Οι γνώμες διίστανται για το γαλλικό μανικιούρ, γνωστό και ως french manicure.

Αρχικά αξίζει να αναφερθούμε στην ονομασία του, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη Γαλλία. Όσο και αν σας κάνει εντύπωση, το μόνο πράγμα στα γαλλικά για το γαλλικό μανικιούρ είναι το όνομά του. Τα ίχνη του ανήκουν στο παρελθόν, στη Βικτωριανή εποχή, στο μυθιστόρημα του 1815 του Gustave Flaubert, «Madame Bovary», όπου ο συγκεκριμένος χαρακτήρας περιγράφεται να έχει νύχια σε γαλλικό στιλ, γυαλιστερά, λεπτά όπου στην άκρη είναι γυαλισμένα από το ελεφαντόδοντο Dieppe.

Επιπλέον υπάρχει μία ακόμη αναφορά για την προέλευσή του και είναι αυτή του Jeff Pink, ο αμερικανός ιδρυτής της μάρκας βερνικιών Orly. Στα μέσα της δεκαετίας του '70, στο μικρό προάστιο του Λος Άντζελες ζητήθηκε στον Pink από έναν σκηνοθέτη να βρει ένα manicure style που θα γλίτωνε τους ηθοποιούς της οθόνης, να ξοδεύουν χρόνο για να δημιουργούν νύχια που ταιριάζουν στο κοστούμι τους. Ο ίδιος πήρε έμπνευση από το λευκό μολύβι, το οποίο όταν εφαρμόζεται στις κάτω ρίζες των βλεφάρων δίνει λάμψη στα μάτια και ακολούθησε την ίδια λογική στο μανικιούρ, όπως αναφέρει το bovary.

Ο ίδιος ο Pink είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του «Ο διευθυντής σχολίασε ότι θα έπρεπε να πάρω ένα Όσκαρ που έσωσα τη βιομηχανία του κινηματογράφου από τόσο πολύ χρήματα».

Όσο για την ονομασία του ο λόγος είναι ξεκάθαρος εμπορικός. Ήταν ένα marketing trick για να πουλήσει περισσότερο το συγκεκριμένο manicure style. Βλέπετε εκείνη την εποχή στο άκουσμα ότι κάτι ήταν γαλλικό αποτελούσε τεράστιο ενδιαφέρον ιδιαίτερα για το αμερικάνικο πλήθος.

Και ερχόμαστε στο 2019, σε μία εποχή όπου τα nude αλλά και τα neon βερνίκια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μία εποχή που πολλές γυναίκες θεωρούν αγαπημένο, κλασσικό το γαλλικό μανικιούρ, ενώ μερικές άλλες ξεπερασμένο, ίσως και βαρετό.

Αν κάτι πρέπει να παραδεχτούμε είναι ότι είναι αναμφισβήτητα κομψό. Δείχνει την αίσθηση των καθαρών, περιποιημένων άκρων ενώ ταιριάζει απόλυτα σε απλές, επίσημες αλλά και στη μία και μοναδική bridal εμφάνισή μας.

Το συναντάμε σε πολλές παραλλαγές. Μπορούμε να δούμε άπειρους συνδυασμούς χρωμάτων, εκτός των κλασσικών που είναι το λευκό με nude-ροζ ή απαλό γαλακτερό. Ωστόσο κατά την αποψή μου η δύναμη και η κομψότητα που έχει το κλασσικό γαλλικό δε συγκρίνεται με κανένα άλλο.

Διαχρονικό ή ξεπερασμένο το γαλλικό μανικιούρ συνεχίζει να αποτελεί αγαπημένη επιλογή πολλών γυναικών. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει μπει κάπως στο περιθώριο, όμως μην ξεχνάτε οι τάσεις κάνουν κύκλο και σίγουρα θα το δούμε ξανά να πρωταγωνιστεί και να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γυναικών!