Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι πάγοι στη Γροιλανδία λιώνουν τέσσερις φορές ταχύτερα από ότι τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ του 2002 και του 2016 η Γροιλανδία έχασε 280 γιγατόνους πάγου το χρόνο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 0,3 ίντσες.

«Αυτό θα σημάνει και ταχύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας στο άμεσο μέλλον», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου του Οχάιο, Μάικλ Μπέβις, που ασχολήθηκε με τη σχετική μελέτη.

Ο Μπέβις εξήγησε ότι είναι γνωστό το πρόβλημα της αύξησης των ποσοστών πάγου που αποκολλώνται από τους μεγάλους παγετώνες. Ωστόσο, αυτό που δεν περίμεναν να διαπιστώσουν οι επιστήμονες είναι ότι ο πάγος είχε αρχίσει να λιώνει και από τη νοτιοδυτική περιοχή της Γροιλανδίας, μια περιοχή που δεν έχει κατά κανόνα να αντιμετωπίσει την απώλεια παγετώνων.

Οι πάγοι στη Γροιλανδία λιώνουν με τον ταχύτερο ρυθμό τους τελευταίους τρεις αιώνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε περάσει «το σημείο μη επιστροφής», σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Αν περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, μπορούμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κι αυτό θα αποτελέσει μεγάλη διαφορά στο πόσο γρήγορα λιώνουν οι πάγοι Γροιλανδία και στο πόσο θα επηρεαστεί η άνοδος των επιπέδων της θάλασσας.