Μέσα στις επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός που θα προκηρύξει ο δήμος Πατρέων για την ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας. 

Σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς στο patrasevents.gr αυτή την περίοδο ετοιμάζονται τα τεύχη για τον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί, ο οποίος θα έχει έναν πανελλήνιο χαρακτήρα και θα μπορούν να κάνουν τις δικές τους προτάσεις αρχιτεκτονικά γραφεία από όλη την Ελλάδα. 

Τα μηνύματα που έρχονται άλλωστε από την κυβέρνηση και την Αθήνα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου είναι θετικά. Τονίζουν ότι η χρηματοδότηση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Πάτρας είναι εφικτή και μπορούν να βρεθούν οι χρηματοδοτικοί πόροι που θα την υλοποιήσουν, αρκεί να υπάρχουν ώριμες μελέτες και συγκεκριμένες προτάσεις για το κάθε κομμάτι του θαλάσσιου μετώπου. 

Από την πλευρά του ο δήμος έχει κάνει τις δικές του προτάσεις για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, για όλα τα κομμάτια της παραλιακής ζώνης, πάντα σε μία κατεύθυνση που δίνει την δυνατότητα στους πολίτες για αναψυχή, ψυχαγωγία και αθλητισμό. Έχει προτείνει για παράδειγμα την δημιουργία χώρων άθλησης, skate park, παιδικών χαρών, ποδηλατοδρόμων, την πεζογέφυρα στον μώλο της Αγίου Νικολάου που θα ενώνει το παλιό λιμάνι της Πάτρας με τον κυματοθραύστη και άλλα. 

Τα βασικά σημεία του ΣΑΝΑ

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας, ο ένας φορέας που έχει την κατεξοχήν επιστημονική εξειδίκευση για το όλο θέμα, σε πρόσφατη ανακοίνωση του για το ζήτημα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της Πάτρας  είχε τονίσει συγκεκριμένα σημεία κατεύθυνσης στον διαγωνισμό

Είχε αναφέρει ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να θέσει στους μελετητές σαφείς προτεραιότητες και ανάγκες, χωρίς όμως να τους υποβάλει σε στενά και ασφυκτικά προγράμματα με συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα που θα περιορίζουν την φαντασία τους και την δημιουργικότητα τους. 

Η σχεδιαστική αντιμετώπιση, σύμφωνα πάντα με τον ΣΑΑ, θα πρέπει να είναι ενιαία σε όλο το κομμάτι του θαλάσσιου μετώπου, να δίνει την δυνατότητα επικοινωνίας του παραλιακού μετώπου με το υπόλοιπο αστικό ιστό της Πάτρας, αλλά και να δοθεί βάρος στις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες.

Ο διττός σκοπός της ανάπλασης

Σύμφωνα με τον ΣΑΑ η μελέτη για την ανάπλαση χρειάζεται να έχει έναν διττό σκοπό που να αφορά τον εμπλουτισμό των κοινόχρηστων χώρων του, στην κατεύθυνση της αναψυχής και της ψυχαγωγίας, αλλά και να λαμβάνει υπόψη της τον παράγοντα της αναθέρμανσης των οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή για να συμβάλει στην αναπτυξιακή οικονομική της Πάτρας. 

Ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός θα πρέπει να είναι σε δύο στάδια με βραβεία για τους νικητές. Σε αυτό που συνιστά τον διαγωνισμό ιδεών και το δεύτερο που συνιστά τα προσχέδια μελέτης υλοποίησης τους.

Ο δήμος, πάντως, έχει λάβει υπόψη του όλες τις προτάσεις του ΣΑΑ, αλλά και τον υπόλοιπων επιστημονικών φορέων και μένει να δούμε την προκήρυξη του διαγωνισμού σε ένα ζήτημα σημαντικό για την Πάτρα που αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της.