Δεν υπάρχει κίνηση στα καταστήματα εστίασης και η δουλειά έχει πέσει. Όμως αυτό, σύμφωνα με τον Σπύρο Στεργίου, δεν έχει να κάνει με το τσιγάρο, ούτε και με τον αντικαπνιστικό νόμο. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής, απαντώντας στα όσα ανέφεραν οι επαγγελματίες εστίασης, υποστηρίζοντας ότι από την στιγμή που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος έπεσε η δουλειά τους, τονίζει: "Αυτά μόνο σαν αστεία μπορούν να ληφθούν υπόψη. Η δουλειά αυτή την χρονική περίοδο είναι έτσι και αλλιώς πεσμένη.

Η κίνηση στην αγορά έχει κάνει βουτιά και αυτό δεν αφορά μόνο τα καταστήματα εστίασης, αλλά όλους τους χώρους. Υπάρχει ένδεια και φτώχεια. Ειδικότερα στην εστίαση πάντα κάθε χρόνο παρατηρείται αυτή την περίοδο μία ύφεση. Αυτή είναι η αλήθεια. Όμως σε αυτό δεν έχει καμία δουλειά ο αντικαπνιστικός νόμος, ούτε και η απαγόρευση του τσιγάρου". 

Ωστόσο, ο Σπύρος Στεργίου, αναγνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλο θέμα με τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τα καταστήματα που εφαρμόζουν τον νόμο και θετικά αυτά που δεν τον εφαρμόζουν. "Το έχουμε πει από την αρχή αυτό... Ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι το χειρότερο πράγμα.

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των καταστημάτων έχει εφαρμόσει τον νόμο και υπάρχουν ορισμένοι που το παίζουν πονηροί και δεν το κάνουν. Εμείς όμως είμαστε σύλλογος, δεν είμαστε κατασταλτικό όργανο.

Εφαρμόζουμε κάτι που οι άλλοι μας ανάγκασαν να κάνουμε απειλώντας μας με εισαγγελείς και νομικές διαδικασίες, ωστόσο, έχουμε την θετική αντιμετώπιση από όλη την κοινωνία για αυτό, ακόμα και από καπνιστές". 

Που είναι οι σύλλογοι και οι φορείς;

Και εδώ ο Σπύρος Στεργίου δεν κρύβει τον παράπονο που έχει από την πολιτεία υποστηρίζοντας ότι άφησε τον σύλλογο να βγάλει το... φίδι από την τρύπα. "Που είναι όλοι αυτοί οι σύλλογοι που μας ανάγκασαν να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο;  Πού είναι ο δήμος, η Περιφέρεια και άλλοι φορείς για να μας στηρίξουν; 

Εμείς δεν θα παίρναμε από μόνοι μας μια τέτοια καυτή πατάτα, σε εποχές που η εστίαση αντιμετωπίζει πρόβλημα, για να την εφαρμόσουμε καλά και σώνει. Μας ανάγκασαν και μας είπαν ότι αν δεν γίνει θα πέσουν αυστηρά πρόστιμα.

Την εφαρμόσαμε, το πετύχαμε χάρη στην θέληση και την προθυμία που έδειξαν τα μέλη μας, όμως στη συνέχεια όλοι οι υπόλοιποι φορείς έκαναν στην άκρη. Ας μπούνε και αυτοί μπροστά σε αυτό το θέμα, είναι καιρός πια...".