"Όπως πριν από 2 χρόνια, έτσι και τώρα, έχουν εντοπιστεί μεγάλα δικολαβικά γραφεία που «παρελαύνουν» σε όλη τη χώρα και προσεγγίζουν συμβασιούχο προσωπικό στη σχολική καθαριότητα και πρωτοβάθμια σωματεία, με νέες «υποσχέσεις» γύρω από τη μονιμοποίηση τους, λόγω κάλυψης παγίων και διαρκών αναγκών. Αυτά τα δικολαβικά γραφεία, δεν διστάζουν να εισπράττουν προκαταβολές εκατοντάδων ευρώ ανά καθαρίστρια, ενώ η «ταρίφα» σε περίπτωση ακόμα και πολιτικής επίλυσης του ζητήματος ξεπερνά τα 1.000€ το άτομο.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι, υπάρχει ομόφωνη απόφαση των οργάνων της, ώστε να μην προωθούνται, ούτε να προτείνονται – συστήνονται σε εργαζόμενες/ους και σωματεία, τέτοιου είδους δικαστικές προσφυγές για τη δικαίωσή τους. Η ΟΙΥΕ εκτιμά ότι, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και βασική ευθύνη για την επίλυσή του έχει η πολιτεία.

Η Ομοσπονδία καλεί τους εκπροσώπους αυτών των δικολαβικών γραφείων να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται σε ηθικό και οικονομικό επίπεδο, με ψεύτικες υποσχέσεις (και «αδρά αμοιβή»), φτωχούς συμβασιούχους εργαζόμενους, που δεν έχουν στο ήλιο μοίρα.

Για τους λόγους αυτούς, η ΟΙΥΕ συστήνει στο προσωπικό που απασχολείται με συμβάσεις μίσθωσης έργου στη σχολική καθαριότητα να κινούνται προσεκτικά σε ό,τι αφορά τυχόν νομικές συμβουλές ή/και νομικούς χειρισμούς, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα φαινόμενα του παρελθόντος.

Επίσης, καλεί την Κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τους Υπουργούς των συναρμόδιων με την καθαριότητα των σχολείων Υπουργείων, να αναλάβουν άμεσα δράση για την επίλυση του ζητήματος των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και να δοθεί τέλος στην πολυετή ομηρία και εκμετάλλευσή τους.

Όσο η πολιτεία αδιαφορεί για το θέμα, τόσο τα δικολαβικά γραφεία θα εκμεταλλεύονται και θα «ξεζουμίζουν» οικονομικά τους φτωχούς και υπό ομηρεία εργαζόμενους. Αυτός είναι ο στόχος;" αναφέρει χαρακτηριστικα η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδός.