΕΑΠ κι έγινε διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες.

Από τον Αύγουστο του 2018 είναι Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Σαμούρη Βίβιαν

Δημοτική Σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ».

 Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρώην τραπεζικό, διοικητικό στέλεχος. Έχει διατελέσει: Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πρόεδρος Δημοτικού Ωδείου και Βρεφοκομείου. 

Σουγλέρης Δημήτριος

Εργοδηγός Μηχανολόγος.

Εκπαιδευτής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πρώην Πρόεδρος του εκπολιτιστικού Συλλόγου Ρωμανού.

Προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B΄. 

Σπαρτινός Δημήτριος

Πανεπιστημιακός, στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Πατρών. 

Συμεωνίδης Γρηγόρης

Απόστρατος Ιπτάμενος Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μέλος Δ.Σ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πατρέων, μέλος Δ.Σ του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.)"